Tagadhatatlan a nappali a lakás első számú helyisége.

Igaz, ha kiszámoljuk egy dolgozó ember hétköznapokon csupán pár órát tölt el itt, de még így is a családi élet legfőbb helyszínének számít.

Ahol erre lehetőség van előszeretettel építenek  kandallót a nappaliba, amely terület így szintén látványosan dekorálhatóvá válik.

miháczi kandalló nappali

A nappali az a tér, amely a lakás központjának számít.

Természetesen minden helyiség fontos része az otthonunknak, de a nappali még a családi beszélgetéseknek is kiemelt teret biztosít.

Ahogy régen az emberek esténként a tűz köré gyűltek, ma ezt a nappaliban a kandalló melege mellett  mi is megtehetjük. Sok lakásban a kandalló funkcióját a TV váltotta fel, amely a hétköznapi kikapcsolódást és szórakozást biztosítja.

miháczi kandalló nappali 2

A nappali helyiség falait is több féle képen dekorálhatjuk. Néhány jól kiválasztott kép vagy grafika kiemelten jól mutathat, de mindig vegyük figyelembe a helyiség méretét és adottságait. Az évszakoknak és az ünnepeknek is megvan a maga jellegzetes dekorációja, amit szintén alkalmazhatunk a lakás belső és külső tereiben egyaránt.

A falaink színe is sokat hozzáad a helyiség összhatásához ezért mindenképpen használjuk ki. Két vagy három domináns színnél többet csak akkor használjunk, ha gyakorlottak vagyunk a lakberendezésben.

Egy kis tapétázott falrész a nappaliban is jól mutathat!

Gyakran a konyhát egybe nyitják a nappalival ( amerikai konyha), ami lakástól függően szintén jó megoldás.

Minél nagyobb alapterületű egy nappali a mennyezete is arányosan nagyobb, ezért használjuk ki hatékonyan ezt a felületet is. Egy gipszkarton álmennyezet beépített hangulatvilágítással kifejezetten jól mutathat, így érdemes átgondolni ezt az opciót.

A következő fő terület a padló, ami nem árt ha  könnyen takarítható!

A nappaliban is a kő és a parketta a két leggyakrabban használt padlóburkolati elem.

De vannak már alternatív megoldások ( speciális mintás laminált parketták, vinil padlóburkolati rendszerek) ezért érdemes tájékozódni.

Ebben a helyiségben az ablakok és a teraszra nyíló ajtók is meghatározóak lehetnek. Bátran használhatunk nagyobb üvegfelületeket, melyek több fényt és ezzel együtt barátságos légkört teremtenek az otthonunk belső térében.

A sorozat előző részében az előszobáról olvashattok!

A bejegyzésben felhasznált képek forrása:  http://www.mihaczi.hu/

 

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?