A műanyag ablakok is igénylik a karbantartást, melyet sajnos gyakran elfelejtünk.

Gyakori hogy a sikeres műanyag nyílászáró csere után, a karbantartás már feledésbe merül. A gyártók és beépítők ezt nem igazán reklámozzák, de a hagyományos fa ablakok mellett a műanyag nyílászárokkal is időnként foglalkozni kell. Ez több dologból is áll, de mindenképpen érdemes rászánni a karbantartásra azt a kis időt.

műanyag ablak

Egy jól beépített műanyag nyílászáró hosszútávon kiszolgálhat minket, de nézzük meg mit tehetünk hogy az ablakaink minden évszakban jól működjenek.

A műanyag ablakok négy fontos anyagból állnak össze: üvegfelület,fém zárszerkezet, szigetelés, és a műanyag váz szerkezet.

A négy felület karbantartása:

1. Az ablakaink üvegfelületei nem igényelnek külön karbantartást mint a hagyományos fa nyílászárók. Így az évenkénti többszöri ablaktisztításon kívül nincs más feladatunk velük. A takarításhoz mindenképpen maróanyag mentes tisztítószereket használjunk!

2. A fém zárszerkezet a nyílászáró motorja, és mivel mozgó alkatrészekből áll évente 1 vagy 2 alkalommal ajánlott beolajozni. Ezt gyakran feledésbe merül, de ha ezt betartjuk az ablakaink működése hosszú távon is biztosítva lesz.

a lakásfelújítás kulisszatitkai
Az olajozás csak néhány percet vesz igénybe!

A zárszerkezet olajozásához használjunk műszerolajat, amely bármelyik barkácsáruházban pár száz forintért beszerezhető. Minden ablakszárny zárnyílásába cseppentsünk néhány cseppet, majd csukjuk be az ablakot és mozgassuk át a kilincset néhány alkalommal. Ezt követően ellenőrízük nem folyt e az olaj le az ablak alján. Az esetlegesen lefolyó olajat egy száraz rongyat töröljük le. Ezt a műveletet csináljuk végig az összes ablakunkon.

3. A puha gumis szigetelés karbantartása évente egyszer is elegendő.

A szigetelő gumikhoz használjunk egy glicerines rongyot és azzal töröljük át őket.

Glicerines folyadék minden patikában vény nélkül kapható!

4. A váz műanyag felületeit és a párkányt általában az ablak tisztítással együtt mossuk át. Fontos hogy a tisztításhoz maróanyag és szemcsementes tisztítószert használjunk.

Még egy jó tanács!

Az évek folyamán ablakaink fém zsanér szerkezetei is meglazulhatnak, de ezek karbantartását mindenképpen bízzuk szakemberre!

További hasznos otthonteremtési ötletek.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?