Az elmúlt években egyre melegebb nyarakkal néztünk szembe, amely kiemelten fontossá tette az otthonunk hatékony hűtésének kérdését.

Egy klíma berendezés sokat segít a nyár meleg napjain az otthonunk pihentető légkörének kialakításában. Napos fekvésű házakban (akár panel, vagy családi ház, esetleg tetőtéri lakás) a belső hőmérséklet elviselhetetlen magasságokba emelkedhet.

otthonunk hűtése

Az első nyári napokat követően mindannyian a ventilátorban reméljük a megoldást, azonban gyorsan ráeszmélünk a folyamatos melegben csak részleges felfrissülést várhatunk ettől az eszköztől. Ezt követően általában a mobil klímák között próbálunk böngészni. A kínálat bőséges, és a komolyabb gégecsővel a kültérbe kivezethető mobil klímák már valóban hatékony léghűtésre képesek, azonban ezek már árban egy fali klíma áraival vetekednek. Valamint ezeknél a gégecső kivezetése technikailag nem mindenhol megoldható, ami szintén problémát okozhat.

A tapasztalatok szerint az olcsóbb léghűtő berendezések sajnos kevés hűsítő hatást tudnak nyújtani, így csak egy kicsivel hatékonyabbak a ventilátornál.

Az biztos nem ússzuk meg olcsón az otthonunk hűtésének a feladatát!

A legtöbben nem csak a költségek miatt halogatják a klimatizáció hűsítő megoldását. A kiadás mellett a klímáknak el kell ismerni vannak negatív hatásai, mind az egészségünk és a környezetvédelem területén egyaránt. Azonban a folyamatos meleg lakásokban való tartózkodás egy idő után rendkívül megterheli a szervezetet. Így néhány forró nyár után a negatív tulajdonságok ellenére többen egy klíma beszerelése mellett döntenek.

A klíma beszereléséhez ideálisak a kora tavaszi napok, de akár a tél utolsó hónapja is megfelelő lehet, így még a nagy roham előtt biztosíthatjuk az otthonunk hűtését.

Az őszi napok is ideálisak, azonban ilyenkor több hónapot beüzemelés nélkül fog állni a készülék ami nem túl kedvező rögtön indulásnak. Természetesen az évek folyamán ez elkerülhetetlen lesz, de aki télen fűtéshez is használja az mindenképpen jót tesz a szerkezetnek, (ugyanis a hosszú állás egy berendezésnek sem kedvez.)

Az éves karbantartásokról soha ne feledkezzünk meg, amit szintén a főszezon előtt néhány héttel vagy hónappal ajánlott elvégezni.

Otthonunk hűtése a család tagjai között is megosztást okozhat!

Néhol kényes pont a klíma ideális beállítása. Vannak akik a hideg 19-21 fok közötti beállítást kedvelik, azonban ez sokaknak túl hideg. A következő csoport a 22-25 celsius fok közötti tartományban érzi komfortosan magát. Valamint (bár sokaknak talán furcsa) de vannak akik e fölött érzik jól magukat.

Véleményünk szerint a 23-25 celsius fok közötti tartomány ideális körülményeket teremt, otthonunk belső tereinek a hűtésére.

Mindenki egyedi hőérzettel rendelkezik ezért minél több ember osztozik egy beltéri klíma áldásos hatásában, annál nehezebb lesz egyezségre jutni a megfelelő hőmérséklet beállításában.

Az biztos hogy a túl nagy kontraszt a külső és a belső levegő hőmérséklet között nem túl szerencsés az ízületeink, és a légutak tekintetében sem. Az otthonunk helyiségei közötti különbség is megterhelő a szervezetnek, ezért ha van rá mód próbáljunk az egész lakásban hasonló hőmérsékletet beállítani.

Sokan anyagi megfontolásból csak egy helyiséget klimatizálnak. Egy hálószobai klíma például jó megoldást kínál, de előfordulhat, hogy a villanyhálózat sem bír el több készüléket a lakásunkban. A szoba méretéhez képest kis teljesítményű berendezés is sok bosszúságot okozhat, amivel szintén számoljunk.

Az biztos akinek van rá lehetősége és nehezen viseli a folyamatos meleget, a fali telepített klíma a legjobb megoldás. A klíma berendezés telepítését pedig mindenképpen bízzuk szakemberre!

A blogbejegyzés végén ti is szavazhattok:

Loading poll ...