Okos telefon után okos otthon.

A modern technológia különböző mértékben, már minden otthon szerves része lett. A technikai eszközök az elmúlt néhány évtizedben óriási fejlődésen mentek keresztül, így az otthonaink is egyre több okos eszközt tartalmaznak.

A fejlődés egy jó dolog és az élet része, de amennyi plusz szolgáltatást adnak, legalább annyi veszélyt is hordoznak. A wifin keresztül működő eszközök például rengeteg információt gyűjtenek a szokásainkról, hogy ezáltal hatékonyabban tudják kiszolgálni igényeinket.

okos konnektor
Okos konnektor.

De vannak még kérdések: Ki kezeli ezt a sok bizalmas információt?

Mennyire sérülékeny és támadható ez a rendszer?

Az otthonunk falain belül egyre több egymással is kommunikálni képes intelligens eszköz jelenik meg, pl: az okos tv, hangrendszer,porszívó, légtisztító, egészen a Bluetooth technológián keresztül vezérelhető kávé főzőgépekig. A wifin keresztül bárhonnan ellenőrizhető kamerarendszerek szolgáltatásai is sok pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, azonban sajnos egyre gyakrabban hallani ezek feltöréséről. Abba meg belegondolni is rossz milyen információk birtokába juthatnak akik a távolétünkben az otthonunk kamera felvételeit böngészik.

De tényleg szükségünk van rájuk?

A mai rohanó felgyorsult világunk eszközei mennyi pluszt hoznak az életünkbe?

Aláírom a néhány évtizede megjelent első távirányítós tv-k valóban hasznos komfortot hoztak be az életünkbe. Igaz akkor még csak pár adás volt elérhető! Mégis jól eset, hogy nem kell minden alkalommal a tévéhez lépni és manuálisan átkapcsolni. Ma ez már igen furcsán nézne ki, amikor egy fél órás műsort is legalább 50 percig tart végig nézni a sok reklám miatt. Ráadásul bárhová kapcsolunk a reklámokat is egy időre teszik, a csatornák között nehogy a napi reklámmennyiséget elkerüljük, így kénytelenek vagyunk kapcsolgatni.

kényelmes okos otthon

A mai kor elvárása, hogy a lakás minden helyiségében erős legyen a wifi jel. Szavak nélkül is behálóz minket a technika. A háztartási eszközeink is úgy készülnek, hogy a garanciaidejét kiszolgálja, de ezt követően már ne javítsuk inkább cseréljük le egy újabb modellre. Régen egy tévé lazán 10-20 évig is jól kiszolgált egy családot. Ma már HD 3k 4k sőt 3d-ben gondolkodunk és villámgyorsan jönnek az újabb modellek.

Pár év múlva már lehet, ki sem kell mondanunk és a gépek felismerik a gondolatainkat is. Számomra nem fárasztó a reggeli kávé manuális elkészítése, így nem igényelném azt egy alkalmazáson keresztül még az ágyból irányítva a mobiltelefonnal elkészíteni. Talán lesz idő mikor a WC-n sem lesz más dolgunk csak a fali csempébe beépített táblagépen nézni a kedvenc youtube csatornánk napi friss videóját, a többit a gépek elintézik.

Ami kicsit rémisztőnek tűnik!

Ez a bejegyzés nem arról szól, hogy lépjünk vissza a múltba és ne használjuk a modern technológia adta lehetőségeket, csak szeretnénk kicsit rávilágítani vajon jó e ilyen mértékben átadni az irányítást és a kontrollt a gépeknek.

Az okos otthonokban már minden helyi vezérlő egységeken keresztül előre programozható és testre szabható.

A redőnyök, háztartási gépek, világítások távvezérlésétől a helyiségek hűtés és fűtés szabályozásáig néhány gombnyomással irányítható. Természetesen ez tetszés szerint bővíthető így akár a lakás összes berendezése összehangolható!

Ez tagadhatatlan nagy kényelmet biztosít, mert a nagy melegben például okos telefonon keresztül már előre beállíthatjuk a lakás klímát így kellemesen hűvös lakásba fogunk érkezni. Ezek a rendszerek általában mind wifi jelen keresztül irányíthatóak.

De mi van ha nincs wifi jel a rendszer leáll? Megáll majd az élet? A kényelem megér ennyit?

Az okos otthon lehetősége számtalan pozitív dolgot hozhat az életünkbe, de ne feledjük hátrányai is vannak!

Ti mennyire tartjátok hasznosnak az okos otthonok adta lehetőségeket?

A válaszokat kommentben facebook oldalunkon várjuk.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István


 


Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás