Miért fontos a mélyalapozó használata?

A mélyalapozó egy vízzel hígítható tejszerű anyag, amit néhány falfelületnél ajánlott használni.

mélyalapozó mélyalapozás

Milyen falaknál szükséges a használata?

  • Mészfestékből szeretnénk diszperziós festékre átállni, ilyen esetben a régi mészfestés lekaparását követően még a glettelés előtt ajánlott a mélyalapozás elvégzése.
  • Enyves festéknél szintén ugyanaz a helyzet mint a mésznél.
  • Teljes falak glettelését követően a csiszolás után is sokat segít, de nem kötelező a mélyalapozás, főképp ha erős színekkel szeretnénk festeni. Fehér vagy pasztell színeknél gyakran az első  festékréteget szoktuk hígabban kenni, így ezzel csökkentjük a glettelt fal szívóképességét és ezáltal elmaradhat a mélyalapozás.

  • Erősebb színeknél a gipszkarton falak hézagolt felületeit is lehet mélyalapozni vagy az egész felületet egy hígabb festékkel átfesteni.
  • ytong téglával épített falaknál kiemelten fontos a felület mélyalapozása még glettelés előtt!

A lista nem teljes!

A fenti felsorolásban láthatjuk, hogy több felületnél is szükségünk lesz rá, de néhány esetben nyugodtan kihagyhatjuk ezt a műveletet. Ezért például jó állapotú úgynevezett tisztasági festésnél kihagyható, és fűrészporos tapéta átfestésénél sem lesz rá szükségünk.

Ez az a művelet, ami nem látványos, ezért sokan megpróbálják kihagyni! Azonban ezt ne tegyük, mert gondot okozhat a további rétegek megfelelő tapadásánál!

A mélyalapozó használatának fő célja, hogy kiegyenlítse a fal szívóképességét, valamint szilárd alapot képezzen a további rétegeknek. Ezért elsősorban erős szívóképességű azaz porózus felületeknél alkalmazzuk.

A mélyalapozót több féle módon vihetjük fel a falfelületre. Az első, ha hagyományos korongkefével vagy tapétázókefével hordjuk fel a falra. A falnak ez a legjobb, mert ezzel a módszerrel tudjuk a folyadékot alaposan a felületbe dörzsölni és így pormentes alapot készíteni a falfestéshez. Azonban ez a módszer a legfárasztóbb, manapság gyakran permetezővel, szórópisztollyal, vagy egyszerűen teddy hengerrel hordják fel a festők.

Bármelyik módszerrel is alkalmazzuk, a mélyalapozó stabil alapot fog képezni a falfestéshez.

Általában a következő kiszerelésekben kapható: 1 liter, 2.5 liter, 5 liter.

A hígítási arányok gyártónként változóak lehetnek! Ezt lényeges, hogy betartsuk mert se a túl híg, se a túl erős keverék nem jó a falnak. A mélyalapozónak hőmérséklettől függően változó, de minimum 2 óra száradási idő szükséges.

Mélyalapozó folyadékot az összes nagyobb festékgyártó kínálatában megtalálhatjuk.

További hasznos írások a falfestés műveleteiről.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

Scroll to Top