Miért fontos a mélyalapozó használata?

A mélyalapozó egy vízzel hígítható tejszerű anyag, amit néhány falfelületnél ajánlott használni.

mélyalapozó mélyalapozás

Milyen falaknál szükséges a használata?

  • Mészfestékből szeretnénk diszperziós festékre átállni, ilyen esetben a régi mészfestés lekaparását követően még a glettelés előtt ajánlott a mélyalapozás elvégzése.
  • Enyves festéknél szintén ugyanaz a helyzet mint a mésznél.
  • Teljes falak glettelését követően a csiszolás után is sokat segít, de nem kötelező a mélyalapozás, főképp ha erős színekkel szeretnénk festeni. Fehér vagy pasztell színeknél gyakran az első  festékréteget szoktuk hígabban kenni, így ezzel csökkentjük a glettelt fal szívóképességét és ezáltal elmaradhat a mélyalapozás.

  • Erősebb színeknél a gipszkarton falak hézagolt felületeit is lehet mélyalapozni vagy az egész felületet egy hígabb festékkel átfesteni.
  • ytong téglával épített falaknál kiemelten fontos a felület mélyalapozása még glettelés előtt!

A lista nem teljes!

A fenti felsorolásban láthatjuk, hogy több felületnél is szükségünk lesz rá, de néhány esetben nyugodtan kihagyhatjuk ezt a műveletet. Ezért például jó állapotú úgynevezett tisztasági festésnél kihagyható, és fűrészporos tapéta átfestésénél sem lesz rá szükségünk.

Ez az a művelet, ami nem látványos, ezért sokan megpróbálják kihagyni! Azonban ezt ne tegyük, mert gondot okozhat a további rétegek megfelelő tapadásánál!

A mélyalapozó használatának fő célja, hogy kiegyenlítse a fal szívóképességét, valamint szilárd alapot képezzen a további rétegeknek. Ezért elsősorban erős szívóképességű azaz porózus felületeknél alkalmazzuk.

A mélyalapozót több féle módon vihetjük fel a falfelületre. Az első, ha hagyományos korongkefével vagy tapétázókefével hordjuk fel a falra. A falnak ez a legjobb, mert ezzel a módszerrel tudjuk a folyadékot alaposan a felületbe dörzsölni és így pormentes alapot készíteni a falfestéshez. Azonban ez a módszer a legfárasztóbb, manapság gyakran permetezővel, szórópisztollyal, vagy egyszerűen teddy hengerrel hordják fel a festők.

Bármelyik módszerrel is alkalmazzuk, a mélyalapozó stabil alapot fog képezni a falfestéshez.

Általában a következő kiszerelésekben kapható: 1 liter, 2.5 liter, 5 liter.

A hígítási arányok gyártónként változóak lehetnek! Ezt lényeges, hogy betartsuk mert se a túl híg, se a túl erős keverék nem jó a falnak. A mélyalapozónak hőmérséklettől függően változó, de minimum 2 óra száradási idő szükséges.

Mélyalapozó folyadékot az összes nagyobb festékgyártó kínálatában megtalálhatjuk.

További hasznos írások a falfestés műveleteiről.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás