Hány fokra állítsuk a klímát? Otthonunk hűtése.

Az elmúlt években egyre melegebb nyarakkal néztünk szembe, amely kiemelten fontossá tette az otthonunk hatékony hűtésének kérdését.

Egy klíma berendezés sokat segít a nyár meleg napjain az otthonunk pihentető légkörének kialakításában. Napos fekvésű házakban (akár panel, vagy családi ház, esetleg tetőtéri lakás) a belső hőmérséklet elviselhetetlen magasságokba emelkedhet.

otthonunk hűtése

Az első nyári napokat követően mindannyian a ventilátorban reméljük a megoldást, azonban gyorsan ráeszmélünk a folyamatos melegben csak részleges felfrissülést várhatunk ettől az eszköztől. Ezt követően általában a mobil klímák között próbálunk böngészni. A kínálat bőséges, és a komolyabb gégecsővel a kültérbe kivezethető mobil klímák már valóban hatékony léghűtésre képesek, azonban ezek már árban egy fali klíma áraival vetekednek. Valamint ezeknél a gégecső kivezetése technikailag nem mindenhol megoldható, ami szintén problémát okozhat.

A tapasztalatok szerint az olcsóbb léghűtő berendezések sajnos kevés hűsítő hatást tudnak nyújtani, így csak egy kicsivel hatékonyabbak a ventilátornál.

Az biztos nem ússzuk meg olcsón az otthonunk hűtésének a feladatát!

A legtöbben nem csak a költségek miatt halogatják a klimatizáció hűsítő megoldását. A kiadás mellett a klímáknak el kell ismerni vannak negatív hatásai, mind az egészségünk és a környezetvédelem területén egyaránt. Azonban a folyamatos meleg lakásokban való tartózkodás egy idő után rendkívül megterheli a szervezetet. Így néhány forró nyár után a negatív tulajdonságok ellenére többen egy klíma beszerelése mellett döntenek.

A klíma beszereléséhez ideálisak a kora tavaszi napok, de akár a tél utolsó hónapja is megfelelő lehet, így még a nagy roham előtt biztosíthatjuk az otthonunk hűtését.

Az őszi napok is ideálisak, azonban ilyenkor több hónapot beüzemelés nélkül fog állni a készülék ami nem túl kedvező rögtön indulásnak. Természetesen az évek folyamán ez elkerülhetetlen lesz, de aki télen fűtéshez is használja az mindenképpen jót tesz a szerkezetnek, (ugyanis a hosszú állás egy berendezésnek sem kedvez.)

Az éves karbantartásokról soha ne feledkezzünk meg, amit szintén a főszezon előtt néhány héttel vagy hónappal ajánlott elvégezni.

Otthonunk hűtése a család tagjai között is megosztást okozhat!

Néhol kényes pont a klíma ideális beállítása. Vannak akik a hideg 19-21 fok közötti beállítást kedvelik, azonban ez sokaknak túl hideg. A következő csoport a 22-25 celsius fok közötti tartományban érzi komfortosan magát. Valamint (bár sokaknak talán furcsa) de vannak akik e fölött érzik jól magukat.

Véleményünk szerint a 23-25 celsius fok közötti tartomány ideális körülményeket teremt, otthonunk belső tereinek a hűtésére.

Mindenki egyedi hőérzettel rendelkezik ezért minél több ember osztozik egy beltéri klíma áldásos hatásában, annál nehezebb lesz egyezségre jutni a megfelelő hőmérséklet beállításában.

Az biztos hogy a túl nagy kontraszt a külső és a belső levegő hőmérséklet között nem túl szerencsés az ízületeink, és a légutak tekintetében sem. Az otthonunk helyiségei közötti különbség is megterhelő a szervezetnek, ezért ha van rá mód próbáljunk az egész lakásban hasonló hőmérsékletet beállítani.

Sokan anyagi megfontolásból csak egy helyiséget klimatizálnak. Egy hálószobai klíma például jó megoldást kínál, de előfordulhat, hogy a villanyhálózat sem bír el több készüléket a lakásunkban. A szoba méretéhez képest kis teljesítményű berendezés is sok bosszúságot okozhat, amivel szintén számoljunk.

Az biztos akinek van rá lehetősége és nehezen viseli a folyamatos meleget, a fali telepített klíma a legjobb megoldás. A klíma berendezés telepítését pedig mindenképpen bízzuk szakemberre!

A blogbejegyzés végén ti is szavazhattok:

Loading poll ...
Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás