Makulatúrázás, avagy az alaptapétázás rejtelmei.

Tudom a makulatúrázás szó hallatán sokan értetlenül néznek, de ez egy nagyon fontos előkészítő munkafolyamat tapétázás előtt.

Ezért néhány lényeges dolgot érdemes róla tudni.

Miért van rá szükség?

A makulatúrázás célja, hogy előkészítse a felületet a tapétázáshoz. Használatával megelőzhetjük a tapétaillesztések kényes részeinek idő előtti kiszáradását és felnyílását.

Régi bérházak vagy salakbeton épületeknél kihagyhatatlan, ugyanis ha ezeket a falakat tapétázni szeretnénk mindenképpen szükséges ezt a munkafolyamatot elvégezni. Fűrészporos tapétáknál kiemelten fontos, bármilyen felületre is dolgozunk. Mivel a fűrészporos tapétát felragasztást követően általában még két rétegben szükséges átfesteni diszperziós falfestékkel, így a tapétacsíkok további nedvességet is kapnak.

Ráadásul az évek múltával további falfestéseket is ki kell bírnia, ezért az illesztési pontoknak stabil tapadási felületre van szükségük, melyeket a makulatúra biztosít.

A makulatúrázást más szóval aljzattapétázást, vagy alaptapétázást lehet (szaknyelven): teljes felületre (telibe) vagy csíkokban alkalmazni. Gipszkarton felületeknél nincs szükség makulatúrára, mert ott már egy kartonnal bevont felületre dolgozhatunk, ami felér egy jó alaptapétával.

Jobb ha szakemberre bízzuk ezt a munkafolyamatot!

Manapság a csíkokban makulatúrázás a népszerűbb, melyből különböző szélességek kaphatóak. Rohanó világunkban egyre ritkább, hogy az egész falakra telibe alkalmazzák.

Az alábbi képről eszembe jutottak a régi szép idők, amikor még  újságpapírral makulatúráztunk. Igaz nagyon vékony volt és hamar megázott, de a célnak megfelelt.

Manapság ez stílusosan kifejezve: interior design, annak idején meg a szükség vitt rá, hogy ilyen falakat készítsünk.

A mai bőséges kínálat mellett talán az is megmosolyogtató, amikor még a hentesboltba jártunk alaptapétáért, mert ott volt a legjobb minőségű papír, melyeket ívekben használtak a hentes áruk csomagolásához.

Gyakran felvásároltuk a hentesek készleteit, és természetesen ha már ott voltunk az ebédet is elfogyasztottuk.

További írások a lakásfelújítás témájában.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás