Színkeverés, színek ismerete.

Az eredményes színválasztás, és a színkeverés fogásai.

A színek alap ismerete rendkívül fontos a falfestési és díszítési munkálatok során. Természetesen nem szükséges, hogy széleskörű színtani ismeretekkel rendelkezzünk ha házilagos lakásfelújításba kezdünk, azonban jó ha pontosan meg tudjuk határozni azt a színt, melyet látni szeretnénk otthonunk falain.

színkeverés

Ráadásul további nehézség lehet, hogy a festékboltokban különböző színkártyák apró kis mintáiból kell majd választanunk. Néhány üzletben már találhatunk kicsivel nagyobb próbafelületet, ahol a már megszáradt festék megtekinthető. Ez nagy segítség, hogy vizuálisan elképzeljük a festéket a falainkon.

Aki a festékboltban nem tud dönteni, esetleg elkérheti a színkártya aktuális lapját, így otthon különböző fényviszonyok mellett barátkozhat vele. Az is jó ötlet, ha egy minimális mennyiséget kikevertetünk a kiválasztott színből, majd azt otthon egy kis felületen a falon próbáljuk ki.

Kisebb helyiségekben pasztell árnyalatot célszerű kikeverni.

Erős színeket csak nagyobb helyiségekbe alkalmazzunk!

Alapvető színelmélet:

Három fő színünk van a: Piros, Sárga, és Kék

Amint a képen is látható: a piros és sárga keveréséből lesz a narancs, a piros és kékből a lila (indigó kék) majd a sárga és kék keveréke a zöld,

színkör színkeverés

minden további szín ezekre épül. Az alapszínek és az elsőrendű mellékszínek 6 tartományra tagolják a színkört. Ezek tulajdonképpen a szivárvány színei! Ami valójában hét színből áll és a kékeszöldet számolják hozzá a fent felsorolt hat színhez.

” Milyen érdekes hogy a hetes szám az élet számtalan területén a teljességet jelképezi, ami a színek világában is így van, mert ez az alap amelyre az összes további szín épül.

Házilagos színkeverésnél érdemes ismerni legalább az elsőrendű mellékszínek előállításának összetevőit amit fent a képnél már bemutattunk.

Szinte minden festékgyártó kínálatában megtalálhatóak a készre kevert színek, de ha nem találunk az elképzeléseinknek megfelelőt, a számítógépes színkeverés is jó megoldás lehet. Ez a szolgáltatás szinte minden festék üzletben megtalálható.

Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a színkártyáról kiválasztott árnyalat, ha jól is néz ki kis felületen, a teljes falon nem biztos hogy tetszeni fog. Ezért mindig próbáljuk meg nagy felületen elképzelni a szint.
Amennyiben bizonytalanok vagyunk, érdemesebb inkább néhány árnyalattal világosabbat választani.

A számítógépes színkeverés egyik fő előnye hogy bármikor kikeverhető ugyanaz az árnyalat, ha esetleg később szükségünk lenne rá!

További bejegyzések a színekről!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás