Tudom a makulatúrázás szó hallatán sokan értetlenül néznek, de ez egy nagyon fontos előkészítő munkafolyamat tapétázás előtt.

Ezért néhány lényeges dolgot érdemes róla tudni.

Miért van rá szükség?

A makulatúrázás célja, hogy előkészítse a felületet a tapétázáshoz. Használatával megelőzhetjük a tapétaillesztések kényes részeinek idő előtti kiszáradását és felnyílását.

Régi bérházak vagy salakbeton épületeknél kihagyhatatlan, ugyanis ha ezeket a falakat tapétázni szeretnénk mindenképpen szükséges ezt a munkafolyamatot elvégezni. Fűrészporos tapétáknál kiemelten fontos, bármilyen felületre is dolgozunk. Mivel a fűrészporos tapétát felragasztást követően általában még két rétegben szükséges átfesteni diszperziós falfestékkel, így a tapétacsíkok további nedvességet is kapnak.

Ráadásul az évek múltával további falfestéseket is ki kell bírnia, ezért az illesztési pontoknak stabil tapadási felületre van szükségük, melyeket a makulatúra biztosít.

A makulatúrázást más szóval aljzattapétázást, vagy alaptapétázást lehet (szaknyelven): teljes felületre (telibe) vagy csíkokban alkalmazni. Gipszkarton felületeknél nincs szükség makulatúrára, mert ott már egy kartonnal bevont felületre dolgozhatunk, ami felér egy jó alaptapétával.

Jobb ha szakemberre bízzuk ezt a munkafolyamatot!

Manapság a csíkokban makulatúrázás a népszerűbb, melyből különböző szélességek kaphatóak. Rohanó világunkban egyre ritkább, hogy az egész falakra telibe alkalmazzák.

Az alábbi képről eszembe jutottak a régi szép idők, amikor még  újságpapírral makulatúráztunk. Igaz nagyon vékony volt és hamar megázott, de a célnak megfelelt.

Manapság ez stílusosan kifejezve: interior design, annak idején meg a szükség vitt rá, hogy ilyen falakat készítsünk.

A mai bőséges kínálat mellett talán az is megmosolyogtató, amikor még a hentesboltba jártunk alaptapétáért, mert ott volt a legjobb minőségű papír, melyeket ívekben használtak a hentes áruk csomagolásához.

Gyakran felvásároltuk a hentesek készleteit, és természetesen ha már ott voltunk az ebédet is elfogyasztottuk.

További írások a lakásfelújítás témájában.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?