A bézs beige szín keverése akár házilag is megoldható. Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk az összetevőit.

Magyarul csak bézsnek mondjuk, de az angolul (nemzetközileg) ismert neve: beige.

bézs szín keverése

Nagyon közkedvelt színárnyalat és sok helyen lehet találkozni vele, belső és külső térben egyaránt.

Aki szeret kísérletezni neki állhat házilag is, de a tapasztalat azt mutatja egyáltalán nem lesz olcsóbb, mintha gépi színkeveréssel kevertetjük ki, vagy egy készre kevert színt vásárolunk belőle.

Hogyan tudunk bézs színt kikeverni?

Használjunk alap színnek bármilyen diszperziós falfestéket.

Ehhez keverjük a színezőket, amelyekből több árnyalatra is szükségünk lesz.

Először az okker színezőt adagoljuk a fehérhez, és keverjünk ki egy számunkra megfelelő erősségű okker alapot.

bézs héra prémium minimál beige szín

A képen:  Héra prémium minimál bézs néven vásárolható, készre kevert szín látható.

Ha ezzel végeztünk jöhet a fekete, majd végezetül egy kis piros. A pirossal óvatosan mert könnyen átmehetünk rózsaszínbe ha túl sokat rakunk bele.

Jó ha van egy kis barna színezőnk is kéznél, amellyel még egy kicsit javíthatunk a végeredményen, de ezzel is óvatosan bánjunk, mert a sok barna szintén a rózsaszínt fogja előhozni a festékből.

A keveréshez használjunk egy fúrógépre szerelt keverőszárat, amivel  kis  fordulaton ajánlott felkeverni.

Teszteld a színt: Vigyél fel egy kis mennyiségű festéket egy fehér papírra vagy falra, hogy meggyőződj arról, hogy elérted-e a kívánt bézs árnyalatot. Ha szükséges, finomítsd a színt a barna és a fehér festék arányának módosításával.

Fontos megjegyezni, hogy a bézs szín árnyalatai változhatnak a különböző fényviszonyok és a felhasznált festékek minősége miatt. Ezért mindig érdemes először kis mennyiségű festéket keverni és tesztelni, mielőtt az egész felületre felvinnéd.

Itt van néhány általános szinkeverési tanács, amelyek segíthetnek a kívánt szín elérésében:

  1. Kezdd alapszínekkel: Ha egy új színt szeretnél keverni, kezdd alapszínekkel, mint a piros, kék, sárga, fehér és fekete. Ezek a színek lehetővé teszik, hogy különböző árnyalatokat és tónusokat hozz létre.
  2. Kezdd kis mennyiséggel: Mindig kezdd kis mennyiséggel a festékek keverését, különösen akkor, ha új színt próbálsz létrehozni. Így könnyebb finomítani és módosítani a színt, ha szükséges.
  3. Használj tiszta eszközöket: Mindig tiszta keverőeszközöket használj, hogy elkerüld a színek szennyeződését és a nem kívánt átmeneteket. Használj külön keverőt minden egyes színhez, és tisztítsd meg az ecseteket vagy spatulákat a színek közötti váltás előtt.
  4. Kezeld a színek arányait: A színek arányai meghatározzák az árnyalatok intenzitását és világosságát. Például, ha több fehér festéket adunk hozzá, a szín világosabb lesz, míg ha több sötét színt adunk hozzá, a szín sötétebb lesz. Kísérletezz a színek arányával, hogy megtaláld a kívánt eredményt.
  5. Teszteld a színt: Mindig teszteld a kevert színt egy kis felületen, mielőtt nagyobb területre felvinned. Így láthatod, hogyan néz ki a szín a valós környezetben, és szükség esetén finomíthatod a keverést.
  6. Jegyezd fel a keverési arányokat: Ha elérted a kívánt színt, jegyezd fel a keverési arányokat. Így később is könnyen reprodukálhatod ugyanazt a színt, ha szükséges.

Ez néhány általános tanács a szín keveréshez. Fontos, hogy kísérletezz és sajátítsd el a színek keverésének művészetét. A gyakorlás és a tapasztalat segít abban, hogy egyre magabiztosabb legyél a színek keverésében.

Dióhéjban ennyi a receptúra!

Amint látható több színezőpasztát is meg kell vásárolnunk az alap fehér festék mellé, ezért érdemes mérlegelni egy gépi keverést.

További színkeverési leírás: A barackvirág szín keverése házilag.

Jó tudni!

Amennyiben sikerül is kikevernünk a számunkra megfelelő színt, egy későbbi javításnál is szükségünk lehet rá, azonban a kikevert színünk hosszabb távon nem tárolható. Egy gépi keveréssel viszont a színkód alapján bármikor ugyanazt a színt megkaphatjuk.

Mindenki saját felelősségére álljon neki a keverésnek, és először érdemes kis mennyiségben kipróbálni!

Ha így sikerül eltalálnunk az elképzeléseinknek megfelelőt, csak ezt követően keverjük ki nagy mennyiségben a festéket.

Színválasztó szavazójáték ahol te is szavazhatsz kedvenc színedre. Kattints a kedvenc színedre.

Loading poll ...

Ismerd meg mások véleményét a színekről!

színválasztó szavazójáték logo

További írások a színkeverés témájában!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?