Falfestő munkáink elvégzéséhez legegyszerűbb a teddy henger használata, azonban a sarkok festéséhez mindenképpen szükségünk lesz ecsetre is.

A festékboltok kínálataiban rengeteg fajtájú ecset kapható, viszont különböző felületekre más-más fajtára lehet szükségünk. A sarkok festéséhez legjobb ha 2-4 colos szélességűt használunk és esetleg csak a nagyon szűk részeknél lehet hasznos, egy egész vékony ecset ( 0.5-1 col). Vannak akik a festéshez pipa ecsetet  szeretnek használni, és valóban sok előnye van, ha ilyen szerszámmal dolgozzunk. Egy rövid összehasonlításban talán nézzük az előnyöket és hátrányokat a szimpla ecset, és a pipa ecset között.

Pipa ecset ( radiátor ecset )

Előnyei:

  1. Szekrények és radiátorok mögötti nehezen elérhető helyeket is könnyen elérhetünk vele.
  2. A festék felkeveréséhez is kiválóan alkalmas!
  3. A hosszú nyelének köszönhetően kevesebbet kell hajolnunk az ecset festékbe mártogatásnál, és a távoli helyek is könnyedén elérhetőek vele.

Hátrányai:

  1. Két szín pontos elválasztásánál nehezebb szép egyenes csíkot húzni vele.
  2. Mivel a nyele hosszabb egy kicsit jobban csepegteti a festéket.

Szimpla ecset. ( Fácsni )

festés, szerszámok, ecset

Előnyei:

  1. Két szín elválasztásánál pontosan dolgozhatunk vele.
  2. Kevésbé csepeg a festék, a rövid nyele miatt.

Hátrányai:

  1. Szűk részekhez kevésbé férünk hozzá.
  2. Többet kell hajolgatni használat közben.

Az ecset szőre falfestésnél nem annyira lényeges, mint mázoló munkáknál, így nyugodtan választhatunk műanyag szőrű ecsetet is munkáinkhoz.

Azonban bármilyen szőrű ecsetet használunk, munkáink végeztével alaposan mossuk el azt, így legközelebb is jó szolgálatot tehet.

Erős színeknél ( bordó, indigókék) nem valószínű hogy az ecset legközelebb is használható lesz! Legfeljebb ha ugyanazzal a színnel szeretnénk dolgozni vele.

Írta és szerkesztette:  Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?