A mélyalapozó egy vízzel hígítható tejszerű anyag, amit néhány falfelületnél ajánlott használni.

mélyalapozó mélyalapozás

Milyen falaknál szükséges a használata?

A lista nem teljes!

A fenti felsorolásban láthatjuk, hogy több felületnél is szükségünk lesz rá, de néhány esetben nyugodtan kihagyhatjuk ezt a műveletet. Ezért például jó állapotú úgynevezett tisztasági festésnél kihagyható, és fűrészporos tapéta átfestésénél sem lesz rá szükségünk.

Ez az a művelet, ami nem látványos, ezért sokan megpróbálják kihagyni! Azonban ezt ne tegyük, mert gondot okozhat a további rétegek megfelelő tapadásánál!

A mélyalapozó használatának fő célja, hogy kiegyenlítse a fal szívóképességét, valamint szilárd alapot képezzen a további rétegeknek. Ezért elsősorban erős szívóképességű azaz porózus felületeknél alkalmazzuk.

A mélyalapozót több féle módon vihetjük fel a falfelületre. Az első, ha hagyományos korongkefével vagy tapétázókefével hordjuk fel a falra. A falnak ez a legjobb, mert ezzel a módszerrel tudjuk a folyadékot alaposan a felületbe dörzsölni és így pormentes alapot készíteni a falfestéshez. Azonban ez a módszer a legfárasztóbb, manapság gyakran permetezővel, szórópisztollyal, vagy egyszerűen teddy hengerrel hordják fel a festők.

Bármelyik módszerrel is alkalmazzuk, a mélyalapozó stabil alapot fog képezni a falfestéshez.

Általában a következő kiszerelésekben kapható: 1 liter, 2.5 liter, 5 liter.

A hígítási arányok gyártónként változóak lehetnek! Ezt lényeges, hogy betartsuk mert se a túl híg, se a túl erős keverék nem jó a falnak. A mélyalapozónak hőmérséklettől függően változó, de minimum 2 óra száradási idő szükséges.

Mélyalapozó folyadékot az összes nagyobb festékgyártó kínálatában megtalálhatjuk.

További hasznos írások a falfestés műveleteiről.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?