A radiátorfestés elvégzése ajánlott még a fűtési szezon megkezdése előtt.

Amennyiben bírjuk, a nyári meleg napok is megfelelőek a festéshez!

Több fajta radiátor is létezik ezért ennek megfelelően érdemes a hozzávalókat is beszerezni.

radiátor festés házilag

Néhány radiátort elegendő egy spray-vel átfújni, de vannak nehezebben megközelíthető felületű radiátorok, ahol ecsetre, vagy egy kis hengerre is szükségünk lesz. Hagyományos zománcfestéket ne használjunk a radiátorra, mert a folyamatos magas hőmérséklet miatt idő előtt fog besárgulni! Sajnos költségesebb, de radiátorfestéket szükséges beszereznünk, a maradékból azonban fűtési csöveinket is átfesthetjük.

Egy pipa ecset a legjobb a nehezen elérhető felületek átfestéséhez.

A festést megelőzően mindig alaposan takarítsuk le a radiátort, ha szükséges vizes ronggyal, de ezt követően hagyjuk teljesen megszáradni.

Festeni csak száraz portalanított felületre szabad!

Takarjuk le a radiátor körüli falat és a padlót. A takaráshoz a hullámpapír a legjobb, de ennek hiányában egy vastag takarófólia, vagy legvégső estben az újságpapír is megfelelő. A takaráshoz használt anyagokat papírfestőszalaggal rögzítsük. Amennyiben a festéshez spray-t használunk a festést megelőzően azt alaposan rázzuk fel.

Fontos hogy festés közben zárjuk be az ablakot, mert a festékpermetet a szél jobban szétszórja a helyiségben. A festéshez használjunk védőfelszerelést ( pormaszk, védőkesztyű, és védőszemüveget.)

A festést egy rövid 1-2 órás száradást követően ismételjük meg. Általában két réteg elegendő, de néhány esetben a harmadik rétegre is szükség lehet.

Szórásnál a festés alapozást nem igényel, de ha vannak rozsdás részek a radiátoron azokat érdemes rozsdaoldó alapozóval, esetleg egy rozsdaátalakítóval lekezelni még festés előtt.

A festést követően távolítsuk el a takaráshoz használt anyagokat, majd alaposan szellőztessük át a helyiséget!

További hasznos ötletek festéshez!

Írta és szerkesztette Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?