Ötletek a lakásfelújítás előkészítéséhez.

A lakásfelújítás megkezdése előtt több területen is érdemes tájékozódni, mert a gondos előkészítés nagy mértékben segíti a rugalmas lebonyolítást.

Az első terület, a megbízható szakemberek megkeresése. Ezt követően tájékozódnunk kell a munkákhoz szükséges anyagok és kiegészítők beszerzése felől. Mindig beszéljük meg a kivitelezőkkel, hogy milyen anyagokat kell majd nekünk beszerezni és melyeket fogja ő megvásárolni. Például a csempe, a parketta vagy a tapéta vásárlása a színek miatt a mi feladatunk lesz. Valamint a lámpák, a kilincsek és az egyéb kiegészítők beszerzése is ránk hárul. Nagyobb mennyiségű csempe vásárlásnál a házhoz szállítást jobb, ha a szakemberekre bízzuk. A festés alapmunkáihoz szükséges anyagokat ( glettek, csiszolók, gittek,alapozók) általában a festők hozzák magukkal.

a lakásfelújítás előkészületei

A felújítás megkezdése előtt már hónapokkal ajánlott tájékozódni és felkészülni!

A tavaszi hónapok ideálisak a felújítási munkák elvégzéséhez, amennyiben társasházban lakunk a szomszédokat is tájékoztassuk a felújítás tényéről. Mivel a munkák nagyobb zajjal és porral járnak, így a környezetünkben élőknek is kellemetlenségeket okozhatnak. A több éves tapasztalat azt igazolta, hogy a közvetlen szomszédok személyes tájékoztatása eredményesebb, mintha csak kirakunk egy papírt a felújítás tervezett időpontjáról a ház bejárati ajtajára.

A lakásfelújítás megkezdése előtt néhány hasznos dolog, amit érdemes tudni!

Akár kisebb vagy nagyobb felújításba kezdünk a bontási munkák lesznek az elsők. Erről már egy előző bejegyzésben részletesen írtunk, ezért most csak érintőlegesen említjük meg. A bontás megkezdése előtt tehát az első feladatok közé tartozik a lakás bútorainak és a padlóknak az alapos letakarása. Amennyiben a padló teljes cseréjére is sor kerül a felújításnál, akkor egy üres pincébe vagy raktárba célszerű elszállítani a bútorokat. Természetesen ez nem mindenhol megoldható ezért a másik jellemző megoldás, ha a bútorok a szoba közepére kerülnek. Parketta cserénél szobánként végezzük a munkákat, mert a lakkozáshoz üres helyiségre lesz majd szükségünk.

A bútorok takarásához lehetőleg ne a legvékonyabb fóliát használjuk. Ajánlott vastagabb fóliát vásárolni! Ez több szempontból is fontos:

  • a vékony fólia bármilyen gondosan is dolgozzunk könnyen kiszakad, emellett szellőztetés közben a rögzítés ellenére a szél lefújhatja a bútorról.
  • a padló takarásához a hullámpapír a legjobb megoldás.
  • Amennyiben tapétaleszedéssel kezdünk, amely vizes áztatással jár, akkor a fólia lesz az előnyösebb.

Ahol a mennyezetet csak tisztasági jelleggel kell átfesteni ott a szoba közepén elhelyezett bútorok általában nincsenek útban, mert a toldószáras teddy hengerrel jól beérhetőek a csillár környéki területek is. A gond csak akkor van, ha például a mennyezetet is tapétázni szeretnénk. A mennyezeti tapéta felragasztásához ugyanis több helyre lesz majd szükségünk.

Amennyiben szakemberrel végeztetjük a festést a fóliatakarást általában ő végzi el, de mindenképp egyeztessünk ez ügyben mert a munkafolyamatok közben előfordulhat, hogy átrendezésekre is sor kerül.

Az alapos takarás nagyon jól megvédi a bútorokat és a padlót egyaránt, ezért ne sajnáljuk rá az időt amennyiben ez a feladat is ránk hárulna!

A padló megvédéséhez használjunk hullámpapírt, az ablakok és ajtók széleihez pedig festőszalagot. A redőnyt felhúzó gurtnit is érdemes ezzel a szalaggal letakarni, mert a munkák közben könnyen festékes lehet. A konnektorokat és kapcsolókat a festés idejére távolítsuk el, amennyiben nem lesznek cserélve elég, ha csak a burkolatukat szereljük le. A csillárokat, ha körülményes leszedni, akkor fóliával takarjuk le. A csillárfóliázás hátránya: ha felkapcsoljuk a villanyt a fólia ráolvadhat a villanykörtére.

Ezért ebben az esetben ne a csillár világítását használjuk, ezt egy különálló fényszóróval helyettesítsük.

A lakásfelújítás munkálatai alatt folyamatosan célszerű ellenőrizni a padló és a bútorok takarását. Inkább legyen valami duplán letakarva, mint egyszer sem!

A gondos takarás a munkák végeztével meghálálja a törődést, mert sokkal kevesebb takarításra lesz majd szükségünk. A lakásfelújítás napjain, ha mód van rá ne aludjunk a lakásban, mert a festékekből kipárolgó gőzök károsak az egészségre.

Amennyiben nem lakunk a lakásban felújítás alatt és nincsen folyamatos energiahasználó berendezés (pl: hűtőszekrény), akkor ajánlatos éjszakára a villanyórát is lekapcsolni.

További hasznos tanácsok a lakásfelújítás munkáihoz!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás