A penészes fal sajnos gyakori probléma akár új építésű vagy régi házban élünk.

A penész megjelenésének elsődleges fő oka a magas páratartalom, de a penész szereti a sötét hűvös helyeket is. Szobafestőként gyakran találkozom a problémával és az a tapasztalat, hogy a tulajdonosok azonnali és tartós megoldást várnak egy szakembertől.

Azonban a penészfoltok eltüntetéséhez nem elegendő ha csak egy tüneti kezelést végzünk. Ezért érdemes felismerni a penészedés okát és azt ajánlott megszüntetni. Ugyanis bármilyen hatékony penészgátló folyadékkal is tisztítjuk meg a felületet az nem biztos, hogy hosszú távon is eredményes lesz.

falpenész
A kép nem csak illusztráció!
Saját fotó alapján mutatja a falpenészedés szélsőséges formáját.

Egy penészes fal ráadásul nem csak egy esztétikai probléma, mert komoly egészségügyi panaszokat is okozhat a lakásban élőknek.

A manapság oly népszerű műanyag ablakok is gyakran előidézhetnek penészedést egy szobában. Ennek a fő oka, hogy az új ablakok záródása a modern szigetelési megoldásokkal kiegészülve nagyon hatékony, ezért szinte minimálisra csökkenti az utcai levegő beáramlását. Ami egy pozitív dolog főleg a téli időszakban, viszont ha nem párosul ez mellé egy gyakori szellőztetés a helyiségekben, a friss levegő hiánya szintén penészedést okozhat.

Ez mellett természetesen további felületeken is kialakulhatnak penészfoltok, melyeknek néha már a felismerésük is nehéz.

Például rejtett helyeken: gipszkarton mögött, álmennyezeti részeken, de néha elegendő az is, ha a bútor van túl közel a falhoz rakva. Az ilyen rejtett penészes helyek megszüntetése csak bontásokkal és átalakításokkal lehet eredményes. Azonban kanyarodjunk vissza az alap esethez amikor a penész a helyiség egy jól látható helyén kezdett kialakulni.

penészes fal

Mit tehetünk?

A penészes fal kezelésének menete!

Távolítsuk el a laza pergő részeket és egy penészgátló szerrel tisztítsuk meg, majd fújjuk be vagy kenjük be a felületet. ( Egy hígított hipós oldat is alkalmas a lemosáshoz). 50% víz 50% hipó keveréke!

Ezt hagyjuk megszáradni majd ha a felület igényli glett gipszel javítsuk a fal hibáit.

Ezt követően penészgátló festékkel fessük át a foltot, vagy sima falfestékbe kevert penészgátló adalékkal is dolgozhatunk és ezzel fessük át a falat 2-3 rétegben. A teljes falakat is festhetjük penészgátló festékkel, vagy csak a kényes foltokat. Bár a mai kereskedelemben kapható diszperziós falfestékek pára és légáteresztő képessége nagyon jó, de aki mégis ragaszkodik a régi meszeléshez egy- két kisebb helyiséget pl: spajz mészfestékkel is átfesthet.

Amennyiben a falat a fent leírt módon megtisztítottuk ne feledjük az okokat is megszüntetni, mert csak így marad hosszú távon is penészmentes a falfelületünk. Előfordulhat, hogy csak a bútort kell a faltól kicsivel messzebb tenni a kritikus helyeken.

Azonban, ha a szoba magas páratartalma volt a fő oka a penészképződésnek, azt csökkentsük le 40-60 százalék közé. A páratartalom méréséhez egy digitális páramérő az elsődleges opció, vagy a manapság oly népszerű időjárás állomás néven futó berendezések is szintén használhatóak erre a célra.

Ismerd meg a felújítás fogásait az ingatlan tuning hírlevél sorozataiból. Szakemberek írásai a lakásfelújítás, karbantartás munkafolyamatairól.

A páratartalom csökkentésének az első megoldása ha sűrűbben szellőztetünk, amennyiben ez kevés egy komolyabb légszűrő berendezést is beszerezhetünk, amelyben páramentesítő funkció is van. (Sajnos ez költséges megoldás)!

Ezek a készülékek egy tartályba gyűjtik a levegőből kivont nedvességet. A páramentesítő készülékek nagy teljesítményű ipari gépei szintén jó szolgálatot tehetnek egy építkezésnél, vagy egy komplett lakásfelújításnál, ahol a különböző munkafolyamatok ( vakolás, burkolás,glettelés,festés,stb.) is nagy mértékben emelik a lakás páratartalmát.

További hasznos tanácsok a falfestés munkáihoz!

Egy éjszaka alatt akár 5-10 liter folyadék is kinyerhető egy ilyen (ipari) készülékkel. Természetesen mivel ritkán lesz szükségünk ilyen szintű páramentesítésre otthonunkban ezért ezeket a gépeket elsődlegesen bérelni célszerű.

További említést méltó kényes terület még a fürdőszobák sarkai, ahol a fürdés által keletkező pára megfelelő szellőztetés hiányában ideális táptalajt biztosít a penészképződéseknek. Ezért rendkívül fontos a fürdés után alaposan átszellőztetni a helyiséget. Amennyiben nincs ablak a fürdőszobába egy elszívó berendezés is hatékony segítség.

Mindent összevetve a penészes fal teljes tünetmentesítése még egy alapos és szakszerű kezelést követően sem mindig garantálható hosszú távra.

További gyakran felemerülő probléma lehet még az otthonunkban: a nikotinos falak, és a besárgult beázási foltok megszüntetése.

Érdemes a bejegyzésben is felsorolt lehetőségekből több mindent is kipróbálni, de ne feledjük csodaszer nincsen!

További hasznos tippek lakáskarbantartáshoz:

További hasznos ötletek az otthonteremtéshez és a felújításhoz.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István


Vélemény, hozzászólás?