A modern technológia különböző mértékben, már minden otthon szerves része lett. A technikai eszközök az elmúlt néhány évtizedben óriási fejlődésen mentek keresztül, így az otthonaink is egyre több okos eszközt tartalmaznak.

A fejlődés egy jó dolog és az élet része, de amennyi plusz szolgáltatást adnak, legalább annyi veszélyt is hordoznak. A wifin keresztül működő eszközök például rengeteg információt gyűjtenek a szokásainkról, hogy ezáltal hatékonyabban tudják kiszolgálni igényeinket.

okos konnektor
Okos konnektor.

De vannak még kérdések: Ki kezeli ezt a sok bizalmas információt?

Mennyire sérülékeny és támadható ez a rendszer?

Az otthonunk falain belül egyre több egymással is kommunikálni képes intelligens eszköz jelenik meg, pl: az okos tv, hangrendszer,porszívó, légtisztító, egészen a Bluetooth technológián keresztül vezérelhető kávé főzőgépekig. A wifin keresztül bárhonnan ellenőrizhető kamerarendszerek szolgáltatásai is sok pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, azonban sajnos egyre gyakrabban hallani ezek feltöréséről. Abba meg belegondolni is rossz milyen információk birtokába juthatnak akik a távolétünkben az otthonunk kamera felvételeit böngészik.

De tényleg szükségünk van rájuk?

A mai rohanó felgyorsult világunk eszközei mennyi pluszt hoznak az életünkbe?

Aláírom a néhány évtizede megjelent első távirányítós tv-k valóban hasznos komfortot hoztak be az életünkbe. Igaz akkor még csak pár adás volt elérhető! Mégis jól eset, hogy nem kell minden alkalommal a tévéhez lépni és manuálisan átkapcsolni. Ma ez már igen furcsán nézne ki, amikor egy fél órás műsort is legalább 50 percig tart végig nézni a sok reklám miatt. Ráadásul bárhová kapcsolunk a reklámokat is egy időre teszik, a csatornák között nehogy a napi reklámmennyiséget elkerüljük, így kénytelenek vagyunk kapcsolgatni.

kényelmes okos otthon

A mai kor elvárása, hogy a lakás minden helyiségében erős legyen a wifi jel. Szavak nélkül is behálóz minket a technika. A háztartási eszközeink is úgy készülnek, hogy a garanciaidejét kiszolgálja, de ezt követően már ne javítsuk inkább cseréljük le egy újabb modellre. Régen egy tévé lazán 10-20 évig is jól kiszolgált egy családot. Ma már HD 3k 4k sőt 3d-ben gondolkodunk és villámgyorsan jönnek az újabb modellek.

Pár év múlva már lehet, ki sem kell mondanunk és a gépek felismerik a gondolatainkat is. Számomra nem fárasztó a reggeli kávé manuális elkészítése, így nem igényelném azt egy alkalmazáson keresztül még az ágyból irányítva a mobiltelefonnal elkészíteni. Talán lesz idő mikor a WC-n sem lesz más dolgunk csak a fali csempébe beépített táblagépen nézni a kedvenc youtube csatornánk napi friss videóját, a többit a gépek elintézik.

Ami kicsit rémisztőnek tűnik!

Ez a bejegyzés nem arról szól, hogy lépjünk vissza a múltba és ne használjuk a modern technológia adta lehetőségeket, csak szeretnénk kicsit rávilágítani vajon jó e ilyen mértékben átadni az irányítást és a kontrollt a gépeknek.

Az okos otthonokban már minden helyi vezérlő egységeken keresztül előre programozható és testre szabható.

A redőnyök, háztartási gépek, világítások távvezérlésétől a helyiségek hűtés és fűtés szabályozásáig néhány gombnyomással irányítható. Természetesen ez tetszés szerint bővíthető így akár a lakás összes berendezése összehangolható!

Ez tagadhatatlan nagy kényelmet biztosít, mert a nagy melegben például okos telefonon keresztül már előre beállíthatjuk a lakás klímát így kellemesen hűvös lakásba fogunk érkezni. Ezek a rendszerek általában mind wifi jelen keresztül irányíthatóak.

De mi van ha nincs wifi jel a rendszer leáll? Megáll majd az élet? A kényelem megér ennyit?

Az okos otthon lehetősége számtalan pozitív dolgot hozhat az életünkbe, de ne feledjük hátrányai is vannak!

Ti mennyire tartjátok hasznosnak az okos otthonok adta lehetőségeket?

A válaszokat kommentben facebook oldalunkon várjuk.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István


 


Vélemény, hozzászólás?