Leszakadt a mennyezet! - 1000 otthon magazinblog

Leszakadt a mennyezet!

Tudom, sokan azt gondolják a mennyezet leszakadása egy ritka jelenség és nem is érdemes vele foglalkozni. Azonban sajnos, ez nem így van.

Nem szándékom az ilyen problémák túlzása és a pánikkeltés, de a 30 éves építőipari gyakorlatomban, manapság egyre sűrűben kerültem szembe ezzel a helyzettel.

vakolat javítás leszakadt a mennyezet

Leggyakrabban leszakadt mennyezetekkel régi bérházakban, vagy csúsztatott zsalus technológiával épült 3-4 emeletes 30-40 éve épült házakban lehet találkozni.

Elég életveszélyes, ha egy mennyezetrész váratlanul leszakad, ezért minden felújításnál ajánlatos a falat végig kopogtatni.  Amennyiben kisebb tenyérnyi üreges részeket találunk ez még nem probléma, azonban ha 40 cm-nél nagyobb felületről van szó már érdemes megbontani a vakolatot.

Személyesen hallottam olyanról hogy nem is volt felújítás, és a tulajdonosok arra mentek haza, hogy alig jutottak be a lakásba a konyha mennyezetéről lehulló vakolatdarabok miatt. Mondhatni ez még szerencsés helyzet, mert mi lett volna, ha otthon vannak és rájuk esik a vakolat.

A tetőtől többször beázott legfelső emeleti lakásoknál is gyakori a vakolathullás.

Nekem személyesen volt olyan esetem, hogy már az utolsó réteget kentem fel a falra, mikor a szoba másik sarkából óriási zajjal leszakadt a mennyezet. Semmi előjele nem volt! Ráadásul az ágy fölötti részen történt, ami ha később szakad le akár személyi sérülést is okozhatott volna. Elég volt az a kis nedvesség, ami beindította a folyamatot. Másik eset, amikor kicsi repedést láttam a falon, elkezdem kikaparni és ezt követően táblákban szinte az egész menyezett leszakadt.

A vakolatjavításhoz egy kőművesre lesz szükségünk, aki visszavakolja a leszakadt részeket, és ezt követően jöhet a glettelés, majd a festés. Arra mindenképpen számítsunk, hogy a szakszerű helyreállítás több napig is eltarthat.

Jó tanács!

Minden esetben ajánlatos felújításkor az egész mennyezetet végig kopogtatni a családunk biztonsága érdekében!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Kapcsolatfelvétel velünk

az alábbi e-mail címen:

Üzenet a szerkesztőknek!

Kattints ide
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Többfunkciós festékek.

Egy festéknél mindig előnyös ha több feladatra vagy felületre is felhasználható a többfunkciós festékek erre kínálnak megoldást. Talán furcsa hasonlat de az instant előre csomagolt

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!