Skip to content

A falfestés optikai és dekorációs hatásai.

A falaink megújítása mellett a falfestés különböző egyéb funkciókat is betölthet például: dekorációs, de optikai hatást is elérhetünk vele.

Otthonunk falainak festéséhez különböző festékeket használhatunk így maga a festék is több hasznos tulajdonsággal rendelkezhet. Egy mosható festék jó szolgálatot tehet erősen igénybe vett helyeken: előszoba, konyha, gyerekszoba ahol az intenzív használatból adódóan gyakoriak a felületre kerülő szennyeződések. Kéznyomok az előszobában és a gyerekszobában, valamint a konyhában a falra fröccsenő folyadékok okozhatnak kellemetlenségeket.

A mosható festékekről egy előző bejegyzésünkben már részletesen írtunk!

A falfestés dekorációs célokra is kíválóan alkalmazható!

A falfestékek dekorációs célra való alkalmazásában rengeteg lehetőség van amit érdemes kihasználni. Szabadon játszhatunk a színekkel, de a formákkal is sok érdekes és látványos hatást érhetünk el.

a falfestés optikai és dekorációs hatásai

Néhány alap szabály amivel optikai hatást érhetünk el falaink festésénél.

  • Sötét színű mennyezetekkel a magas belmagasságot egy kicsivel lejebb hozhtajuk optikailag. Alacsony helyiségeknél lehetőleg ne használjunk a mennyezeten erős színeket, mert összenyomja az amúgy is alacsony teret.
  • Sötétebb oldalfal és világos mennyezet variálásával viszont az ellenkező optikai hatást érhetünk el, azaz a tér kicsivel szelősebb és magasabbnak tűnik. Alacsony belmagasságnál érdemes használni ezt a párosítást!
  • Hosszanti fűggőleges csíkokkal szintén az alacsony belmagasságot javíthajuk fel egy kicsivel persze csak optikailag de elég hatásosan.
  • Vízszsintes csíkokkal szélesíthetjük a szoba öszhatását.
  • Kölönböző alakzatokkal is dekorálhatunk például: kockás, átlósan elválasztott vagy különböző körök alkalmazásával. Ezeknek a kivitelezéséhez nagy segítség lehet a kiragasztásos technika.
  • Egy falikép mögötti rész vagy falszakasz erősebb színnel való festésével szintén dinamikusan kiemelhetünk részeket a szobába.

A különböző csíkok sávok és alakzatok mellett a színek hatásait is érdemes kicsit megismerni, hogy a kívánt hatáshoz megtaláljuk az ideális színvariációt. Nagyobb terekben ne féljünk: a fekete, vagy akár a fémes hatású arany, ezüst, vagy bronz színek használatától sem. A világítás fémes és erős színeknél szintén sokat hozzáadhat az összhatáshoz amivel szintén kalkuláljunk.

kék, sárga falefestés, színes falak

Amennyiben a falfestés nem nyújt megoldást az elképzeléseinknek néhány tapétacsík, vagy akár faltetoválással is bővíthetjük a dekoráció listáját.

A falaink dekorációs festéséhez a latex és egyéb diszperziós festékek jól használhatóak. A mészalapú festékek hagyományos festéshez jók, de lehetőleg kerüljük ilyen munkáknál.

További hasznos tanácsok falfestés és otthondekorálás témájában!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István (Több mint 30 év gyakorlattal a felújítás területén)!

Kövess minket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolatfelvétel velünk

az alábbi e-mail címen:

Üzenet a szerkesztőknek!

Kattints ide
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Többfunkciós festékek.

Egy festéknél mindig előnyös ha több feladatra vagy felületre is felhasználható a többfunkciós festékek erre kínálnak megoldást. Talán furcsa hasonlat de az instant előre csomagolt

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!