A festés házilag, vajon tényleg megoldható?  Manapság egyre többen szeretnék saját kezűleg elvégezni ezeket a munkákat.

A 1000 otthon.hu  blog a lakásfelújítás világába nyújt betekintést!

festés, felújítás, hasznos ötletek, alap munkák

Kiemelném írásaim fő célja egyáltalán nem az, hogy mindenkit a házilagos kivitelezésre buzdítsak!

Viszont be kell látni a mai gazdasági helyzetben számtalan család van, akik sajnos nem tudnak kifizetni egy szakembert, e munkák elvégzésére.

Sokan vannak olyanok is, akik kifejezetten saját maguk szeretnék elvégezni a felújítási munkáikat, számukra talán kikapcsolódás egy kis barkácsolás.

Az évek során magam is rengeteg házilagosan készült kivitelezéssel találkoztam, és meg kell mondanom a tapasztalatom vegyes. Ugyanis egyesek kifejezetten ügyesen megbirkóznak e feladattal, viszont a legtöbb esetben nagyon gyengén, és számtalan esztétikai hibával sikerül csak elvégezniük a felújítást.

Ezért ne csak a spórolásra gondoljunk, ha saját kezűleg készülünk nekiállni a munkáknak.

Ugyanis megfelelő felkészültség hiányában, több kárt csinálhatunk mint hasznot! Ráadásul több szerszámot is be kell szereznünk a munkákhoz, amely szintén költségekkel jár.

De ha mégis így döntenénk, legalább az alapismereteket tanuljuk meg, és olvassunk utána a témának. Mert a szobafestés azért mégiscsak egy különálló szakma, amit egy gyakorlott szakember is hosszú évekig gyakorol még iskolái elvégzése után is, hogy megfelelő minőségű szolgáltatással lássa el a megrendelőket.

Arról nem is beszélve, hogy az elkészült munkánkat még évekig nap, mint nap látni fogjuk otthonunk falain.
Az első és legfontosabb tehát a kivitelezés elkezdése előtt hogy felismerjük milyen felülettel állunk szemben.

Én találkoztam már olyan házilag készült tapétázással, ahol ügyesen és pontosan voltak felragasztva a csíkok, de mikor megkérdeztem: Mivel glettelték a falakat?Csodálkoztak, mivel ők közvetlen a vakolatra ragasztották a tapétát és nem is gondolták, hogy glettelni is kellene azt.  Így ezt a fontos műveletet teljesen kihagyták.

A Szobafestés házilag című könyvemben részletesen, nehézségi fokok szerint táblázatba foglaltam az egyes munkafolyamatokat. Amit érdemes figyelembe venni, mielőtt nekiállnánk a felújításnak, de itt a blogon is számos ötlet található .

festés házilag

10 kérdés amit kérdezz meg magadtól mielőtt nekiálsz a felújítás munkáinak házilag!

  1. Ha elrontom van egy ismerős szakember akit elhívhatok a javításra? Na ezt nem szeretik a szakemberek, mások után javítani!
  2. Csináltál már ilyen munkát? Ha még nem, jól gondold át.
  3. Van egy ismerősőm aki már csinált ilyent és segíteni is tud? (Amikor majd szükség lesz rá valószinüleg nem fog ráérni)!
  4. Mennyi pénzt szánok a felújítás anyagaira és szerszámaira? Az anyagokat mindenképpen meg kell vásárolnod, de a szerszámok is drágák amit ha szakembert hívsz elkerülhetsz
  5. Mennyivel lesz drágább ha szakembert hívok? Mérlegelj logikusan!
  6. Kértél már ajánlatot egy szakembertől? Tedd meg!
  7. Ha elrontom és kárba vész a befektetett munkám és az anyagköltség, nem fogok anyagilag a padlóra kerülni? Mint a tőzsdézésnél gondold át ha buksz még fel tudsz állni, vagy lenullázod magad.
  8. Mennyi időm megy rá ha magam csinálom? Több mint gondolnád!
  9. Mennyit kereshetnék az idő alatt míg a felújítással foglalkozom? Az idő pénz! Ne feledd!
  10. Már tudod milyen anyagokra és szerszámokra lesz szükséged? Ha még ezt sem tudod, még van mit olvasnod a témában!

A csináld magad mozgalom az egész világon nagyon népszerű, amit DIY néven több ezer angol nyelvű oldalon is megtalálhatunk: DIY kultúra (rövidítése Do It Yourself ) ez nem csak a felújításra, hanem mindenfajta barkácsolási munkára kiterjed.

További hasznos tanácsok a lakásfelújításhoz.

Sikeres felújítást kívánok mindenkinek!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?