Az eredményes színválasztás, és a színkeverés fogásai.

A színek alap ismerete rendkívül fontos a falfestési és díszítési munkálatok során. Természetesen nem szükséges, hogy széleskörű színtani ismeretekkel rendelkezzünk ha házilagos lakásfelújításba kezdünk, azonban jó ha pontosan meg tudjuk határozni azt a színt, melyet látni szeretnénk otthonunk falain.

színkeverés

Ráadásul további nehézség lehet, hogy a festékboltokban különböző színkártyák apró kis mintáiból kell majd választanunk. Néhány üzletben már találhatunk kicsivel nagyobb próbafelületet, ahol a már megszáradt festék megtekinthető. Ez nagy segítség, hogy vizuálisan elképzeljük a festéket a falainkon.

Aki a festékboltban nem tud dönteni, esetleg elkérheti a színkártya aktuális lapját, így otthon különböző fényviszonyok mellett barátkozhat vele. Az is jó ötlet, ha egy minimális mennyiséget kikevertetünk a kiválasztott színből, majd azt otthon egy kis felületen a falon próbáljuk ki.

Kisebb helyiségekben pasztell árnyalatot célszerű kikeverni.

Erős színeket csak nagyobb helyiségekbe alkalmazzunk!

Alapvető színelmélet:

Három fő színünk van a: Piros, Sárga, és Kék

Amint a képen is látható: a piros és sárga keveréséből lesz a narancs, a piros és kékből a lila (indigó kék) majd a sárga és kék keveréke a zöld,

színkör színkeverés

minden további szín ezekre épül. Az alapszínek és az elsőrendű mellékszínek 6 tartományra tagolják a színkört. Ezek tulajdonképpen a szivárvány színei! Ami valójában hét színből áll és a kékeszöldet számolják hozzá a fent felsorolt hat színhez.

” Milyen érdekes hogy a hetes szám az élet számtalan területén a teljességet jelképezi, ami a színek világában is így van, mert ez az alap amelyre az összes további szín épül.

Házilagos színkeverésnél érdemes ismerni legalább az elsőrendű mellékszínek előállításának összetevőit amit fent a képnél már bemutattunk.

Szinte minden festékgyártó kínálatában megtalálhatóak a készre kevert színek, de ha nem találunk az elképzeléseinknek megfelelőt, a számítógépes színkeverés is jó megoldás lehet. Ez a szolgáltatás szinte minden festék üzletben megtalálható.

Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a színkártyáról kiválasztott árnyalat, ha jól is néz ki kis felületen, a teljes falon nem biztos hogy tetszeni fog. Ezért mindig próbáljuk meg nagy felületen elképzelni a szint.
Amennyiben bizonytalanok vagyunk, érdemesebb inkább néhány árnyalattal világosabbat választani.

A számítógépes színkeverés egyik fő előnye hogy bármikor kikeverhető ugyanaz az árnyalat, ha esetleg később szükségünk lenne rá!

További bejegyzések a színekről!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?