Lazúrfesték natúr fa felületekre.

A natúr fa felületekre ideális megoldást nyújt a lazúrfesték.

Az új és még kezeletlen fa felületek bevonására a legjobb ha lazúrfestéket használunk. A fának ez a festék fajta adja a legstabilabb védelmet, ugyanis nem csak egy réteget képez a felületen, hanem beszívódik a fa mélyebb pólusaiba, így rendkívül ellenálló felületet érhetünk el általa.

A lazúrfesték előnyei:

lazúr festék

Amennyiben szeretnénk megőrizni a fa erezetét, és nem gond ha a fa felület kisebb hiányosságai is megmaradnak a lazúr festék a legjobb választás. Azonban, ha nagyon zavaró hibák vannak a fában a lazúr színével megegyező folyékony fával lehet javítani a felület hiányosságain még festés előtt. Ez a festék ha szakszerűen van felhordva nagyon tartós és jól ellenáll az időjárás viszontagságainak.

Külső csapadéknak kitett fa felületek pl: kerítés, oromdeszka, vagy akár kerti padoknál is jól használható. Natúr vagy előzőleg is lazúrral bevont bútorok festésére is kiváló. Természetesen csak fa felületre használható!

Két fő fajtája van a vékony és a vastag lazúr. A vékony lazúr a nevéből adódóan hígabb. Manapság a vastag lazúr talán kicsivel népszerűbb.

Hátrányai:

Amennyiben sima erezetmentes felületet szeretnénk, akkor ne a lazúr festéket válasszuk. Olyan felületekre sem használható ahol már előzőleg olajfestékkel vagy színtelen lakkal lett átfestve a felület. Ugyanis ezek a rétegek meggátolják a lazúrfesték beszívódását a fába amely ennek a fajta festéknek az alapja. Ezért ilyen felületeknél minden esetben el kell távolítani az előző festékrétegeket és csak ezt követően használhatunk lazúr festéket.

Ez sok munkával jár, de mindenképpen megéri, ha hosszútávon gondolkozunk. A régi festék eltávolításáról már egy másik bejegyzésben írtam.

A lazúrfesték is több színben kapható!

Általában a festékboltokban egy próbafelületen megtekinthetjük a festék hogyan nézz majd ki a felhordást követően. A tapasztalat azt mutatja, hogy időjárásnak erősen kitett felületen 4-6 évet bír ki ( természetesen felülettől függően). De beltérben ennek a duplájával is számolhatunk, ameddig nem lesz szükségünk újra átfestésre. A lazúrfestékek is kaphatóak vizes és oldószeres formában egyaránt, és ez mellett természetesen a selyemfényű és magasfényű variációt is választhatjuk. Ezek a festékek általában már különböző mértékű uv védelemmel is rendelkeznek amely szintén jól jön kültéri felületeknél!

A lazúrfestékek felhordásához a hagyományos ecset a leghatékonyabb. Szórással és hengerrel nem ajánlott használni, mert ennél a festéknél fontos, hogy ne csak rákerüljön a felületre a festék hanem azt bele is dörzsöljük a fa mélyebb rétegeibe. A festés során használjunk kesztyűt és a környezetet is alaposan takarjuk le, mert a lecseppenő festéket később már nehezebb eltávolítani.

Az elkészült felületünk vizes ronggyal jól tisztítható!

További hasznos tanácsok festéshez kültéren és beltéren!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás