Még mindig népszerű a fűrészporos tapéta, amit sokan nem szeretnek, azonban praktikusságát kár tagadni.

fűrészporos tapéta

A fűrészporos tapéta fő előnyei:

1. Könnyű vele dolgozni.

2. Beszerzési ára töredéke a hagyományos tapétáknak.

3. Nagyon tartós, ha jól van felrakva akár 6-10 réteg festést is kibír, ami  években számolva 10-20 év is lehet.

4. Elkoszolódása esetén bármilyen diszperziós festékkel átfesthető, akár házilag is.

5. Jól átfedi a fal kisebb egyenetlenségeit, repedéseit.

6. Sérülés esetén könnyen javítható.

7. Ízlésünknek megfelelően: Finom, közepes, és durva szemcsést is választhatunk, és bármilyen színre festhető!

8. Mennyezetre is felragasztható!

Hátrányai:

1. Felragasztása után, még két rétegben ajánlott lefesteni.

2. A fűrészporszemcséken idővel megáll a por.

3. Alap tapétázni (makulatúrázni) minden esetben szükséges alá, ami több időt és munkát igényel.

4. A tapétán felül még a falfesték árát is be kell kalkulálni a költségekbe.

5. Elkészítése a festés miatt nagyobb felfordulással jár, mint ha mintás tapétát használunk.

fűrészporos tapéta 2

A fűrészporos tapéta egy érdekes és texturált tapétaválasztás lehet, amely egyedi megjelenést kölcsönözhet a falaknak. Ez a tapéta olyan anyagból készül, amely valódi fűrészporral van keverve, így egy durva és természetes hatást hoz létre.

Néhány alkalmazási módja a fűrészporos tapétának:

  1. Textúra és dimenzió: A fűrészporos tapéta egyedi textúrát és dimenziót ad a falaknak. A fűrészpor apró részecskéi a tapétán megjelenő durva felületet és természetes hatást eredményeznek.
  2. Hangulat és melegség: A tapéta melegséget és meghittséget sugároz. A textúra és a természetes elemek hozzájárulnak egy kellemes és természetközeli hangulathoz a szobában.
  3. Kreatív lehetőségek: Ez a tapéta sokféle stílusban és színben elérhető. Lehetőséged van választani a megfelelő árnyalatok és minták között, hogy harmonizáljon a többi berendezéssel és dekorációval.
  4. Alkalmazási területek: A fűrészporos tapéta különböző helyeken alkalmazható. Jól mutat a nappaliban, hálószobában, étkezőben vagy akár a folyosón is.
  5. Ez a tapéta különösen jól működik, ha szeretnél egyedi és figyelemfelkeltő megjelenést adni a falaknak.

Fontos megjegyezni, hogy a fűrészporos tapéta speciális kezelést igényelhet a felragasztás során.

Először is, fontos, hogy megfelelően előkészítsd a falat, és alkalmazd a megfelelő ragasztót a tapéta felhelyezéséhez. Emellett ennek a típusú tapétának az ápolása is különleges lehet, mivel a textúra könnyen megtartja a port és a szennyeződéseket.

Ezt a tapétafajtát szinte minden beltéri falfelületre használhatjuk. Panel és régi bérházaknál különösen előnyös alkalmazása, mert jól elfedi a fal hibáit és a kisebb hajszálrepedésekre is hatékony megoldást nyújt.  A hosszútávú stabil felület záloga a szakszerű kivitelezés ezért minden esetben a tapétázás előtt tartsuk be az alap munkákat.

Előzőleg meszelt vagy enyves festékkel festett falaknál alaposan kaparjuk le a régi festékréteget. Ilyen felületeknél a mélyalapozásra is feltétlen szükségünk lesz még glettelés előtt.

A glettelés 1 vagy 2 rétegben (faltól függően) a fűrészporos tapéta alá is fontos. A hajszálrepedésekre a gletteléskor alkalmazzunk üvegszálas hézagerősítő csíkokat. Majd a következő lépés a makulatúrázás, azaz más néven alaptapéta felragasztása. Ezt végezhetjük teljes felületen ( telibe) de általában elegendő, ha csak csíkokban ragasztjuk fel. A makulatúra csíkok különböző szélességű tekercsekben kaphatóak. Ennek a munkafolyamatnak a célja hogy stabil alapot képezzen a tapéta illesztései között.  Így az illesztések az évek múlásával több réteg festék felhordását követően sem fognak felnyílni.

A fűrészporos tapéta egy nagyon praktikus megoldás.

Abban az esetben is jó választás, ha lakásunk albérletbe van kiadva, vagy eladásra szánjuk.

Ugyanis a leendő vevőnek, ha nem tetszik falaink jelenlegi színe, minimális költségen átfestheti azokat és nem kell bajlódnia a régi tapéta leszedésével.

Hungarocell díszcsíkkal is kiegészíthetjük fűrészporos tapétánkat, mellyel látványosan, és dekoratívan választhatjuk el a mennyezet és oldalfal találkozását.

További írások a tapétázás témájában.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?