Közel 50 év a panelházak árnyékában.

Nekem a panelház a maga sok-sok hátrányával együtt is már közel 50 éve otthont biztosít.

Kevesen beszélnek róla, mert talán még mindig tévesen a társadalom lecsúszott rétegeihez kötik a panelházak, sokszor valóban nem túl kifinomult stílussal megáldott lakóit. Mégis van benne valami izgalmas, ahogy a fizikai munkások keverednek az egyetemi tanárokkal, mérnökökkel, orvosokkal…

Békásmegyeri lakótelep
Békásmegyeri lakótelep, kilátás a Pünkösdfürdő utca 38. számú házból, szemben a Hímző utca 4-12 számú panelház, mögötte a Juhász Gyula utca.

A nyolcvanas években a szomszédok teleregény is igyekezett minden társadalmi osztályt felvonultatni, hogy mindenki kicsit sajátjának érezze a sorozatot és kéthetente a tv elé üljön.

A valóság tényleg hasonló volt, kisebb-nagyobb csúsztatásokkal.

Az biztos, hogy már gyerekként is érdekes helyzeteket láttunk, mikor a különböző társadalmi rétegek költöztek a panel lakásokba. Ugyanis mindenki próbálta magával hozni nem csak a tárgyait, de szokásait is. Ezért nem volt ritka kezdetben, hogy az erkélyt disznó vagy tyúktartásra használták, de láttam hangverseny zongorát is egy panelház nagy szobájában a hatodik emeleten.

József Attila lakótelep
József Attila lakótelep, a Pöttyös utca, Dési Huber utca és Ifjúmunkás utca közötti terület.

Azt hogy a zongora nem fog beilleni a lakótelepi enteriőrbe nem is gondolták át, és ennek az elhibázott döntésnek a súlyát a költöztetők valószínűleg hamarabb átérezték, mint a tulajdonosok. A régi aranyozott keretes festmények ugyanis még egy rokokó mintás tapétával társítva akár egy panel lakás díszévé válhattak, de a zongora a legnagyobb szobának is közel a felét elfoglalta. (A kisebb szobákban meg el sem fért volna)!

Aki már élt panelházban, ismeri milyen érdekes módon találkozik az ember a szomszédjai szokásaival, a vékony falaknak köszönhetően.

Így szavak nélkül is tudjuk mikor kezd a szomszéd porszívózni, és a Vasárnap reggeli hús klopfolás is elmaradhatatlan kelléke a hétvégéknek. Elgondolkodtató mennyire rendszer szerűen élünk, ezért egy idő után szinte percre pontosan ismerjük a dramaturgiát a szomszéd szokásait illetően.

káposztásmegyeri lakótelep
Káposztásmegyeri lakótelep, Óceánárok utca, panelházak a Falemez utca és a Lóverseny tér között.

De ahogy a vasúti sínek mellett is sokan gond nélkül élnek, a mindennapos zajokat gyorsan kizárva, a panelban is egy idő után elkopnak a részletek. Mindenki éli az életét és csak a liftben egy köszönés erejéig fordulunk egymáshoz. Nagyobb házaknál egy kisebb falú lélekszáma is összegyűlik, amelyből főképp lakógyűléseken kerülnek felszínre a nézőpontokban való különbségek.

Mindenki mást akar, de a fő szabály a többség dönt.

A mai panelházak lakói nagyon felhígultak és tényleg minden réteg képviselteti magát.

Gyakori az albérletben kiadó lakás, akik csak egy átmeneti állapotnak élik meg a lakótelepi élet szépségeit. De vannak nagy reménnyel induló új tulajdonosok, akik hosszú hónapokig újítják a lakásukat a saját igényeikhez szabva. Több falat is kibontva és teljesen átépítve remélik a komfortos életet, az első beázásig.

Igen sajnos a szomszédtól erősen függ a panellakó!

Két három beázás után általában feladják a szélmalom harcot és inkább tovább álnak, de egy hangos szomszéd is pokollá teheti a mindennapokat.

panelházak óbuda Gyűrű utca
III. kerület Gyűrű utca.

Valamint vannak a törzslakók akik már sok mindenbe belefáradtak, de a szomszédokról való pletykálkodásról mégsem tudnak lemondani. Küldetésüknek érzik a friss híreket tovább szerkeszteni a saját szájízük szerint. Az egyik ismerősömet például baráti alapon rendőr ismerősei látogatták meg egyenruhában. Mi lett ebből a hír? A szomszédot két rendőr vitte el tegnap bilincsben.

Szóval nem kell a szomszédba menni a hülyeségért!

Mi is egy komfortnélküli lakásból költöztünk a panelba, amit gyerekként egyáltalán nem találtam szimpatikusnak az első lakásszemlén. Azonban a szüleim jó érzékkel találták meg a kényes pontot és hosszas győzködés helyett, inkább megkérdezték: Melyik szobát választom magamnak? Majd teletöltötték a kádat és felajánlották üljek be és fürödjek. Természetesen ezt követően az összes ellenérzésem elpárolgót, ugyanis a régi lakásban egy szobában laktunk négyen és lavórban fürödtünk, mert fürdőszobánk sem volt.

A panelházak gyerek lakói gyorsan barátságokat kötöttek egymással, így rengeteg csoportosulás alakult ki.

Mi voltunk az úgynevezett kulcsos gyerekek, akik iskola után és hétvégén folyamatosan a lakóházak árnyékában kialakított játszótereken töltöttük az időnk nagy részét.

Azonban bármilyen kép is alakult ki bennünk a panelházakról, ne feledjük országos szinten millióknak biztosítanak lakhatást ma is ezek az épületek.

A bejegyzés befejezéseként egy rövid szavazás:

Loading poll ...

Jelöld be a válaszod majd kattints a vote gombra.

Köszönjük a válaszokat!

További írásaink a témában: panelházak a külvárosban valamint az Óbuda lakótelepei régi képeken blogbejegyzések.

A bejegyzésben látható képek a fortepan oldaláról lettek felhasználva, ahol már több mint 130 000 fénykép mutatja be az 1900-1990-ig tartó időszakot.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás