A folyamatosan emelkedő energiaköltségeket látva érdemes a fogyasztási szokásainkat megvizsgálni, ugyanis több területen is rezsicsökentést érhetünk el az alábbi módszerek használatával.

Minden háztartásnak vannak kényes pontjai, amit ha felismerünk már megtettük az első lépést. Van ahol az épület kisebb javításával növelhetjük például a fűtés hatékonyságát, vagy egy profibb szigetelési technológiával az ablakaink záródását tudjuk jobbá tenni.

Ahol a technikai megoldások már nem nyújtanak segítséget ott a felhasználási szokásainkon kell változtatnunk. Ez kétségtelen a megszokott rutinunk változásával jár, azonban több ezer forintot spórolhatunk a rezsiköltségen vele.

rezsicsökkentés hatékonyan

Az alábbi blogbejegyzésben 5+1 hatékony rezsicsökkentést elősegítő módszert mutatunk be nektek!

Az első három tipp az épület szigetelését és energiahatékonyságát tudja növelni.

  1. Jól szigetelő ablakok, bejárati ajtók. A régi fa nyílászárók általában egy alapos szigeteléssel jobban megőrzik a fűtés melegét. A szigeteléshez több technikát is használhatunk, de a leghatékonyabb a nútmarásos beépített szilikonos gumik beépítése, melyek eredményes szigetelést nyújtanak. Dupla ablakoknál a két ablakfelület közé egy szivacsos szigetelő rúddal tovább fokozhatjuk a fűtési hő szobában maradását. Ahol még régi rosszul záródó bejárati ajtó van ott is segíthet a szigetelés, de előfordulhat hogy a csere hatékonyabb megoldást nyújt. További szigetelési technológiákról egy korábbi bejegyzésünkben részletesebben olvashattok.
  2. Hőtükör felragasztása a radiátorok, vagy konvektorok mögé. Ez szintén egy eredményes megoldást nyújt a radiátorból kiáramló hő hatékonyabbá tételéhez. Néhány ezer forintos költséggel egy jól felragasztott hőtükör akár 4-8 évig is eredményesen hozzájárulhat a fűtési rendszer működéséhez. A hideg falak nagyon elszívják a radiátorokból kiáramló hőt, amit egy hőtükörrel eredményesen a belső térben tarthatunk.
  3. Belső falak szigetelése. Sok épületnél sajnos nem megoldható a kültéri falszigetelés! Azonban bármilyen vastagok a homlokzati falak egy plusz szigetelés nagy mértékben megnöveli a fűtés eredményeségét. A beltéri falszigetelés egy technikailag kényes téma, de megfelelő anyagokkal szintén sokat javít az épület fűtésének komfortosabbá tételében. Fontos: Soha ne használjunk kültéri szigetelési megoldásokat beltérben!!! Bővebben a beltéri szigetelésekről!

Hatékony rezsicsökkentés a felhasználási szokások megváltoztatásával!

  1. A negyedik tipp már a felhasználói szokásunk megváltoztatását igényli. Hogyan spóroljunk a vízfogyasztáson? Zuhanyozás közben zárjuk el a vizet amig a tusfürdővel bekenjük magunkat. De a páros zuhanyozás is jó megoldás amig az egyik szappanoz a másik leöblíti magát. (Gázos vízmelegítőnél nem csak a vízzel de a gázzal is spórolunk, ha kevesebb idő alatt befejezzük a zuhanyozást.)
  2. A kézmosásnál elhasznált víz újra használható a W.C öblítéshez! A fapados módszer ha egy műanyag kis tálba mossuk a kezünket, ami ha megtelt a wc öblitésre kiválóan használható. Aki komfortosabb megoldást keres vásárolhat olyan alsó wc tartályt aminek a tetején van egy csap, így az itt kézmosásra felhasznált víz tölti meg a tartályt, ami a következő használtkor az öblítésnél kiürül. A legnagyobb luxus ivóvízzel leöblíteni a w.c-t!
  3. Cseréljük ki az otthonunk világítására felhasznált világító eszközöket ledes vagy energiatakarékos izzókra.

További hasznos tippek lakásfelújításhoz karbantartáshoz: