A legtöbb esetben a garázs az otthonunkhoz nem kapcsolódik közvetlen, de mégis fontos része lehet egy család életének.

Magazinblog révén az otthon témájához nem szorosan, de kapcsolódó témával a garázs rovatunkkal szeretnénk egy kicsit színesiteni a blog palettáját.

Az oldal a lakás helyiségei sorozat 6. részeként is elérhető!

A lakás helyiségei sorozat a garázs.

A családi házak szerves része a garázs amit számtalan funkcióra felhasználhatunk az autó vagy autók tárolásán kívül. Ezért gondoltuk nem hagyhatjuk ki a lakás helyiségeinek bemutatása közül.

Több ma már piacvezető cég kezdte az indulását egy garázs falai között!

pl: (amazon, google, apple )

Valamint a garázs rock kifejezés is ehhez a helyiséghez kapcsolható. Sok induló zenekar egy garázsban kezdi a próbáit amiből szintén látszik ez a helyiség mennyi funkcióra használható. Ez mellett vannak akik bútorok, tűzelő vagy éppen nem használt sportszerek tárolásra használják, de láttam már ahol egy óriás terepasztal uralta a garázst.

Nagyobb mennyiségű gyúlékony anyag tárolásánál javasolt egy poroltó készülék beszerzése és elhelyezése a garázsban.

Hosszasan sorolhatnánk a felhasználási lehetőségeket: így akár egy gépesített műhelyt, szaunát, szoláriumgépet, hobbiszobát vagy kisebb klubhelyiséget is kialakíthatunk belőle.

A garázs egy univerzális helyiség ahol a helykihasználás több formájával is találkozhatunk.

A kialakításban lényeges szempont hogy fűtött vagy fűtetlen, mert fűtés hiányában korlátozottak a lehetőségek, vagy csak nyáron használhatóak komfortosan pl: biliárd helyiség vagy zenekari próbateremként

A garázs falai általában nem olyan simák mint a lakás belső helyiségei amit gletteléssel feljavíthatunk, vagy egy gipszkarton rendszerrel simává tehetünk. Ahol nincs fűtés a kültéri glettek használata ajánlott, ahol vastag rétegben szeretnénk glettelni a falakat. Bár a garázs falak közvetlen nincsenek kitéve az esőnek és a jégnek de a folyamatos hideg miatt a kültéri glett és festék tartósabb bevonatot biztosít.

Kisebb szöglyukakat viszont beltéri glettel is javíthatunk. A világításánál is hasonló megoldásokat használhatunk mint a lakás többi helyiségénél.

A garázs padlója leggyakrabban beton amit vagy betonfestékkel festhetünk át, de műgyanta bevonatot vagy kültéri teraszburkoláshoz használt járólapi kövekkel is burkolhatjuk.

Ahol tudjuk, hogy gépjármű nem fog beállni a helyiségbe akár laminált parkettával vagy szőnyegpadlóval is tervezhetünk.

Amennyiben megmaradunk az alap funkciónál az autó tárolásnál ma már további bővítési lehetőségekkel is kiegészülhet ez a helyiség. Például elektromos autó töltési pontjaként is kialakíthatjuk. Ami nem csak hasznos, de környezetbarát megoldás.

Ahogy az évtizedek folyamán minden változott az autók is egyre modernebb több elektronikával felszereltek lettek, így jobban igénylik a fedett helyen való tárolást.

Egy biztonságot nyújtó garázs jó szolgálatot tesz a fő közlekedési eszközünk az autó számára.

Természetesen ha marad hely ez mellett további járműveinknek is jó tárolási lehetőség lehet ez a helyiség pl: kerékpár, robogó, jetski, kenu,sílécek stb….

További tanácsok lakásszépítéshez és felújításhoz!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István