Festék minden felületre a házon kívül és belül.

Ahány felület annyi féle festék!

Jó ha tudjuk, hogy milyen felületre milyen típusú festékre lesz majd szükségünk. A felújítás munkálataihoz számtalan fajta anyagot kell majd beszereznünk, ennek csak egy kis része a festék.

Azonban manapság már tucatnyi gyártó és többféle termék áll a rendelkezésünkre, így érdemes tájékozódni a festékek között.

gázkonvektor festék

Vannak több felületre is használható festékek, de néhány speciális is található közöttük.

Ebben a bejegyzésben megpróbáljuk bemutatni a különböző festékeket.

Kezdjük talán a házon fentről lefelé!

 • betoncserép, pala és lábazatfesték: Ez a festék a ház tetejétől a lábazatig használható, előnyös tulajdonsága, hogy jól bírja a nedvességet és az erős napsütést. Ezért előszeretettel használják a festők a felsorolt funkciók mellett pl: erkélyek, teraszok falfelületeinek festésére is. Különböző gyári színekben kapható, de világos színárnyalatot egy kis színező hozzáadásával akár mi is keverhetünk belőle.
 • csatorna festék: Elsődlegesen csatornára használható azonban ez mellett: aluminium, acél, réz, horgany, horganyzott acél, ón és ónozott felületekre is kiváló.
 • vékony és vastag lazúr: Ez a festék natúr fa felületekre kül- és beltérben egyaránt használható. A tető és a csatorna alatt lévő széldeszka vagy oromdeszka festésére kifejezetten ajánljuk, de ez mellett: fa kerítés, zsalugáterek, ablakokra és ajtókra is ideális.
 • Homlokzatfesték: A nevéből adódóan a ház kültéri falaira lehet használni.
 • Beltéri falfestékek: Manapság népszerű diszperziós falfestékek csoportja. A beltéri helyiségeink falaira használható. Ide sorolhatjuk még a mészfestéket is!
 • Radiátor festék: Spray és dobozos formában egyaránt kapható. A radiátorok mellett a fűtési csövekre is használhatjuk.
 • Konvektor festék: A radiátor festéknél magasabb hőfokú konvektorok burkolatát festhetjük vele. Jól bírja a magas hőt!
 • Táblafesték: Elsősorban dekorációs jelleggel használható. Matt felületet biztosít, különlegessége, hogy krétával írhatunk rá.
 • Krétafesték: Régi bútorok felújításához használható.
 • Zománcfestékek: Ez szintén egy nagy csoportot képez, mert számtalan fajtája kapható. Fára, fémre, de akár falra is használható. Vizes és oldószer bázisú formában is elérhető. Valamint ezen belül a matt selyemfényű és a magasfényű változatai szintén népszerűek. Leggyakrabban kül- és beltéri ajtók és ablakok festésére használják.
 • Alapozó festékek: A fent említett zománc festék előtt célszerű használni őket.
 • Univerzális festék: Általában vizesbázisú formában kapható. Réz, műanyag és alumínium felületre a legjobb.
 • Folttakaró falfesték: Beltéri falfelületek problémás beázási foltjait lehet javítani vele, de ez mellett nikotinos sárga falakra is megoldást nyújthat.
 • Beton és padlófesték: Garázsok és egyéb padlók betonozott felületeinek festésére használható.
 • Medence festék: Medencék festésére!
 • Rozsdagátló festékek: Rozsdás fém felületekre használhatóak. Rozsdagátló alapozó formában is kapható, ennél a fedő rétegnek elegendő ha hagyományos zománcfestéket használunk. Azonban vannak alapozó nélkül alkalmazható rozsdagátló zománcfestékek (pl: hammerite), amit egy kis csiszolást követően közvetlen a rozsdára lehet kenni. Viszont két rétegben ajánlott felhordani a felületre!

A listát hosszasan lehetne sorolni. Amennyiben lesz rá igény folytatjuk a felsorolást, de a mai bejegyzésben egyenlőre ennyi festéket mutattunk be kicsit részletesebben.

Reméljük sokaknak hasznos segítség lesz ez a leírás, a megfelelő festék kiválasztásához!

További hasznos tanácsok a festékekről és a felújításról!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

Scroll to Top