A beázási foltok eltakarásához egy speciális festékre lesz szükségünk, mert a hagyományos falfesték ilyen felületekre nem elegendő.

Falaink beázása önmagában is kellemetlen esemény, ráadásul az ilyen foltok eltakarása is nehezebb mint egy szimpla festés.

Azonban nem kell megijedni mert van megoldás!

Ebben a bejegyzésben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan tüntessük el ezeket a foltokat szakszerűen.

Várjuk meg a foltok teljes kiszáradását. Sajnos ez hetekig is eltarthat, de megkerülhetetlen. Egy hajszárítóval vagy ventilátorral felgyorsíthatjuk ezt a folyamatot.

A kiszáradást követően távolítsuk el a laza pergő részeket, majd egy mélyalapozóval ( falfix ) kenjük le a foltokat. A mélyalapozó megfelelő tapadást biztosít a gletteléshez.

Ezt követően gipszeljük ki a felületet.

Mélyebb foltoknál ismételjük meg a gipszelést.

A gipszeléshez glettelőgipszet használjunk, a sima modell vagy stukatúr gipsz nem jó erre a feladatra.

Ha sikerült színbe hozni a felületet finom 80-120-as csiszoló vászonnal vagy papírral csiszoljuk át a gipszelést.

Beázási foltoknál gyakori hogy barna rozsdafoltok is előjönnek a fal vasbeton szerkezetének elemeiből. Ezek eltüntetése hagyományos falfestékkel nem megoldható, így vásároljunk izoláló, azaz folttakaró festéket. A márkákra most nem térnék ki, de szinte minden festékgyártó palettáján megtalálhatóak.  A festékboltokban foltakaró festék néven kell keresni. Egy liter festék kb: 6-10 m2 egy rétegű festésére elegendő. A sikeres végeredmény érdekében 2 réteggel vonjuk be a foltokat. A rétegek között minimum 2 óra száradási időt hagyjunk.

A beázási foltokat ezt követően még hagyományos falfestékkel  két rétegben fessük át.

Fűrészporos tapétánál, ha a kiszáradást követően a tapéta visszahúzódott, nem szükséges az eltávolítása és a folttakaró festék közvetlen ráfesthető a beázott foltra. Azonban hagyományos mintás tapétáknál, ha a beázás elszíneződést okozott mindenképp el kell távolítani a tapétát.

Jobb esetben egy csíkot elegendő cserélni, de előfordulhat, hogy az egész falrész újra tapétázása szükséges.

További ötletek lakásfelújításhoz!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?