Tapétázás kisokos, egy szakember leírása alapján.

Egy sikeres tapétázás sok apró részletből áll, amit ebben a bejegyzésben megpróbálok összefoglalni a legfontosabb lépések alapján.

A tapéták felragasztása előtt lényeges, hogy a falakat megfelelően készítsük elő, mert csak így számíthatunk hosszú távon is tartós végeredményre.

Hogyan készítsük elő a falat a tapétázáshoz?

Ahol előzőleg is tapétázva volt, egy vizes áztatással tudjuk azt eltávolítani. Előfordulhat, hogy több réteggel is találkozunk, ezért ilyen esetben többször is alaposan nedvesíteni kell a falat. Régi bérházaknál a meglazult pergő részeket és ahol még előfordul régi enyves festék származék, mindenképpen távolítsuk el.

A kaparási munkákat követően a felület mély alapozását soha ne hagyjuk ki, mert ez biztosít ideális tapadást az ezt követő rétegeknek.

A mélyebb hibákra vakológipszet használjunk, amit még az első telibe glettelést megelőzően végezzünk el. A következő művelet a glettelés lesz, amit falminőségtől függően 2-3 rétegben is ajánlott felhordani.

A tapéták felragasztása szaktudást igénylő feladat, ezért lehetőleg bízzuk szakemberre a feladatot.

Ahol a falakon hajszálrepedések is láthatóak, ott ezekre a csíkokra a glett anyaggal ragasszunk fel üvegszálas hézagerősítő csíkot is. A pozitív sarkok és ablak kávák sarkaihoz javasolt az alumínium élvédők használata, amit szintén a glett anyaggal együtt tudunk beépíteni.

Bármilyen szépen is glettelünk, egy alapos csiszolásra is szükségünk lesz még az alaptapéta felragasztása előtt!

Tudjuk sokan házilag szeretnék elvégezni ezt a munkát, ezért ebben a bejegyzésben egy kis betekintés adunk a folyamatokról. Azonban ne feledjük a minőségi kivitelezés sok évnyi gyakorlatot igénylő feladat, amit nem lehet egy leírás során megtanulni.

Az alaptapétázás, ami javasolt szinte minden tapétánál!

Régen gyakori volt, főleg régi bérházakban, a teljes falfelület telibe makulatúrázása. Ez stabil alapot biztosított a tapétának, bármilyen típust is használtunk. A mai rohanó világunkban már az illesztésekhez csíkban ragasztunk makulatúrát vékonyabb, vagy szélesebb formában. Ez is tökéletesen megfelelő, azonban mindig pontosan mérjük ki a csíkokat és számoljunk a tapéta bekenését követően a néhány milliméteres tágulással is, ami típustól függően változó lehet.

A makulatúra anyaga is egy lényeges szempont, ezért javasolt 80 g fölötti papírral dolgozni. Gipszkarton falaknál nem kell makulatúrázni, elegendő ha a hézagolás sávjait előkenjük tapétaragasztóval vagy mély alapozóval. Vlies tapétáknál szintén elhagyható a makulatúra ragasztás!

Vastag tapéták alá a folyékony makulatúra is megfelelő!

A makulatúra csíkok teljes kiszáradást követően gletteljük le a széleit. Ez főképp vékonyabb tapétáknál fontos, de egy fényfalon egy vastagabb tapétánál is meglátszódhat. Ez a művelet szintén egy kis plusz munkával jár, de a végeredmény érdekében ne hagyjuk ki!

Szerszámok amikre szükségünk lesz a munkákhoz:

Éles olló, ceruza, mérőszalag, tapétázó kefe, gumi henger, függőón vagy vízmérték, egy tiszta rongy, élhengerelő, sniccer, tapétavágó kés, speciális tapétavágó lap vagy széles lepke, spakli, tapétázó asztal, létra. A tapétázás munkáihoz is a legideálisabb, ha fa festő létrát használunk.

A tapétázás anyagai.

