A falfestés optikai és dekorációs hatásai.

A falaink megújítása mellett a falfestés különböző egyéb funkciókat is betölthet például: dekorációs, de optikai hatást is elérhetünk vele.

Otthonunk falainak festéséhez különböző festékeket használhatunk így maga a festék is több hasznos tulajdonsággal rendelkezhet. Egy mosható festék jó szolgálatot tehet erősen igénybe vett helyeken: előszoba, konyha, gyerekszoba ahol az intenzív használatból adódóan gyakoriak a felületre kerülő szennyeződések. Kéznyomok az előszobában és a gyerekszobában, valamint a konyhában a falra fröccsenő folyadékok okozhatnak kellemetlenségeket.

A mosható festékekről egy előző bejegyzésünkben már részletesen írtunk!

A falfestés dekorációs célokra is kíválóan alkalmazható!

A falfestékek dekorációs célra való alkalmazásában rengeteg lehetőség van amit érdemes kihasználni. Szabadon játszhatunk a színekkel, de a formákkal is sok érdekes és látványos hatást érhetünk el. Aki szeretné még plusz mintával vagy színnel kiegészíteni a szobát, néhány csík tapétával tovább dekorálhatja otthona helyiségeit. Bővebben a dekorációs tapéták használatáról.

a falfestés optikai és dekorációs hatásai

Néhány alap szabály amivel optikai hatást érhetünk el falaink festésénél.

 • Sötét színű mennyezetekkel a magas belmagasságot egy kicsivel lejebb hozhtajuk optikailag. Alacsony helyiségeknél lehetőleg ne használjunk a mennyezeten erős színeket, mert összenyomja az amúgy is alacsony teret.
 • Sötétebb oldalfal és világos mennyezet variálásával viszont az ellenkező optikai hatást érhetünk el, azaz a tér kicsivel szelősebb és magasabbnak tűnik. Alacsony belmagasságnál érdemes használni ezt a párosítást!
 • Hosszanti fűggőleges csíkokkal szintén az alacsony belmagasságot javíthajuk fel egy kicsivel persze csak optikailag de elég hatásosan.
 • Vízszsintes csíkokkal szélesíthetjük a szoba öszhatását.
 • Kölönböző alakzatokkal is dekorálhatunk például: kockás, átlósan elválasztott vagy különböző körök alkalmazásával. Ezeknek a kivitelezéséhez nagy segítség lehet a kiragasztásos technika.
 • Egy falikép mögötti rész vagy falszakasz erősebb színnel való festésével szintén dinamikusan kiemelhetünk részeket a szobába.

A különböző csíkok sávok és alakzatok mellett a színek hatásait is érdemes kicsit megismerni, hogy a kívánt hatáshoz megtaláljuk az ideális színvariációt. Nagyobb terekben ne féljünk: a fekete, vagy akár a fémes hatású arany, ezüst, vagy bronz színek használatától sem. A világítás fémes és erős színeknél szintén sokat hozzáadhat az összhatáshoz amivel szintén kalkuláljunk.

kék, sárga falefestés, színes falak

Amennyiben a falfestés nem nyújt megoldást az elképzeléseinknek néhány tapétacsík, vagy akár faltetoválással is bővíthetjük a dekoráció listáját.

A falaink dekorációs festéséhez a latex és egyéb diszperziós festékek jól használhatóak. A mészalapú festékek hagyományos festéshez jók, de lehetőleg kerüljük ilyen munkáknál.

Néhány jó tanács amire még érdemes figyelni!

 • Falfestési munkáinknál próbáljunk minőségi festékekkel és szerszámokkal dolgozni. (Az olcsó de rossz minőségű festékek sok bosszúságot okozhatnak számunkra.)
 • A padlók és a bútorok alapos letakarására is mindig fordítsunk gondot. Így a munkák végeztével kevesebb takarítással megoldhatjuk a helyiségek helyreállítását.
 • A maradék festékeket szakszerű tárolással még néhány hónapig száraz hűvös helyen tárolhatjuk. (A már bekevert festék sajnos nem sokáig tárolható.)
 • A szerszámokat is alaposan takarítsuk meg így legközelebb is jó szolgálatot tehetnek.
 • A beázási foltokra és a nikotinos falakra a hagyományos falfesték nem nyújt hatékony megoldást. Ilyen felületekre speciális festékre lesz szükségünk!
 • A penészes falak is fontos előkezelést igényelnek mielőtt átfestenénk őket.

További hasznos tanácsok falfestés és otthondekorálás témájában!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István (Több mint 30 év gyakorlattal a felújítás területén)!

Kövess minket közösségi oldalainkon is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás