A falaink megújítása mellett a falfestés különböző egyéb funkciókat is betölthet például: dekorációs, de optikai hatást is elérhetünk vele.

Otthonunk falainak festéséhez különböző festékeket használhatunk így maga a festék is több hasznos tulajdonsággal rendelkezhet. Egy mosható festék jó szolgálatot tehet erősen igénybe vett helyeken: előszoba, konyha, gyerekszoba ahol az intenzív használatból adódóan gyakoriak a felületre kerülő szennyeződések. Kéznyomok az előszobában és a gyerekszobában, valamint a konyhában a falra fröccsenő folyadékok okozhatnak kellemetlenségeket.

A mosható festékekről egy előző bejegyzésünkben már részletesen írtunk!

A falfestés dekorációs célokra is kíválóan alkalmazható!

A falfestékek dekorációs célra való alkalmazásában rengeteg lehetőség van amit érdemes kihasználni. Szabadon játszhatunk a színekkel, de a formákkal is sok érdekes és látványos hatást érhetünk el. Aki szeretné még plusz mintával vagy színnel kiegészíteni a szobát, néhány csík tapétával tovább dekorálhatja otthona helyiségeit. Bővebben a dekorációs tapéták használatáról.

a falfestés optikai és dekorációs hatásai

Néhány alap szabály amivel optikai hatást érhetünk el falaink festésénél.

A különböző csíkok sávok és alakzatok mellett a színek hatásait is érdemes kicsit megismerni, hogy a kívánt hatáshoz megtaláljuk az ideális színvariációt. Nagyobb terekben ne féljünk: a fekete, vagy akár a fémes hatású arany, ezüst, vagy bronz színek használatától sem. A világítás fémes és erős színeknél szintén sokat hozzáadhat az összhatáshoz amivel szintén kalkuláljunk.

kék, sárga falefestés, színes falak

Amennyiben a falfestés nem nyújt megoldást az elképzeléseinknek néhány tapétacsík, vagy akár faltetoválással is bővíthetjük a dekoráció listáját.

A falaink dekorációs festéséhez a latex és egyéb diszperziós festékek jól használhatóak. A mészalapú festékek hagyományos festéshez jók, de lehetőleg kerüljük ilyen munkáknál.

Néhány jó tanács amire még érdemes figyelni!

További hasznos tanácsok falfestés és otthondekorálás témájában!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István (Több mint 30 év gyakorlattal a felújítás területén)!

Kövess minket közösségi oldalainkon is!

Vélemény, hozzászólás?