Panelházak a külvárosban.

A hetvenes évek elejétől Budapest külterületein gombamód épültek a 9-10 emeletes panelházak.

Sokan idegenkednek és negatív véleménnyel tekintenek a panel házakra, azonban be kell látni nagy szükség volt rájuk abban az időben, mert a vidékről folyamatosan érkező családoknak kényelmes lakhatást biztosított.Valamint a felszámolásra kerülő külterületi kertes házak lakói is ezekben a panel házakban kaptak lakást.

Sok hiányossága van és távol sem olyan kellemes mint egy egyedi tervezésű családi ház, de akkoriban viszonylag kis területen sok ember számára nyújtott komfortos életet.

panelházak

A háború előtt vagy után épült, körfolyosós házakhoz képest mindenképp fejlődést jelentett, mert a panel házakban már volt: fürdőszoba, mellékhelyiség, és központi fűtés is.

A budai oldalon a 70-es években épültek az első lakótelepek: Békásmegyer, Óbudai lakótelep, Kelenföld, Albertfalva, Budafok, és már a 80-as években épült pl: Gazdagrét. A pesti oldalon is sok új lakótelep épült ezekben az években.

Manapság jó látni hogy egyre több ilyen épületet újítanak fel a modern kültéri szigetelési technikákkal.
Így ha nem is tökéletes, de esztétikailag szebb épületek között élhetnek egyre többen.

Azonban egy nagy kényes kérdés még megválaszolatlan:

Mennyi ideig bírják ezek a panel épületek?

Ugyanis eredetileg 50 évre építették a panel házakat, amelyek most kezdik megközelítik ezt a kort. De mi lesz azzal a sok emberrel, ha már a panel házak szerkezetileg tönkre mennek?

Érdekesség!

A manapság oly népszerű műanyag ablakok beépítését a 80-as években kezdték meg Pl: a Gazdagréti lakótelepen. Ezek sok helyen még ma is jól bírják!  Így talán van esély, hogy a napjainkban beépítésre kerülő ablakok is 30-40 évig működni fognak.

A családi házakról szóló bejegyzés elérhető itt.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

 

Vélemény, hozzászólás?