Régi zománcfesték eltávolítása.

A régi láthatóan rossz állapotban lévő zománcfesték eltávolítása, sok esetben elkerülhetetlen.

régi zománcfesték eltávolítása

Milyen lehetőségek vannak ilyenkor?

  • Néhány festéknél megoldás lehet, ha egy nagy teljesítményű szalagcsiszolóval lecsiszoljuk a régi felületet egész natúr felületig. Ez nem minden felületen megoldható, ezért mindenképpen egy kis részen próbacsiszolást kell végezni.
  • A második lehetőség ha a festéket valamilyen festékmaró folyadékkal távolítjuk el. Ez sajnos azért nem a legkedvezőbb mert a maróanyag beszívódik a fa mélyebb rétegeibe is, így az újonnan felhordott alapozó tapadását is meggyengítheti.
  • A harmadik megoldás a festék égetése. Ezt régen nyílt lánggal történt, ami nem volt túl biztonságos, de manapság már elektromos hőlégfúvóval nagyon hatékonyan lehet eltávolítani a régi festéket.  Ilyen hőlégfúvó berendezést bármelyik barkácsáruházban aránylag olcsón beszerezhetünk.
  • Van egy negyedik opció ha homokfúvással távolítják el a régi festéket, de ez a művelet már komoly gépeket és speciális körülményeket igényel, így ezt nem részletezném. Amúgy is főképp fém felületekre érdemes használni!

Jó tanács!

Hőlégfúvóval való munkánál mindig alaposan takarjuk le a padlót, és homokot vagy vizet készítsünk be egy vödörbe, ha esetleg tűz keletkezne azt gyorsan el tudjuk oltani. A hőlégfúvó igaz nem nyílt lánggal dolgozik, de a lehulló felforrósodott régi festékrétek maradványai könnyen begyújthatják a padló takarásához használt fóliát vagy hullámpapírt.

hőlégfúvó berendezés

A gép használatához szükséges kábelek is könnyen felforrósodnak, ezért ezekre is kiemelten vigyázzunk.

Hogyan használjuk a hőlégfúvót?

Kapcsoljuk a gépet magas fokozatra és helyezzük az eltávolításra váró felület fölé (kb 5-15 cm.) Majd a fellazult felületet távolítsuk el egy spaklival. Lassan de folyamatosan haladjunk. Ablakszárnyak égetésénél az üvegfelületeket takarjuk le egy glettvassal, vagy bármilyen tűzgátló anyaggal, mert az hő hatására könnyen megpattanhat. A munkához használjunk védőkesztyűt és pormaszkot valamint mindig biztonságos lábbelit hordjunk mert a forró lehulló darabok a lábainkra is veszélyesek lehetnek.

A munka végeztével a gépet mindig húzzuk ki a konnektorból és rakjuk biztonságos helyre!

További hasznos tanácsok a felújításhoz!

 

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?