A fűrészporos tapéta utólagos javítása. - 1000 otthon magazinblog

A fűrészporos tapéta utólagos javítása.

Több okból is előfordulhat amikor a fűrészporos tapéta utólag javításra szorul.

A leggyakoribb ok talán a használatból adódó sérülések, de például a penészedés is megrongálhatja annyira, hogy a teljes régi réteg eltávolítása szükségessé válik.

A foltokban javítás megoldható de kényes feladat, ezért ha van rá mód lehetőleg a saroktól-sarokig javítást alkalmazzuk.

A fűrészporos tapéta három fő fajtában kapható: finom, közepes, és durva szemcsés.

Amennyiben maradt a legutóbbi tapétázásból azt használjuk a javításhoz. Ugyanis a három fajtán belül is vannak a vastagságon belül kisebb különbségek, melyek egy javításnál elüthetnek az eredeti felülettől.

Ahol a régi csíkok sikeres eltávolítását követően nem sérült a fal ott elegendő egy új csíkkal pótolni. Azonban ahol több réteget is lehúzott magával a régi tapéta ott több réteg glettelésre is szükségünk lesz. Igyekezünk a glett rétegeket úgy kialakítani, hogy az szintben ne térjen el a régi rétegtől. Ráadásul több csík pótlásánál makulatúrát is ajánlott felragasztani csíkokban az illesztések alá még az új fűrészporos tapéta pótlása előtt.

10%-os Royal-plaza.hu kupon ezermestereknek
A kupon bárki számára felhasználható, összesen 1 rendelésben, aki áprilisban vagy májusban szeretne barkács terméket vásárolni. A kupon 10% termékkedvezményt biztosít minimum vásárlási érték meghatározása nélkül. A kupon akciós termékek vásárlása és pontfelhasználás esetén is beváltható.
ezermestervagyok

Vízszintes és függőleges pótlásoknál egy vízmérték mentén vágjuk végig snicerrel az egyenes vonalat.

régi tapéta eltávolítása
A régi réteg eltávolítása után néha erőteljes glettelést igényel a felület.

Néhol szinte szárazon is eltávolíthatóak a sérült javításra szoruló csíkok. De leggyakrabban a vizes beáztatás a legjobb és kevesebb falsérüléssel járó megoldás. Az áztatáshoz használhatunk: szivacsot, tapéta ragasztó kenő kefét, teddy hengert, de a permetezés is jó technika a víz felhordásához. A beáztatást követően várjunk pár percet, majd ezután kezdjük meg a kaparást.

A kaparáshoz használjunk éles spaklit és igyekezzünk a snicerrel bevágott vonalon belül maradni! A sikeres kaparás után érdemes a teljes felületet egy híg mélyalapozós folyadékkal lekenni. Ez megfelelő tapadást biztosít a glettelésnek és leköti a porózus felületet.

A kaparásból adódó sérülések javításához használjunk glettelő gipszet vagy készre kevert vödrös glettet.

A mélyebb sérülésekhez vakoló glettre is szükségünk lehet!

fal glettelés fűrészporos tapéta pótlásnál

A fűrészporos tapéta egy rétegben ragasztható fel, de előfordulhat hogy régi papír tapétára lett ragasztva amit szintén ajánlott eltávolítani.

A pótlás csíkjainak ragasztásánál kiemelten figyeljünk a pontos illesztésre. A javítást követően lehetőleg másnap javasolt két réteggel átfesteni a felületet. Erős színeknél mindenképpen az egész falat fessük át ne csak foltban javítsunk.

További hasznos tippek a tapétázás munkáihoz:

Hogyan távolítsuk el a régi tapétát?

Amit a tapétaragasztókról érdemes tudni!

Hasznos tanácsok tapétaválasztáshoz.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

More From My Blog