A fűrészporos tapéta utólagos javítása.

Több okból is előfordulhat amikor a fűrészporos tapéta utólag javításra szorul.

A leggyakoribb ok talán a használatból adódó sérülések, de például a penészedés is megrongálhatja annyira, hogy a teljes régi réteg eltávolítása szükségessé válik.

A foltokban javítás megoldható de kényes feladat, ezért ha van rá mód lehetőleg a saroktól-sarokig javítást alkalmazzuk.

A fűrészporos tapéta három fő fajtában kapható: finom, közepes, és durva szemcsés.

Amennyiben maradt a legutóbbi tapétázásból azt használjuk a javításhoz. Ugyanis a három fajtán belül is vannak a vastagságon belül kisebb különbségek, melyek egy javításnál elüthetnek az eredeti felülettől.

Ahol a régi csíkok sikeres eltávolítását követően nem sérült a fal ott elegendő egy új csíkkal pótolni. Azonban ahol több réteget is lehúzott magával a régi tapéta ott több réteg glettelésre is szükségünk lesz. Igyekezünk a glett rétegeket úgy kialakítani, hogy az szintben ne térjen el a régi rétegtől. Ráadásul több csík pótlásánál makulatúrát is ajánlott felragasztani csíkokban az illesztések alá még az új fűrészporos tapéta pótlása előtt.

Vízszintes és függőleges pótlásoknál egy vízmérték mentén vágjuk végig snicerrel az egyenes vonalat.

régi tapéta eltávolítása
A régi réteg eltávolítása után néha erőteljes glettelést igényel a felület.

Néhol szinte szárazon is eltávolíthatóak a sérült javításra szoruló csíkok. De leggyakrabban a vizes beáztatás a legjobb és kevesebb falsérüléssel járó megoldás. Az áztatáshoz használhatunk: szivacsot, tapéta ragasztó kenő kefét, teddy hengert, de a permetezés is jó technika a víz felhordásához. A beáztatást követően várjunk pár percet, majd ezután kezdjük meg a kaparást.

A kaparáshoz használjunk éles spaklit és igyekezzünk a snicerrel bevágott vonalon belül maradni! A sikeres kaparás után érdemes a teljes felületet egy híg mélyalapozós folyadékkal lekenni. Ez megfelelő tapadást biztosít a glettelésnek és leköti a porózus felületet.

A kaparásból adódó sérülések javításához használjunk glettelő gipszet vagy készre kevert vödrös glettet.

A mélyebb sérülésekhez vakoló glettre is szükségünk lehet!

fal glettelés fűrészporos tapéta pótlásnál

A fűrészporos tapéta egy rétegben ragasztható fel, de előfordulhat hogy régi papír tapétára lett ragasztva amit szintén ajánlott eltávolítani.

A pótlás csíkjainak ragasztásánál kiemelten figyeljünk a pontos illesztésre. A javítást követően lehetőleg másnap javasolt két réteggel átfesteni a felületet. Erős színeknél mindenképpen az egész falat fessük át ne csak foltban javítsunk.

További hasznos tippek a tapétázás munkáihoz:

Hogyan távolítsuk el a régi tapétát?

Amit a tapétaragasztókról érdemes tudni!

Hasznos tanácsok tapétaválasztáshoz.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István