Leszakadt a mennyezet!

Tudom, sokan azt gondolják a mennyezet leszakadása egy ritka jelenség és nem is érdemes vele foglalkozni. Azonban sajnos, ez nem így van.

Nem szándékom az ilyen problémák túlzása és a pánikkeltés, de a 30 éves építőipari gyakorlatomban, manapság egyre sűrűben kerültem szembe ezzel a helyzettel.

vakolat javítás leszakadt a mennyezet

Leggyakrabban leszakadt mennyezetekkel régi bérházakban, vagy csúsztatott zsalus technológiával épült 3-4 emeletes 30-40 éve épült házakban lehet találkozni.

Elég életveszélyes, ha egy mennyezetrész váratlanul leszakad, ezért minden felújításnál ajánlatos a falat végig kopogtatni.  Amennyiben kisebb tenyérnyi üreges részeket találunk ez még nem probléma, azonban ha 40 cm-nél nagyobb felületről van szó már érdemes megbontani a vakolatot.

Személyesen hallottam olyanról hogy nem is volt felújítás, és a tulajdonosok arra mentek haza, hogy alig jutottak be a lakásba a konyha mennyezetéről lehulló vakolatdarabok miatt. Mondhatni ez még szerencsés helyzet, mert mi lett volna, ha otthon vannak és rájuk esik a vakolat.

A tetőtől többször beázott legfelső emeleti lakásoknál is gyakori a vakolathullás.

Nekem személyesen volt olyan esetem, hogy már az utolsó réteget kentem fel a falra, mikor a szoba másik sarkából óriási zajjal leszakadt a mennyezet. Semmi előjele nem volt! Ráadásul az ágy fölötti részen történt, ami ha később szakad le akár személyi sérülést is okozhatott volna. Elég volt az a kis nedvesség, ami beindította a folyamatot. Másik eset, amikor kicsi repedést láttam a falon, elkezdem kikaparni és ezt követően táblákban szinte az egész menyezett leszakadt.

A vakolatjavításhoz egy kőművesre lesz szükségünk, aki visszavakolja a leszakadt részeket, és ezt követően jöhet a glettelés, majd a festés. Arra mindenképpen számítsunk, hogy a szakszerű helyreállítás több napig is eltarthat.

Jó tanács!

Minden esetben ajánlatos felújításkor az egész mennyezetet végig kopogtatni a családunk biztonsága érdekében!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás