Színkeverés fogásai.

A színkeverés a lakásfelújítás egy kényes, de fontos feladata! Ezért nem árt ha tájékozódunk a lehetőségekről a festékboltokban.

Első körben nézzünk körül a készre kevert színek között.

Minden nagyobb festékgyártó palettáján lehet találni készre kevert színeket, melyek különböző fantázia néven futnak és sok szép színt találhatunk a kínálatban. Vannak közöttük egy rétegben is jól takaró festékek, így ha a jelenlegi falszínhez hasonlót keresünk, és falaink még nincsenek rossz állapotban, ez egy gazdaságos megoldás lehet.

Sokan szeretnének igazán egyedi szint a lakásukba, de lehetőleg minél olcsóbban. Ez egy jó gondolat, de nem mindig megoldható, mert a színes festékek lényegesen drágábbak.  Ennek fő oka: A számítógépes színkeverésnél egy alap bázis fehér festékből indul a keverés ami már önmagában drágább mint a hagyományos falfesték, plusz hozzáadódik mennyiségtől függően a színezőpaszták ára. Ezért egyértelmű hogy minél markánsabb egy színárnyalat annál több színezőre lesz szükség a megfelelő árnyalat eléréséhez, és így az ára is magasabb lesz a festéknek.

 

szinkeverés házilag

 

Milyen lehetőségek között választhatunk az ideális szín beszerzéséhez?

1. Házi színkeverés.

2 Gépi számítógépes színkeverés.

3. Készre kevert szín vásárlása.

 

Az első lehetőség a házilagos színkeverés, de nem minden esetben spórolunk vele. Egy világos pasztell színt egy kis gyakorlattal könnyedén kikeverhetünk, azonban az erősebb árnyalatokkal ne kísérletezzünk. Ugyanis a sok színező paszta miatt foltos lehet a falunk. Ráadásul egy nagy hátránya a házilagos színkeverésnek, hogy a későbbiekben ugyanazt az árnyalatot már nem tudjuk kikeverni, ami gondot okozhat egy utólagos javításnál.

Manapság már nem olyan drága a számítógépes színkeverés sem, egy világos színnél néhány ezer forinttal többe kerül, mintha mi keverjük.

A másik nagy előnye még a gépi keverésnek, ha a későbbiekben javítani szeretnénk a festést, pár hónap múlva a szín kódját bemutatva ugyanazt újra megvehetjük.

A készre kevert szín vásárlása is szintén jó megoldás, ha találunk az elképzeléseinknek megfelelőt. A készre kevert színek árnyalatait általában az üzletek falain meg is tudjuk nézni.

 

Írta és szerkesztette:  Fehér B.  István

Vélemény, hozzászólás?