A tapétázás munkáihoz több szerszámot és anyagot is szükséges beszereznünk, de az első és legfontosabb: Mennyi tapéta kell majd a munkához?

A tapétázás munkafolyamatai is szakértelmet igényelnek, ezért csak gyakorlottabbak álljanak neki házilag. Azonban akár saját kezűleg, vagy szakember által készülnek el a munkák, nem árt ha tudjuk mennyi tapétát vásároljunk.

Olyan falaknál ahol előzőleg is tapéta volt felragasztva egy egyszerű módszerrel kiszámolhatjuk hány tekercsre lesz majd szükségünk. Számoljuk meg hány csík lett felragasztva és ebből már könnyedén kiszámolhatjuk a tekercsek számát.

tapéta 1000 otthon blog

A festékboltokban kapható tapéták 90%-a standard méretű. azaz 10 méter hosszú és 53.5 cm széles.

Tehát 10 méteres tekercsből 3 csík jön ki, így ha egy szobába 21 csík lett felragasztva, akkor 7 tekercsre lesz majd szükségünk. Ez a módszer panel lakásoknál ( 260-280 belmagasságnál) jól működik, de régi bérházaknál 320 cm-es belmagasságig szintén használható.

Ennél magasabb belmagasságnál már nem jön ki 3 csík egy tekercsből! Valamint csúsztatott mintáknál több selejtünk lesz, amivel mindig számoljunk. A legtöbb tapétaboltban a bontatlan tekercseket a blokk bemutatásával visszavásárolják, ami jól jöhet, ha bizonytalanok vagyunk mennyit vegyünk pontosan. Erről a lehetőségről azonban vásárláskor tájékozódjunk az üzletben.

A tapéta kiválasztása a mi feladatunk lesz, amihez egy szakember tanácsot adhat, de a végső szín és minta döntés a miénk marad!

Manapság népszerű a tapéta felhasználása dekorációs jelleggel csak egy két falra felragasztva. Ilyenkor számoljuk ki a tapétázandó felületet négyzetméterben szélesség x magasság=és ennek arányában 10-15 % selejttel számolva kalkuláljunk. Például egy 3 méter hosszú 270 cm belmagasságú fal tapétázásához 8.1 m2 tapétára lesz szükségünk.

Egy 10 méteres hosszúságú és 53.5 cm szélességű standard méretű tapéta 5.3 m2-re elegendő!

Így a fent bemutatott falra 2 tekercset kell majd vásárolnunk. Előszobáknál ahol sok a vágás inkább bővebben számoljunk, mert több selejtünk lesz!

A tapétázást amennyiben házilag szeretnénk elkészíteni további szerszámokra is szükségünk lesz: egy éles olló, tapétasimító kefe, tapétakenő kefe, vagy korong ecset, rongyok, vödrök a ragasztónak, mérőszalag, tapétázóasztal.

A fűrészporos tapéta csomagolása eltér a hagyományos tapétáktól!

Általában 33.5 cm hosszúságú így egy tekercsből panel belmagasságnál 11-12 csíkot tudunk felhasználni.

Jó tanács!

A tapéta szabásánál mindig hagyjunk 10-20 cm ráhagyást: tehát 270-es magasságnál vágjunk 280-290 centimétert, amit majd a felragasztást követően fogunk levágni. Mindig a tapéta anyagához ajánlott ragasztót vásároljunk, amihez a tapétázó szakembertől kérhetünk tanácsok, vagy tájékozódjunk az üzletben az eladóktól. A tapétázás sikerre nagymértékben függ a ragasztótól is, ezért mindig jól beállított sűrűségűt használjunk!

További hasznos tanácsaink tapétázáshoz!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?