Festés házilag!

A festés házilag, vajon tényleg megoldható?  Manapság egyre többen szeretnék saját kezűleg elvégezni ezeket a munkákat.

A 1000 otthon.hu  blog a lakásfelújítás világába nyújt betekintést!

festés, felújítás, hasznos ötletek, alap munkák

Kiemelném írásaim fő célja egyáltalán nem az, hogy mindenkit a házilagos kivitelezésre buzdítsak!

Viszont be kell látni a mai gazdasági helyzetben számtalan család van, akik sajnos nem tudnak kifizetni egy szakembert, e munkák elvégzésére.

Sokan vannak olyanok is, akik kifejezetten saját maguk szeretnék elvégezni a felújítási munkáikat, számukra talán kikapcsolódás egy kis barkácsolás.

Az évek során magam is rengeteg házilagosan készült kivitelezéssel találkoztam, és meg kell mondanom a tapasztalatom vegyes. Ugyanis egyesek kifejezetten ügyesen megbirkóznak e feladattal, viszont a legtöbb esetben nagyon gyengén, és számtalan esztétikai hibával sikerül csak elvégezniük a felújítást.

Ezért ne csak a spórolásra gondoljunk, ha saját kezűleg készülünk nekiállni a munkáknak.

Ugyanis megfelelő felkészültség hiányában, több kárt csinálhatunk mint hasznot! Ráadásul több szerszámot is be kell szereznünk a munkákhoz, amely szintén költségekkel jár.

De ha mégis így döntenénk, legalább az alapismereteket tanuljuk meg, és olvassunk utána a témának. Mert a szobafestés azért mégiscsak egy különálló szakma, amit egy gyakorlott szakember is hosszú évekig gyakorol még iskolái elvégzése után is, hogy megfelelő minőségű szolgáltatással lássa el a megrendelőket.

Arról nem is beszélve, hogy az elkészült munkánkat még évekig nap, mint nap látni fogjuk otthonunk falain.
Az első és legfontosabb tehát a kivitelezés elkezdése előtt hogy felismerjük milyen felülettel állunk szemben.

Én találkoztam már olyan házilag készült tapétázással, ahol ügyesen és pontosan voltak felragasztva a csíkok, de mikor megkérdeztem: Mivel glettelték a falakat?Csodálkoztak, mivel ők közvetlen a vakolatra ragasztották a tapétát és nem is gondolták, hogy glettelni is kellene azt.  Így ezt a fontos műveletet teljesen kihagyták.

A Szobafestés házilag című könyvemben részletesen, nehézségi fokok szerint táblázatba foglaltam az egyes munkafolyamatokat. Amit érdemes figyelembe venni, mielőtt nekiállnánk a felújításnak.

A csináld magad mozgalom az egész világon nagyon népszerű, amit DIY néven több ezer angol nyelvű oldalon is megtalálhatunk: DIY kultúra (rövidítése Do It Yourself ) ez nem csak a felújításra, hanem mindenfajta barkácsolási munkára kiterjed.

További hasznos tanácsok a lakásfelújításhoz.

Sikeres felújítást kívánok mindenkinek!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

 

 

Vélemény, hozzászólás?