Aki ismeri a budapesti lakáskörülményeket, tudja hogy a belvárosban a körfolyosós házak elég gyakoriak.

Ezek a házak ma is állnak, és sok ember számára komfortos otthont biztosítanak, de az élet már sok mindenben változott bennük.

körfolyosós ház

De nézzük: Mi volt ott régen?

Egy jó kis gangos ház, ahol még a szőnyeget az udvaron porolták.  Igazán egyedi hangulata volt, mert ott valódi közösségi élet folyt. Akkor még nem kellett facebook csoportokat létrehozni, mert minden ház maga egy csoport volt.

A házmester (admin)mindent tudott, és nem sok titok volt ami ki ne derült volna. Házhoz jött a szódás, az ószeres, a szenes, a jeges, a köszörűs és a zenészek is akiknek az aprópénzt újságpapírba csomagolva lehetett ledobni nekik ( ha lájkoltad őket.)

Igaz akkor még nem jó szemmel nézték a késői mulatozást, mert 10 órakor bezárták a ház ajtaját, és csak a házmester nyitotta ki az ajtót a későn érkezőknek. (Nem mindig őszinte mosollyal!)

Sok lakás komfort nélküli volt és (nemhogy wifi) de fürdőszoba sem volt, így a konyhában, vagy hideg időben jobb esetben a fűtött szobában felállított lavórban lehetett csak fürdeni.  A WC a folyosó végén volt és 2-3 lakásnak csak egy jutott. A fűtés nem központi vagy cirkó, hanem cserépkályha esetleg gázkonvektoros volt.

A hiányosságok ellenére, valahogy mindenki felnőtt!

Egy előző bejegyzésben a gondolatainkat a családi házról is elolvashatjátok.

 

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

 

Vélemény, hozzászólás?