Mit tegyünk ha penészes a fal?

A penészes fal sajnos gyakori probléma akár új építésű vagy régi házban élünk.

A penész megjelenésének elsődleges fő oka a magas páratartalom, de a penész szereti a sötét hűvös helyeket is. Szobafestőként gyakran találkozom a problémával és az a tapasztalat, hogy a tulajdonosok azonnali és tartós megoldást várnak egy szakembertől.

Azonban a penészfoltok eltüntetéséhez nem elegendő ha csak egy tüneti kezelést végzünk. Ezért érdemes felismerni a penészedés okát és azt ajánlott megszüntetni. Ugyanis bármilyen hatékony penészgátló folyadékkal is tisztítjuk meg a felületet az nem biztos, hogy hosszú távon is eredményes lesz.

falpenész
A kép nem csak illusztráció!
Saját fotó alapján mutatja a falpenészedés szélsőséges formáját.

Egy penészes fal ráadásul nem csak egy esztétikai probléma, mert komoly egészségügyi panaszokat is okozhat a lakásban élőknek.

A manapság oly népszerű műanyag ablakok is gyakran előidézhetnek penészedést egy szobában. Ennek a fő oka, hogy az új ablakok záródása a modern szigetelési megoldásokkal kiegészülve nagyon hatékony, ezért szinte minimálisra csökkenti az utcai levegő beáramlását. Ami egy pozitív dolog főleg a téli időszakban, viszont ha nem párosul ez mellé egy gyakori szellőztetés a helyiségekben, a friss levegő hiánya szintén penészedést okozhat.

Ez mellett természetesen további felületeken is kialakulhatnak penészfoltok, melyeknek néha már a felismerésük is nehéz.

Például rejtett helyeken: gipszkarton mögött, álmennyezeti részeken, de néha elegendő az is, ha a bútor van túl közel a falhoz rakva. Az ilyen rejtett penészes helyek megszüntetése csak bontásokkal és átalakításokkal lehet eredményes. Azonban kanyarodjunk vissza az alap esethez amikor a penész a helyiség egy jól látható helyén kezdett kialakulni.

penészes fal

Mit tehetünk?

A penészes fal kezelésének menete!

Távolítsuk el a laza pergő részeket és egy penészgátló szerrel tisztítsuk meg, majd fújjuk be vagy kenjük be a felületet. ( Egy hígított hipós oldat is alkalmas a lemosáshoz). 50% víz 50% hipó keveréke!

Ezt hagyjuk megszáradni majd ha a felület igényli glett gipszel javítsuk a fal hibáit.

Ezt követően penészgátló festékkel fessük át a foltot, vagy sima falfestékbe kevert penészgátló adalékkal is dolgozhatunk és ezzel fessük át a falat 2-3 rétegben. A teljes falakat is festhetjük penészgátló festékkel, vagy csak a kényes foltokat. Bár a mai kereskedelemben kapható diszperziós falfestékek pára és légáteresztő képessége nagyon jó, de aki mégis ragaszkodik a régi meszeléshez egy- két kisebb helyiséget pl: spajz mészfestékkel is átfesthet.

Amennyiben a falat a fent leírt módon megtisztítottuk ne feledjük az okokat is megszüntetni, mert csak így marad hosszú távon is penészmentes a falfelületünk. Előfordulhat, hogy csak a bútort kell a faltól kicsivel messzebb tenni a kritikus helyeken.

Azonban, ha a szoba magas páratartalma volt a fő oka a penészképződésnek, azt csökkentsük le 40-60 százalék közé. A páratartalom méréséhez egy digitális páramérő az elsődleges opció, vagy a manapság oly népszerű időjárás állomás néven futó berendezések is szintén használhatóak erre a célra.

Ismerd meg a felújítás fogásait az ingatlan tuning hírlevél sorozataiból. Szakemberek írásai a lakásfelújítás, karbantartás munkafolyamatairól.

A páratartalom csökkentésének az első megoldása ha sűrűbben szellőztetünk, amennyiben ez kevés egy komolyabb légszűrő berendezést is beszerezhetünk, amelyben páramentesítő funkció is van. (Sajnos ez költséges megoldás)!

Ezek a készülékek egy tartályba gyűjtik a levegőből kivont nedvességet. A páramentesítő készülékek nagy teljesítményű ipari gépei szintén jó szolgálatot tehetnek egy építkezésnél, vagy egy komplett lakásfelújításnál, ahol a különböző munkafolyamatok ( vakolás, burkolás,glettelés,festés,stb.) is nagy mértékben emelik a lakás páratartalmát.

További hasznos tanácsok a falfestés munkáihoz!

Egy éjszaka alatt akár 5-10 liter folyadék is kinyerhető egy ilyen (ipari) készülékkel. Természetesen mivel ritkán lesz szükségünk ilyen szintű páramentesítésre otthonunkban ezért ezeket a gépeket elsődlegesen bérelni célszerű.

További említést méltó kényes terület még a fürdőszobák sarkai, ahol a fürdés által keletkező pára megfelelő szellőztetés hiányában ideális táptalajt biztosít a penészképződéseknek. Ezért rendkívül fontos a fürdés után alaposan átszellőztetni a helyiséget. Amennyiben nincs ablak a fürdőszobába egy elszívó berendezés is hatékony segítség.

Mindent összevetve a penészes fal teljes tünetmentesítése még egy alapos és szakszerű kezelést követően sem mindig garantálható hosszú távra.

További gyakran felemerülő probléma lehet még az otthonunkban: a nikotinos falak, és a besárgult beázási foltok megszüntetése.

Érdemes a bejegyzésben is felsorolt lehetőségekből több mindent is kipróbálni, de ne feledjük csodaszer nincsen!

További hasznos tippek lakáskarbantartáshoz:

Régi zománcfesték eltávolítása.
Mit tehetünk ha reped a fal?
Hogyan és mivel csináld? A mázolási munkák.

További hasznos ötletek az otthonteremtéshez és a felújításhoz.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István


Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás