Egy lakásba belépve általában rögtön az előszoba fogad. Ez a helyiség lehet akár kisebb vagy nagyobb méretű, de mindenképpen meghatározó az otthonunkban.

Ennek a helyiségnek az egyik  fő funkciója a vendégek fogadása, így a népszerű kiegészítők közé tartozik a cipős szekrény, kabát és esernyő tároló, valamint jellemző még a tükör.

Természetesen ez további kiegészítőkkel bővíthető!

Ahol vannak nagyobb gardrób szekrények, vagy esetleg külön gardrób helyiségek, ott a cipőinknek ideális tárolórekeszeket alakíthatunk ki, és csak a naponta használt lábbeliknek kell helyet biztosítani az előszobában.

Az előszobát is érdemes megtervezni és kialakítani a számunkra hangulatos légkört.

Panel lakásoknál gyakori, hogy az előszobából nyílik a lakás összes helyiségének az ajtaja.

előszobafal műbőr falpanel

Kicsi, szűk előszobák falait érdemesebb világosabb színre festeni, és csak nagyobb tereken használjunk erős színeket.

Viszont egy-egy fal dekorációs jelleggel egy kisebb előszobában is lehet színes!

falpanel előszoba kerma

Látványos megoldás lehet egy falpanel alkalmazása (lásd a képen), amely személyre szabott színeivel egyedivé varázsolja az előszoba kiválasztott falszakaszát, de akár egy sorozat gyártott előszobabútort is helyettesíthet. A mennyezet általában jó ha fehér marad ebben a helyiségben, esetleg egy LED-es rejtett világítással lehet még trükközni ott.

Egy mosható falfesték az oldalfalakra, különösen jó szolgálatot tehet!

Panel és régebbi építésű házaknál az előszoba jellegzetessége még, hogy általában itt nincs külön radiátor, így a meleget a szobák, valamint a lakás többi helyiségei szolgáltatják.

A helyiség padlóburkolata is egy fontos terület, ami többféle anyagból készülhet, de a két legpraktikusabb: a kő ( gresslap,  mázas padlóburkolati lapok) vagy esetleg a parketta ( hagyományos vagy laminált kivitelben).

Ez a két padlóburkolat könnyen takarítható, ami fontos szempont főként a téli időszakban!

Az előszoba falai és padlója mellett érdemes figyelni az ajtókra is, ugyanis optikailag csökkenthetjük vagy növelhetjük a teret a választott színekkel,  például kis helyeken fehér vagy világos krémszínek használatával.

Nagyobb, tágasabb előszobákban sötétebb ajtók is jól mutatnak!

A sorozat következő része:  ahol a nappaliról olvashattok

További hasznos tanácsok leírások az ideális otthon kialakításhoz.

A bejegyzésben felhasznált kép forrása: www.kerma.hu

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

 

 

Vélemény, hozzászólás?