A lakásfelújítás megkezdése előtt több területen is érdemes tájékozódni, mert a gondos előkészítés nagy mértékben segíti a rugalmas lebonyolítást.

Mielőtt nekifognál ülj le és tervezd meg a felújítás fő lépéseit! Ami valószínűleg több pontban változni fog a munkálatok során, de legyen egy alap koncepciód.

Lehetőség szerint részletesen írd le, hogy milyen változtatásokat szeretnél elérni, milyen stílust képzelsz el, és milyen igényekkel rendelkezel a felújítás során.

Az alábbiakban találsz egy általános útmutatót a munkák tervezéséhez:

 1. Célkitűzések meghatározása:
  1. Határozd meg, milyen célokat szeretnél elérni a felújítással. Ez lehet például a térkihasználás javítása, a megjelenés frissítése vagy az energiahatékonyság növelése.
 2. Költségvetés meghatározása:
  1. Határozd meg, mennyit szeretnél költeni. Fontos, hogy reális költségvetést állíts fel, és vedd figyelembe a tervezett munkák költségeit, anyagokat és a szakemberek munkadíjját.
 3. Tervezés és tervezők kiválasztása:
  1. Ha szükséges, keress fel egy szakembert, például belsőépítészt vagy építészt, aki segíthet a tervezésben és a megfelelő anyagok, színek és stílusok kiválasztásában.
 4. Funkcionalitás és elrendezés:
  1. Gondold át, hogyan szeretnéd használni a felújított területet, és tervezd meg az elrendezést ennek megfelelően. Fontos figyelembe venni a praktikusságot és a funkcionalitást.

A megfelelő szakemberek vagy csapat kiválasztása kulcsfontosságú a sikeres lakásfelújításhoz.

 1. Anyagok és színek kiválasztása:
  1. Válassz olyan anyagokat és színeket, amelyek harmonizálnak a tervezett stílussal és az elképzeléseiddel. Fontos, hogy minőségi anyagokat válassz, amelyek tartósak és könnyen karbantarthatóak.
 2. Engedélyek és szakemberek:
  1. Ellenőrizd, hogy szükségesek-e engedélyek a tervezett munkákhoz, és kérj fel megbízható szakembereket a munkákra.
 3. Ütemterv és követés:
  1. Készíts egy ütemtervet a felújítás folyamatáról, és kövesd azt. Fontos, hogy rendszeresen kommunikálj a szakemberekkel, és ellenőrizd a munka előrehaladását.

Itt van néhány lépés, amelyek segítenek a megfelelő szakemberek vagy csapat megtalálásában:

 1. Kérj ajánlásokat és véleményeket:
  1. Kérdezd meg barátaidat, családtagjaidat vagy ismerőseidet, akik már végeztek felújítást, hogy milyen szakembereket vagy csapatokat ajánlanak. Az ő tapasztalataik és véleményeik segíthetnek a döntésben.
 2. Keresés az interneten:
 3. Olvass véleményeket, értékeléseket és nézd meg a referenciákat.
 4. Kérj több ajánlatot:
  1. Kérj legalább három különböző szakembertől vagy csapattól ajánlatot a tervezett munkára. Ez lehetővé teszi, hogy összehasonlítsd az árakat, a szolgáltatásokat és a tapasztalatokat.
 5. Ellenőrizd a szakmai tapasztalatot és a referenciákat:
  1. Nézd meg a szakemberek vagy csapatok korábbi munkáit, és kérj referenciákat. Ez segít meggyőződni arról, hogy tapasztaltak-e a tervezett munkákban, és elégedettek voltak-e az előző ügyfelek velük.
 6. Kommunikáció és együttműködés:
  1. Fontos, hogy jó kommunikáció legyen a szakemberek vagy csapat és te közötted. Beszélj velük a terveidről, elvárásaidról és igényeidről, és győződj meg róla, hogy megértik és együtt tudnak működni veled.

Ezt követően tájékozódnunk kell a lakásfelújítás munkáihoz szükséges anyagok és kiegészítők beszerzése felől.

Mindig beszéljük meg a kivitelezőkkel, hogy milyen anyagokat kell majd nekünk beszerezni és melyeket fogja ő megvásárolni. Például a csempe, a parketta vagy a tapéta vásárlása a színek miatt a mi feladatunk lesz. Valamint a lámpák, a kilincsek és az egyéb kiegészítők beszerzése is ránk hárul. Nagyobb mennyiségű csempe vásárlásnál a házhoz szállítást jobb, ha a szakemberekre bízzuk. A festés alapmunkáihoz szükséges anyagokat ( glettek, csiszolók, gittek,alapozók) általában a festők hozzák magukkal.

a lakásfelújítás előkészületei

A tavaszi hónapok ideálisak a felújítási munkák elvégzéséhez, amennyiben társasházban lakunk a szomszédokat is tájékoztassuk a felújítás tényéről. Mivel a munkák nagyobb zajjal és porral járnak, így a környezetünkben élőknek is kellemetlenségeket okozhatnak. A több éves tapasztalat azt igazolta, hogy a közvetlen szomszédok személyes tájékoztatása eredményesebb, mintha csak kirakunk egy papírt a felújítás tervezett időpontjáról a ház bejárati ajtajára.

A felújítás előkészületei már hónapokkal megelőzik a munkálatokat.

A munkák megkezdése előtt néhány hasznos dolog, amit érdemes tudni!

Akár kisebb vagy nagyobb felújításba kezdünk a bontási munkák lesznek az elsők. Erről már egy előző bejegyzésben részletesen írtunk, ezért most csak érintőlegesen említjük meg. A bontás megkezdése előtt tehát az első feladatok közé tartozik a lakás bútorainak és a padlóknak az alapos letakarása. Amennyiben a padló teljes cseréjére is sor kerül a felújításnál, akkor egy üres pincébe vagy raktárba célszerű elszállítani a bútorokat. Természetesen ez nem mindenhol megoldható ezért a másik jellemző megoldás, ha a bútorok a szoba közepére kerülnek. Parketta cserénél szobánként végezzük a munkákat, mert a lakkozáshoz üres helyiségre lesz majd szükségünk.

A bútorok takarásához lehetőleg ne a legvékonyabb fóliát használjuk. Ajánlott vastagabb fóliát vásárolni! Ez több szempontból is fontos:

Ahol a mennyezetet csak tisztasági jelleggel kell átfesteni ott a szoba közepén elhelyezett bútorok általában nincsenek útban, mert a toldószáras teddy hengerrel jól beérhetőek a csillár környéki területek is. A gond csak akkor van, ha például a mennyezetet is tapétázni szeretnénk. A mennyezeti tapéta felragasztásához ugyanis több helyre lesz majd szükségünk.

Amennyiben szakemberrel végeztetjük a festést a fóliatakarást általában ő végzi el, de mindenképp egyeztessünk ez ügyben mert a munkafolyamatok közben előfordulhat, hogy átrendezésekre is sor kerül.

Az alapos takarás nagyon jól megvédi a bútorokat és a padlót egyaránt, ezért ne sajnáljuk rá az időt amennyiben ez a feladat is ránk hárulna!

A padló megvédéséhez használjunk hullámpapírt, az ablakok és ajtók széleihez pedig festőszalagot. A redőnyt felhúzó gurtnit is érdemes ezzel a szalaggal letakarni, mert a munkák közben könnyen festékes lehet. A konnektorokat és kapcsolókat a festés idejére távolítsuk el, amennyiben nem lesznek cserélve elég, ha csak a burkolatukat szereljük le. A csillárokat, ha körülményes leszedni, akkor fóliával takarjuk le. A csillárfóliázás hátránya: ha felkapcsoljuk a villanyt a fólia ráolvadhat a villanykörtére.

Ezért ebben az esetben ne a csillár világítását használjuk, ezt egy különálló fényszóróval helyettesítsük.

A lakásfelújítás munkálatai alatt folyamatosan célszerű ellenőrizni a padló és a bútorok takarását. Inkább legyen valami duplán letakarva, mint egyszer sem!

A gondos takarás a munkák végeztével meghálálja a törődést, mert sokkal kevesebb takarításra lesz majd szükségünk. A lakásfelújítás napjain, ha mód van rá ne aludjunk a lakásban, mert a festékekből kipárolgó gőzök károsak az egészségre.

Amennyiben nem lakunk a lakásban felújítás alatt és nincsen folyamatos energiahasználó berendezés (pl: hűtőszekrény), akkor ajánlatos éjszakára a villanyórát is lekapcsolni.

Ismerd meg a tisztasági festést!

További hasznos tanácsok a lakásfelújítás munkáihoz!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?