Dekorációs ötletek tapéta használatával.

Manapság a tapéta mint falburkolati megoldás kicsit háttérbe szorult, azonban dekorációs kiegészítő megoldásként még ötletes megoldásokat kínálhat.

A 70-80-as években épült lakótelepek fő falburkolati technológiája volt a tapétázás. A Kesztölci tapétákról talán sokan hallottak, és számtalan otthon falait dekorálták ezek a Magyar gyártású elsősorban papír tapéták. Napjainkban a tapéták számtalan formában és kiszerelésben elérhetőek. A választék bőséges, de ebben a bejegyzésben elsősorban a felhasználási lehetőségeit szeretném bemutatni.

tapéta dekorációs ötletek 1
Néhány csík mintás tapéta felhasználása a falszínhez igazítva.
(A képen még a sarok nedves.)

A tapéta manapság jó kiegészítő lehetőséget kínál a hagyományos falfestéshez, és használatával új színeket és formákat helyezhetünk el beltéri helyiségeink egy-egy meghatározó területén. A teljes falak tapétázása panel épületeknél még mindig praktikus, azonban legtöbbször csak egy két falszakaszt vagy néhány csíkot szoktunk alkalmazni a falfestés kiegészítéséhez.

tapéta dekorációs ötletek 2
A szürke falszínhez jól illeszkedik a tapéta színe.

A tapéta mint dekorációs ötlet szinte minden beltéri helységben hatékonyan alkalmazható!

A tapétázott sávok speciális kivilágításával tovább fokozhatjuk a hatást. Ezt megoldhatjuk rejtett, vagy nyitott ledes fénysorokkal, de akár hagyományos izzókkal is. Az is jó ötlet ha egy kép mögé ragasztunk fel 2-3 db tapétacsíkot. De egy-két kiszögelést, vagy beugrót is jól dekorálhatunk tapétával.

A falszakaszok kiemelésére rendkívül jól használható. Sajnos a falfestéssel szemben nagy hátránya hogy sérülékeny, és a csíkok foltban javítása nem egyszerű feladat, így néha csak egy egész csík pótlásával javítható.

tapéta dekorációs ötletek kandalló mellé
A kandalló melletti TV falat is látványosan dekorálhatjuk tapétával.

A nappali TV mögötti falat is hatásos lehet néhány színben oda illő tapétacsíkkal dekorálni. Valamint a hálószobában is jól mutathat az ágy mögötti felület bevonása tapétával. Az előszobákban akár mint kabátfelakasztó háttérnek is kiváló lehet néhány csík használata. Azonban ilyenkor figyeljünk a moshatóságra és ennek megfelelően válasszunk a kínálatból.

Néhány beltéri fotón találkozhatunk fürdőszobában is vele, de itt a pára miatt speciális ragasztási megoldásra lesz szükségünk. Valamint figyeljünk rá mert nem minden tapéta bírja a nedvességet amivel szintén számoljunk.

A tapétatekercsek standard mérete általában a 10 méter hosszú tekercs. Így egy átlagos belmagasságnál 2.60-3.1 cm között egy tekercsből három csíkot tudunk felhasználni. A tekercsek szélességénél is a fő megszokott méret az 53 cm, de találkozhatunk ettől eltérő szélességekkel is. Ezekkel a méretekkel kalkulálhatunk tervezésnél. Színben és formában már igazán széles a választék, így ott rengeteg variációs lehetőség kínálkozik a számunkra.

tapéta dekorációs ötletek hálószoba
Egy hálószobai fal dekorálása tapétával, (az oldalsó falszín Héra lazacszusi néven kapható.)

Aki kicsit bizonytalan érdemes ötleteket gyűjtenie az interneten pl: Pinterest és további közösségi média felületeken. De bármilyen tetszetős megoldás is jön szembe velünk, mindig gondoljuk át a mi belső tereinkben hogyan fog majd mutatni. Egy helyiségen belül például óvatosan bánjunk a több szín használatával, mert könnyen túldíszítetté válhat a tér. Természetesen ez is ízlés dolga és személyenként változó ki milyen színeket alkalmaz.

További hasznos ötleteket találhattok a tapéta dekorációs jellegű felhasználásához a Pinterest oldalunkon.

A blogbejegyzésben látható képek Fribék István szobafestő munkáiról készültek.

Akinek szakemberre lenne szüksége a tapétázás munkáihoz az alábbi képre kattintva tud tájékozódni:

szakember ajánló

További írások a tapétázás munkáiról és anyagairól:

A régi tapéta eltávolítása hatékonyan.
Tapétaragasztó kisokos.
Miért jó a fűrészporos tapéta?
Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás