Ötletek a lakásfelújítás előkészítéséhez. - 1000 otthon magazinblog

Ötletek a lakásfelújítás előkészítéséhez.

A lakásfelújítás megkezdése előtt több területen is érdemes tájékozódni, mert a gondos előkészítés nagy mértékben segíti a rugalmas lebonyolítást.

Az első terület, a megbízható szakemberek megkeresése. Ezt követően tájékozódnunk kell a munkákhoz szükséges anyagok és kiegészítők beszerzése felől. Mindig beszéljük meg a kivitelezőkkel, hogy milyen anyagokat kell majd nekünk beszerezni és melyeket fogja ő megvásárolni. Például a csempe, a parketta vagy a tapéta vásárlása a színek miatt a mi feladatunk lesz. Valamint a lámpák, a kilincsek és az egyéb kiegészítők beszerzése is ránk hárul. Nagyobb mennyiségű csempe vásárlásnál a házhoz szállítást jobb, ha a szakemberekre bízzuk. A festés alapmunkáihoz szükséges anyagokat ( glettek, csiszolók, gittek,alapozók) általában a festők hozzák magukkal.

a lakásfelújítás előkészületei

A felújítás megkezdése előtt már hónapokkal ajánlott tájékozódni és felkészülni!

A tavaszi hónapok ideálisak a felújítási munkák elvégzéséhez, amennyiben társasházban lakunk a szomszédokat is tájékoztassuk a felújítás tényéről. Mivel a munkák nagyobb zajjal és porral járnak, így a környezetünkben élőknek is kellemetlenségeket okozhatnak. A több éves tapasztalat azt igazolta, hogy a közvetlen szomszédok személyes tájékoztatása eredményesebb, mintha csak kirakunk egy papírt a felújítás tervezett időpontjáról a ház bejárati ajtajára.

A lakásfelújítás megkezdése előtt néhány hasznos dolog, amit érdemes tudni!

Akár kisebb vagy nagyobb felújításba kezdünk a bontási munkák lesznek az elsők. Erről már egy előző bejegyzésben részletesen írtunk, ezért most csak érintőlegesen említjük meg. A bontás megkezdése előtt tehát az első feladatok közé tartozik a lakás bútorainak és a padlóknak az alapos letakarása. Amennyiben a padló teljes cseréjére is sor kerül a felújításnál, akkor egy üres pincébe vagy raktárba célszerű elszállítani a bútorokat. Természetesen ez nem mindenhol megoldható ezért a másik jellemző megoldás, ha a bútorok a szoba közepére kerülnek. Parketta cserénél szobánként végezzük a munkákat, mert a lakkozáshoz üres helyiségre lesz majd szükségünk.

A bútorok takarásához lehetőleg ne a legvékonyabb fóliát használjuk. Ajánlott vastagabb fóliát vásárolni! Ez több szempontból is fontos:

  • a vékony fólia bármilyen gondosan is dolgozzunk könnyen kiszakad, emellett szellőztetés közben a rögzítés ellenére a szél lefújhatja a bútorról.
  • a padló takarásához a hullámpapír a legjobb megoldás.
  • Amennyiben tapétaleszedéssel kezdünk, amely vizes áztatással jár, akkor a fólia lesz az előnyösebb.

Ahol a mennyezetet csak tisztasági jelleggel kell átfesteni ott a szoba közepén elhelyezett bútorok általában nincsenek útban, mert a toldószáras teddy hengerrel jól beérhetőek a csillár környéki területek is. A gond csak akkor van, ha például a mennyezetet is tapétázni szeretnénk. A mennyezeti tapéta felragasztásához ugyanis több helyre lesz majd szükségünk.

Amennyiben szakemberrel végeztetjük a festést a fóliatakarást általában ő végzi el, de mindenképp egyeztessünk ez ügyben mert a munkafolyamatok közben előfordulhat, hogy átrendezésekre is sor kerül.

Az alapos takarás nagyon jól megvédi a bútorokat és a padlót egyaránt, ezért ne sajnáljuk rá az időt amennyiben ez a feladat is ránk hárulna!

A padló megvédéséhez használjunk hullámpapírt, az ablakok és ajtók széleihez pedig festőszalagot. A redőnyt felhúzó gurtnit is érdemes ezzel a szalaggal letakarni, mert a munkák közben könnyen festékes lehet. A konnektorokat és kapcsolókat a festés idejére távolítsuk el, amennyiben nem lesznek cserélve elég, ha csak a burkolatukat szereljük le. A csillárokat, ha körülményes leszedni, akkor fóliával takarjuk le. A csillárfóliázás hátránya: ha felkapcsoljuk a villanyt a fólia ráolvadhat a villanykörtére.

Ezért ebben az esetben ne a csillár világítását használjuk, ezt egy különálló fényszóróval helyettesítsük.

A lakásfelújítás munkálatai alatt folyamatosan célszerű ellenőrizni a padló és a bútorok takarását. Inkább legyen valami duplán letakarva, mint egyszer sem!

A gondos takarás a munkák végeztével meghálálja a törődést, mert sokkal kevesebb takarításra lesz majd szükségünk. A lakásfelújítás napjain, ha mód van rá ne aludjunk a lakásban, mert a festékekből kipárolgó gőzök károsak az egészségre.

Amennyiben nem lakunk a lakásban felújítás alatt és nincsen folyamatos energiahasználó berendezés (pl: hűtőszekrény), akkor ajánlatos éjszakára a villanyórát is lekapcsolni.

További hasznos tanácsok a lakásfelújítás munkáihoz!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Kapcsolatfelvétel velünk

az alábbi e-mail címen:

Üzenet a szerkesztőknek!

Kattints ide
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Többfunkciós festékek.

Egy festéknél mindig előnyös ha több feladatra vagy felületre is felhasználható a többfunkciós festékek erre kínálnak megoldást. Talán furcsa hasonlat de az instant előre csomagolt

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!