A beltéri lakásfestés munkáihoz, két fajta létrát érdemes használnunk:

  1. alumínium háztartási létra,
  2. fából készült festő létra.

Kültéri széldeszka festési, vagy homlokzati munkáinkhoz egyszárú toló létra a megoldás, azonban mindig tartsuk be a biztonsági előírásokat, és lehetőleg csak stabil talajra helyezzük a létra lábait. Tolólétráknál szabadtéri munkáknál gyakran rossz terepviszonyok között kell használnunk, ezért célszerű ha egy személy alul fogja a létrát.

Beltéri munkáknál az alumínium háztartási létrával elég körülményes festeni, mert a festékes vödör felakasztása rá nehézkes.

fa festő létra

Így ha van rá mód érdemes vásárolnunk, vagy költsön kérnünk egy fa festő létrát ( lásd a képen.)

A magasság a következő lényeges kérdés.

Egy rosszul méretezett létrával szinte lehetetlen dolgozni, ezért a hely adottságaihoz kell kiválasztani a megfelelő létrát. Panel lakásoknál általában, a belmagasság 260-280 cm között mozog. Ilyen magasságra egy négy fokos létra tökéletesen megfelelő, egy átlagos testmagasságú emberrel számolva (kb:160-185 cm között.)

Ennél magasabb helyiségekben plusz fokonként 25-30 cm-rel kalkuláljunk.

A festékes vödör tárolása, és a mozgás is egyszerűbb egy fa létrával.

Néhány jó tanács!

Létráink lábaira erősítsünk egy-egy darab rongyot, vagy szivacsot, így a padlót is megvédhetjük a felesleges karcolásoktól. A létrán való munkákat mindig zárt cipőben végezzük, és ne papucsban mert az rendkívül sérülésveszélyes!

Fontos a létra stabilitását mindig ellenőrizzük használat előtt!

További hasznos tanácsok a felújításhoz!

Írta és szerkesztette:  Fehér B.. István

Vélemény, hozzászólás?