Egy sikeres tapétázás sok apró részletből áll, amit ebben a bejegyzésben megpróbálok összefoglalni a legfontosabb lépések alapján.

A tapéták felragasztása előtt lényeges, hogy a falakat megfelelően készítsük elő, mert csak így számíthatunk hosszú távon is tartós végeredményre.

Hogyan készítsük elő a falat a tapétázáshoz?

Ahol előzőleg is tapétázva volt, egy vizes áztatással tudjuk azt eltávolítani. Előfordulhat, hogy több réteggel is találkozunk, ezért ilyen esetben többször is alaposan nedvesíteni kell a falat. Régi bérházaknál a meglazult pergő részeket és ahol még előfordul régi enyves festék származék, mindenképpen távolítsuk el.

A kaparási munkákat követően a felület mély alapozását soha ne hagyjuk ki, mert ez biztosít ideális tapadást az ezt követő rétegeknek.

A mélyebb hibákra vakológipszet használjunk, amit még az első telibe glettelést megelőzően végezzünk el. A következő művelet a glettelés lesz, amit falminőségtől függően 2-3 rétegben is ajánlott felhordani.

A tapéták felragasztása szaktudást igénylő feladat, ezért lehetőleg bízzuk szakemberre a feladatot.

Ahol a falakon hajszálrepedések is láthatóak, ott ezekre a csíkokra a glett anyaggal ragasszunk fel üvegszálas hézagerősítő csíkot is. A pozitív sarkok és ablak kávák sarkaihoz javasolt az alumínium élvédők használata, amit szintén a glett anyaggal együtt tudunk beépíteni.

Bármilyen szépen is glettelünk, egy alapos csiszolásra is szükségünk lesz még az alaptapéta felragasztása előtt!

Tudjuk sokan házilag szeretnék elvégezni ezt a munkát, ezért ebben a bejegyzésben egy kis betekintés adunk a folyamatokról. Azonban ne feledjük a minőségi kivitelezés sok évnyi gyakorlatot igénylő feladat, amit nem lehet egy leírás során megtanulni.

Az alaptapétázás, ami javasolt szinte minden tapétánál!

Régen gyakori volt, főleg régi bérházakban, a teljes falfelület telibe makulatúrázása. Ez stabil alapot biztosított a tapétának, bármilyen típust is használtunk. A mai rohanó világunkban már az illesztésekhez csíkban ragasztunk makulatúrát vékonyabb, vagy szélesebb formában. Ez is tökéletesen megfelelő, azonban mindig pontosan mérjük ki a csíkokat és számoljunk a tapéta bekenését követően a néhány milliméteres tágulással is, ami típustól függően változó lehet.

A makulatúra anyaga is egy lényeges szempont, ezért javasolt 80 g fölötti papírral dolgozni. Gipszkarton falaknál nem kell makulatúrázni, elegendő ha a hézagolás sávjait előkenjük tapétaragasztóval vagy mély alapozóval. Vlies tapétáknál szintén elhagyható a makulatúra ragasztás!

Vastag tapéták alá a folyékony makulatúra is megfelelő!

A makulatúra csíkok teljes kiszáradást követően gletteljük le a széleit. Ez főképp vékonyabb tapétáknál fontos, de egy fényfalon egy vastagabb tapétánál is meglátszódhat. Ez a művelet szintén egy kis plusz munkával jár, de a végeredmény érdekében ne hagyjuk ki!

Szerszámok amikre szükségünk lesz a munkákhoz:

Éles olló, ceruza, mérőszalag, tapétázó kefe, gumi henger, függőón vagy vízmérték, egy tiszta rongy, élhengerelő, sniccer, tapétavágó kés, speciális tapétavágó lap vagy széles lepke, spakli, tapétázó asztal, létra. A tapétázás munkáihoz is a legideálisabb, ha fa festő létrát használunk.

A tapétázás anyagai.

A tapéta beszerzése mellett a megfelelő tapétaragasztó is fontos hozzávaló. Ezért mindig a tapéta leírásának megfelelő ragasztót használjunk a munkákhoz, mert csak így érhetünk el minőségi felületet. A tapétaragasztó bekeverésnél is tartsuk be a gyártó utasításait.

A ragasztó bekeveréséhez használjunk tiszta vödröt!

Rengeteg mintájú és anyagú tapéta létezik és ebből adódóan a felhasználás módja is változó lehet. A Vlies tapétáknál például csak a falat kell bekenni ragasztóval és a csíkokat szárazon kell felhelyezni. A tapétáknál a leggyakoribb csomagolás a 10 méter hossz/ tekercs. Ilyen méretű tapétákból, amennyiben nem kell a minták miatt vágni, 3 csíkot tudunk kiszabni egy tekercsből 3,3 méteres belmagasságig.

A tapétázás menete.

A mennyezetek készre festését követően és a fent említett előkészítő munkákat követően kezdhetjük meg az oldalfalak tapétázását. Mennyezet tapétázásánál már előny ha tudunk a létrával járni, és jó ha van egy segítő is a munkához, aki tartja a lelógó tapéta csíkot egy partvissal.

oldalfalak tapétázása szakszerűen
Az oldalfalak tapétázása:

Szabjuk le a tapétát a szoba belmagasságához igazítva. A tapéta szabáshoz nagy segítség, ha tapétázó asztalt használunk. Ennek hiányában egy mázoló vagy egyéb bakra ráfektetett teli ajtó is megoldás lehet. Ez viszont a méretéből adódóan szabási nehézségeket okoz!

Az előre bekevert ragasztóval egyenletesen kenjük be a csíkokat és hajtsuk össze őket a felső részt 2/3 az alsót 1/3 arányban egymásra hajtva. Vastagságtól függően 3-4 db-ot nyugodtan előre bekenhetünk. Az áztatási idő szintén a tapéta anyagától függően változó lehet kb: 3-25 perc között.

Amikor már tapintásra érezhetően megpuhult a lap megkezdhetjük a ragasztást. Régen az átfedések miatt lényeges volt honnan indulunk, ami manapság megváltozott. A mai tapéták szinte 100%-a egymás mellé illesztett és nem lehet átlapolni a széleit, ezért érvényét vesztette a kizárólagos indulási irány. Van aki jobbról balra, vagy fordítva és van a ki a fénytől távolodva szeret haladni.

A tapéta csíkokat próbáljuk meg egyből függőbe rakni, majd ha ez sikerült halszálka irányba fentről lefelé haladva a simító kefével simítsuk a falra. Néhány tapétánál segítség, ha ezt követően egy tiszta tapétasimító gumihengerrel is átmegyünk rajta. Az esetleges tapétaragasztó átfolyások törléséhez egy tiszta száraz rongy is legyen a közelben.

Mintás tapétáknál illesszük össze a vízszintesen futó mintákat. A tapéta alját ollóval vagy egy fémvonalzó vagy lepke mentén snicerrel, esetleg gyakoroltabbak a tépős módszerrel vágják le.

Jó tudni!

Tapétázás közben soha ne csináljunk kereszt huzatot. A befejezés után se huzatban, hanem folyamatos szellőztetéssel szárítsuk ki a falat.

Soha ne dolgozzunk 10 fok alatt! A legideálisabb a 20 fok körüli szobahőmérséklet.

Sokan a falfestést jobban szeretik, mint a tapétát, azonban régi bérházakban és panel épületekben a tapétázás jó megoldást biztosít a falaknak.

Amennyiben felmerültek még kérdéseid a tapétázás témájában az alábbi fórumot ajánljuk neked:

További hasznos tanácsok tapétázáshoz:

Hogyan távolítsuk el a régi tapétát?

Hasznos tanácsok tapétavásárláshoz.

Amit a vlies tapétákról érdemes tudni.

Mennyi tapétára lesz szükségünk?

Tapétaragasztó kisokos!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István