Manapság a tapéta mint falburkolati megoldás kicsit háttérbe szorult, azonban dekorációs kiegészítő megoldásként még ötletes megoldásokat kínálhat.

A 70-80-as években épült lakótelepek fő falburkolati technológiája volt a tapétázás. A Kesztölci tapétákról talán sokan hallottak, és számtalan otthon falait dekorálták ezek a Magyar gyártású elsősorban papír tapéták. Napjainkban a tapéták számtalan formában és kiszerelésben elérhetőek. A választék bőséges, de ebben a bejegyzésben elsősorban a felhasználási lehetőségeit szeretném bemutatni.

tapéta dekorációs ötletek 1
Néhány csík mintás tapéta felhasználása a falszínhez igazítva.
(A képen még a sarok nedves.)

A tapéta manapság jó kiegészítő lehetőséget kínál a hagyományos falfestéshez, és használatával új színeket és formákat helyezhetünk el beltéri helyiségeink egy-egy meghatározó területén. A teljes falak tapétázása panel épületeknél még mindig praktikus, azonban legtöbbször csak egy két falszakaszt vagy néhány csíkot szoktunk alkalmazni a falfestés kiegészítéséhez.

tapéta dekorációs ötletek 2
A szürke falszínhez jól illeszkedik a tapéta színe.

A tapéta mint dekorációs ötlet szinte minden beltéri helységben hatékonyan alkalmazható!

A tapétázott sávok speciális kivilágításával tovább fokozhatjuk a hatást. Ezt megoldhatjuk rejtett, vagy nyitott ledes fénysorokkal, de akár hagyományos izzókkal is. Az is jó ötlet ha egy kép mögé ragasztunk fel 2-3 db tapétacsíkot. De egy-két kiszögelést, vagy beugrót is jól dekorálhatunk tapétával.

A falszakaszok kiemelésére rendkívül jól használható. Sajnos a falfestéssel szemben nagy hátránya hogy sérülékeny, és a csíkok foltban javítása nem egyszerű feladat, így néha csak egy egész csík pótlásával javítható.

tapéta dekorációs ötletek kandalló mellé
A kandalló melletti TV falat is látványosan dekorálhatjuk tapétával.

A nappali TV mögötti falat is hatásos lehet néhány színben oda illő tapétacsíkkal dekorálni. Valamint a hálószobában is jól mutathat az ágy mögötti felület bevonása tapétával. Az előszobákban akár mint kabátfelakasztó háttérnek is kiváló lehet néhány csík használata. Azonban ilyenkor figyeljünk a moshatóságra és ennek megfelelően válasszunk a kínálatból.

Néhány beltéri fotón találkozhatunk fürdőszobában is vele, de itt a pára miatt speciális ragasztási megoldásra lesz szükségünk. Valamint figyeljünk rá mert nem minden tapéta bírja a nedvességet amivel szintén számoljunk.

A tapétatekercsek standard mérete általában a 10 méter hosszú tekercs. Így egy átlagos belmagasságnál 2.60-3.1 cm között egy tekercsből három csíkot tudunk felhasználni. A tekercsek szélességénél is a fő megszokott méret az 53 cm, de találkozhatunk ettől eltérő szélességekkel is. Ezekkel a méretekkel kalkulálhatunk tervezésnél. Színben és formában már igazán széles a választék, így ott rengeteg variációs lehetőség kínálkozik a számunkra.

tapéta dekorációs ötletek hálószoba
Egy hálószobai fal dekorálása tapétával, (az oldalsó falszín Héra lazacszusi néven kapható.)

Aki kicsit bizonytalan érdemes ötleteket gyűjtenie az interneten pl: Pinterest és további közösségi média felületeken. De bármilyen tetszetős megoldás is jön szembe velünk, mindig gondoljuk át a mi belső tereinkben hogyan fog majd mutatni. Egy helyiségen belül például óvatosan bánjunk a több szín használatával, mert könnyen túldíszítetté válhat a tér. Természetesen ez is ízlés dolga és személyenként változó ki milyen színeket alkalmaz.

További hasznos ötleteket találhattok a tapéta dekorációs jellegű felhasználásához a Pinterest oldalunkon.

A blogbejegyzésben látható képek Fribék István szobafestő munkáiról készültek.

Akinek szakemberre lenne szüksége a tapétázás munkáihoz az alábbi képre kattintva tud tájékozódni:

szakember ajánló

További írások a tapétázás munkáiról és anyagairól: