Skip to content

Ablakszigetelés rejtelmei.

Az őszi napok a sok házon belüli munka mellett az ablakaink szigeteléséhez is ideálisak, így talán érdemes egy kicsit körüljárni a témát.

Amennyiben otthonunkban már műanyag nyílászárók vannak beszerelve, akkor nem kell foglalkoznunk a szigeteléssel, elegendő azt karbantartani. Azonban ha régi fa ablakaink vannak talán aktuális lehet egy csere, vagy a régi részleges felújítása.

műanyag ablak

Több szigetelési megoldás létezik, amit akár házilag is elkészíthetünk.

  • Talán a legrégebbi, és kevésbé hatékony megoldás a szivacs öntapadós szigetelő csík. Ez egyben a legolcsóbb is. A hatékonysága már megkérdőjelezhető, de a semminél mindenképpen jobb.
  • A következő lehetőség ha gumis szigetelőcsíkot vásárolunk, amely már sokkal kedvezőbb szigetelési tulajdonságokkal rendelkezik. A felragasztása szintén megoldható akár házilag is. Ez már egy kicsivel költségesebb és több méretben, színben, és formában kapható pl: e profil p profil.
  • A harmadik opció ha a Svéd nutbemarásos szigetelő csík beépítése mellett döntünk. Ezt a technológiát jobb ha szakemberre bízzuk, igaz lehet a speciális marógépet bérelni is, így ügyesebb kezűek akár házilag is megoldhatják. Ez a módszer is hatékony és stabil szigetelést biztosít ablakainknak. A gumi szigetelés falcba való bemarásának köszönhetően, hosszú évekig jó szigetelést biztosít.

Bármelyik megoldást is válasszuk érdemes részletesebben is tájékozódni a lehetőségekről még kivitelezés előtt. A szigeteléshez szükséges anyagok is változó árakon kaphatóak, így nagyobb különbségek is lehetnek közöttük.

a lakásfelújítás kulisszatitkai

Néhány jó tanács a szigeteléshez!

Amennyiben tervben van az ablakok mázolása, mindenképpen ezt követően ragaszuk fel a szigetelőcsíkokat. Számoljuk ki pontosan mennyi szigetelőcsíkra lesz szükségünk. Néhány méterrel többet vásároljunk a vágások miatt. Egy gyurmadarabbal ellenőrizhetjük milyen vastagságú szigetelésre lesz majd szükségünk. Ez fontos lépés mert egy vastagabb szigetelés meggátolhatja a nyílászárók bezárását. A szigetelést mindig száraz pormentes felületre ragasszuk fel, és soha ne nyújtsuk az anyagot ragasztás közben. Későbbi ablakmázoláskor ne fessünk rá a szigetelésre, vagy ha ez nem megoldható akkor még festés előtt távolítsuk el, majd a festés befejeztével ragaszunk fel új szigetelés.

Az öntapadós szigetelő csíkok csak egy alkalommal használhatóak!

További hasznos ötletek a házon belül!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Kapcsolatfelvétel velünk

az alábbi e-mail címen:

Üzenet a szerkesztőknek!

Kattints ide
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Többfunkciós festékek.

Egy festéknél mindig előnyös ha több feladatra vagy felületre is felhasználható a többfunkciós festékek erre kínálnak megoldást. Talán furcsa hasonlat de az instant előre csomagolt

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!