Akár belső vagy kültéri festékkel dolgozunk, a falfestés megkezdése előtt döntenünk kell, mennyi vizet öntsünk bele.

Jobb esetben már a festékboltban az eladótól megkérdeztük a pontos arányt, viszont ha ezt kihagytuk volna, a festék oldalán található leírást érdemes követni.


Igaz én már találkoztam olyan festékkel amire csak az volt feltüntetve: Vízzel hígítható, de ennek pontos mértékéről semmi információt nem tüntettek fel.


Az ideális hígítási arány elég széles skálán mozog, ezért lehetetlen egy általánosan használható adatot adni. Ugyanis több festéket például egyáltalán nem szabad, de van, hogy akár 30% vízzel is nyugodtan hígíthatjuk.

mennyi vízet öntsünk a falfestékbe

Mindig kövessük a festék oldalán található termékleírást, és azt tartsuk is be, mert csak jól beállított festékkel tudunk szép munkát végezni!

A legtöbb festéknél megközelítőleg: 5-10% víz elegendő! ( 10 liter festékhez 0.5- 1 Liter víz.) Manapság egyre többen mondják, hogy használjunk a hígításhoz desztillált vizet, mert ezáltal tovább eltárolható. Ezt a módszert még nem teszteltem, de nagy kárt nem csinálunk vele ha kipróbáljuk.

Jó Tudni!

A festék hígításakor mindig legyünk nagyon óvatosak, mert ha azt túlhígítjuk, már nem tudunk rajta javítani és lehet, hogy ez miatt kell több rétegben átfestenünk falainkat.

Így ha bizonytalanok vagyunk, csak egy kisebb mennyiséget hígítsunk be egyszerre, és mindig hagyjunk a sűrű festékből.

Munkáink végeztével a festéket száraz hűvös helyen tároljuk!

Hosszú távon csak sűrű még hígítatlan festéket tudunk tárolni, mert a már vízzel kevert falfesték néhány héten belül megromlik.

További tanácsok felújításhoz!

Írta és szerkesztette:  Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?