Festés mázolás tapétázás elhasználódási ideje. - 1000 otthon magazinblog

Festés mázolás tapétázás elhasználódási ideje.

Bármilyen szakszerűen, és jó minőségű anyagokkal is végezzük el a festés, mázolás, tapétázás munkáit, egy időt követően elhasználódik a felületünk.

De milyen gyakran szükséges átfesteni egy szobát?

A festékek elkoszolódása több mindentől függ, ezért a válasz sem egyszerű és nagymértékben a lakás adottságaitól és a használaton múlik. (Ahol például több kisgyerek is van a családban, ott valószínűleg hamarabb elkoszolódnak a falak).

A falfestékek leggyakoribb elhasználódási okai:

  • a lakásban gázfűtés van
  • gyakori a dohányzás a szobákban
  • forgalmas belvárosi lakásoknál az utcai szmog koszolja a falakat.

Kényes területek a lakás helyiségeiben:

  • erősen használt felületek: székek mögötti, ágy körüli részek
  • előszoba falai: a kapaszkodás, közlekedés nyomaitól
  • karnis körüli részek

 

Mint láthatjuk több dolog is befolyásolja a falfestés elkoszolódását, így e körülményektől függően kell megismételni a lakás szobáinak festését.

Bármennyire is próbálunk vigyázni a festésre a kényes részek sajnos elkoszolódnak.

A mosható festékek is nagy mértékben javíthatják a festésünk élettartalmát!

A szobákban az első terület ahol a falaink elszíneződése megjelenik, a mennyezeten az ablak és a karnis közötti részeken, majd a sarkokban.

Ennek két fő oka: a fűtés, valamint az utcáról bejövő poros levegő.

Az ilyen elkoszolódások javítása  a legtöbb esetben foltokban nem lehetséges, így csak az egész felület átfestésével orvosolható.

De visszatérve az alap kérdéshez, általában a fent olvasható körülmények függvényében: 2-8 évenként javasolt a szobák újrafestése.

régi zománcfesték eltávolítása

 

A lakás mázolt felületei: ajtók, ablakok szintén változó idő alatt használódnak el. A fa felületeknél a besárgulás a leggyakoribb jelenség. Ennek is szintén a két fő oka a gázfűtés és a dohányzás.

Valamint ablakoknál a kültéri felületeket az erős napsütés, a sok csapadék, és a tartósan hideg idő is tönkre teszi. Ilyen helyeken a régi festékréteg lepattogzására  lehet számítani.

Ablakoknál az üvegfelületekhez használt gittréteg is egy idő után elöregszik, amely első jelei a berepedés, majd a gitt kiesése.

Zománcozott ajtóknál az enyhe tisztítószeres takarítás sokat segíthet, de a már erősen besárgult felületeket, már egy takarítással nem lehet újjá varázsolni.

Az ajtók besárgulása olyankor tűnik fel látványosan, amikor egy új fehér bútor kerül az ajtók közelébe. Ekkor láthatjuk az éles különbséget a friss fehér, és a már elsárgult fehér között.

 

A tapéták elkoszolódása ismét egy kényes feladat,  ezt régen a falradírozással próbálták megoldani, (kisebb nagyobb sikerrel).

A mai modern fogyasztói társadalomban a falradírozás már nem népszerű, és a tapétagyártók inkább a mosható tapétával próbálnak tartósabb felületeket biztosítani.

Azonban bármilyen felületet is választunk otthonunk falainak dekorálásához, a karbantartásra időnként szükségünk lesz!

További hasznos írások a festés, mázolás, tapétázás munkáiról.

 

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

 

 

 

 

 

 

Kapcsolatfelvétel velünk

az alábbi e-mail címen:

Üzenet a szerkesztőknek!

Kattints ide
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Többfunkciós festékek.

Egy festéknél mindig előnyös ha több feladatra vagy felületre is felhasználható a többfunkciós festékek erre kínálnak megoldást. Talán furcsa hasonlat de az instant előre csomagolt

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!