A tapéta beszerzése mellett a megfelelő tapétaragasztó is fontos hozzávaló. Ezért mindig a tapéta leírásának megfelelő ragasztót használjunk a munkákhoz, mert csak így érhetünk el minőségi felületet. A tapétaragasztó bekeverésnél is tartsuk be a gyártó utasításait.

A ragasztó bekeveréséhez használjunk tiszta vödröt!

Rengeteg mintájú és anyagú tapéta létezik és ebből adódóan a felhasználás módja is változó lehet. A Vlies tapétáknál például csak a falat kell bekenni ragasztóval és a csíkokat szárazon kell felhelyezni. A tapétáknál a leggyakoribb csomagolás a 10 méter hossz/ tekercs. Ilyen méretű tapétákból, amennyiben nem kell a minták miatt vágni, 3 csíkot tudunk kiszabni egy tekercsből 3,3 méteres belmagasságig.

A tapétázás menete.

A mennyezetek készre festését követően és a fent említett előkészítő munkákat követően kezdhetjük meg az oldalfalak tapétázását. Mennyezet tapétázásánál már előny ha tudunk a létrával járni, és jó ha van egy segítő is a munkához, aki tartja a lelógó tapéta csíkot egy partvissal.

oldalfalak tapétázása szakszerűen
Az oldalfalak tapétázása:

Szabjuk le a tapétát a szoba belmagasságához igazítva. A tapéta szabáshoz nagy segítség, ha tapétázó asztalt használunk. Ennek hiányában egy mázoló vagy egyéb bakra ráfektetett teli ajtó is megoldás lehet. Ez viszont a méretéből adódóan szabási nehézségeket okoz!

Az előre bekevert ragasztóval egyenletesen kenjük be a csíkokat és hajtsuk össze őket a felső részt 2/3 az alsót 1/3 arányban egymásra hajtva. Vastagságtól függően 3-4 db-ot nyugodtan előre bekenhetünk. Az áztatási idő szintén a tapéta anyagától függően változó lehet kb: 3-25 perc között.

Amikor már tapintásra érezhetően megpuhult a lap megkezdhetjük a ragasztást. Régen az átfedések miatt lényeges volt honnan indulunk, ami manapság megváltozott. A mai tapéták szinte 100%-a egymás mellé illesztett és nem lehet átlapolni a széleit, ezért érvényét vesztette a kizárólagos indulási irány. Van aki jobbról balra, vagy fordítva és van a ki a fénytől távolodva szeret haladni.

A tapéta csíkokat próbáljuk meg egyből függőbe rakni, majd ha ez sikerült halszálka irányba fentről lefelé haladva a simító kefével simítsuk a falra. Néhány tapétánál segítség, ha ezt követően egy tiszta tapétasimító gumihengerrel is átmegyünk rajta. Az esetleges tapétaragasztó átfolyások törléséhez egy tiszta száraz rongy is legyen a közelben.

Mintás tapétáknál illesszük össze a vízszintesen futó mintákat. A tapéta alját ollóval vagy egy fémvonalzó vagy lepke mentén snicerrel, esetleg gyakoroltabbak a tépős módszerrel vágják le.

Jó tudni!

Tapétázás közben soha ne csináljunk kereszt huzatot. A befejezés után se huzatban, hanem folyamatos szellőztetéssel szárítsuk ki a falat.

Soha ne dolgozzunk 10 fok alatt! A legideálisabb a 20 fok körüli szobahőmérséklet.

Sokan a falfestést jobban szeretik, mint a tapétát, azonban régi bérházakban és panel épületekben a tapétázás jó megoldást biztosít a falaknak.

Amennyiben felmerültek még kérdéseid a tapétázás témájában az alábbi fórumot ajánljuk neked:

További hasznos tanácsok tapétázáshoz:

Hogyan távolítsuk el a régi tapétát?

Hasznos tanácsok tapétavásárláshoz.

Amit a vlies tapétákról érdemes tudni.

Mennyi tapétára lesz szükségünk?

Tapétaragasztó kisokos!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás