Az 1000 otthon blogon már több bejegyzés szólt az otthon felújításról és a dekorálásról, de még kevés szólt az ideális ingatlan vételéről és eladásáról.

A lakáskeresés rengeteg időt igénylő feladat amelynél sok dologra kell figyelni.

körfolyosós ház

A számunkra hőn áhított otthon megtalálása jó ha azzal kezdődik, hogy a saját igényeinket papírra vetjük és ezek alapján indulunk tovább. A későbbiek folyamán az anyagiak gyakran felülírhatják ezt a listát, de még így is sokat segíthet a választásban.

Az ideális ingatlan olyan mint az aranyásás, csak a megtalálásához nem földet, hanem sok időt kell ráfordítani.

Ahány ember annyi elképzelés és igény ezért mindenkinek más a kényelmes otthon fogalma.

Néhány fontos szempont amire érdemes figyelni:

Az anyagi keretek is nagyban befolyásolják az elképzelésünk megvalósulását. Az ingatlan keresés elsődleges módja még mindig a hirdetés vagy egy ingatlan iroda ajánlatainak az átnézése. Mivel általában az eladó fizet jutalékot az irodáknak a sikeres értékesítés után így vásárlóként nem jár számunkra plusz költségekkel az aktuális ajánlatok megtekintése. Azonban nekünk is lesznek bőven költségeink a vételáron felül, ha új vagy használt ingatlan vásárlásra készülünk. A gyakorlat szerint ugyanis a vevő ügyvédje bonyolítja az adásvétel hivatalos ügyeit. Valamint illetéket is kell fizetni ami jelenleg 4%.

Az illeték összege elég magas de ha már meglévő ingatlanunkból szeretnénk egy drágább otthonba költözni természetesen nem a teljes vételár csak a különbözet után kell fizetni ezt a díjat. Aki viszont csak eladni szeretné az ingatlant és az árából nem vásárol másik lakást annak személyi jövedelem adót kell fizetnie ami jelenleg 15%.

Az ügyvédi költségek is változóak valamint számoljunk még a tulajdoni lap kikérésével, majd a vásárlást követően a tulajdonosváltás nyilvántartásba bejegyzésének költségeivel szintén kalkuláljunk

Amennyiben az adásvétel megtörtént a felújításra is csoportosítsunk tartalékot mert a vásárlás előtti bútorozott állapotában minden ingatlan másképp nézz ki, mint mikor az összes bútor elszállításra kerül.

Ilyenkor derülnek ki a kisebb-nagyobb a bútorok által addig takart falhibák, valamint az előző tulajdonos által a falra akasztott képek nyomai is néha meglátszódnak. Ezen sajnos a takarítás már nem segít, csak egy tisztasági festés. A szobai parketták és szőnyegpadlók valós állapota is a bútorok elszállítását követően derül ki, mert az ágyak és szekrények alatti területek az évek folyamán másképpen kopnak mint a gyakrabban használt felületek.

Ezek javítása megint egy kényes feladat!

A fürdőszobai csempék és járólapok cseréjét is még költözés előtt ajánlott javítani vagy cserélni. Ez már egy nagyobb költséggel járó tétel amely további munkákat is vonhat magával pl: kádcsere, vezetékcsere stb….

Bármilyen szép állapotban is vásároltunk egy ingatlant, a felújításra rakjunk félre pénzt!
ingatlan tuning

További hasznos tanácsok az ingatlan karbantartásához.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István