A levendula bizonyítottan több pozitív hatással is rendelkezik, így például otthonunk illatosítására, de a rovarok távoltartására is kiválóan használható.

Aki szereti az illatát különböző formákban is használhatja az otthona illatosítására, talán a szárított vagy az illóolaj a legnépszerűbb. A növény illata erőteljes és töményen alkalmazva akár émelyítő is lehet, ezért ne essünk túlzásba a használatával. Illóolajként való alkalmazásánál figyeljünk a minőségre és a vásárláskor ellenőrizzük a hatóanyag tartalmát. Aki kertes házban lakik egy-két levendula bokorral jól kiegészítheti a kert hangulatát.

A levendula nem csak vidám színével de kellemes illatával is megörvendezteti az embert.

A kertben szedett friss levendula használható belső tereink illatosítására. Ennek egyik hatékony módja, ha kicsi textil zsákokat készítünk és ebbe helyezzük az előzőleg kiszárított levendulát. Ezzel a módszerrel szekrényeink belső tereit is jó illatúvá varázsolhatjuk. Mindezt közvetlen a természetből vegyszer mentesen!

levendula zsákok

Akinek nincs kertje az érés idején érdemes ellátogatnia egy levendula mezőre, ahol szedhet saját használatra. A Balaton környékén több levendula mező is található, például a Tihanyi és a Kőröshegyi. Ez egy kellemes hétvégi családi programnak is kiváló!

levendula mező köröshegy

Amennyiben erre nincs lehetőségünk, de külterületen lakunk a lakóhelyünk közelében is találhatunk levendulát. A belvárosiak talán hátrányosabb helyzetben vannak ez ügyben, de ők is körbe nézhetnek pár közparkban, ahol néhol felbukkanhat egy-két bokor.

A levendula a nyugtató illata mellett gyógyászati célra is használható, például rovar csípések kezelésére.

Antibakteriális, nyugtató, és fertőtlenítő hatásai szintén jól kihasználhatóak otthonunkban. A szúnyogok nem szeretik az erőteljes illatát ezért a távoltartásukra is hatékonyan használható. Bővebb információt találhatunk a további feldolgozási lehetőségekről az interneten, így akár házilag is készíthetünk a növényből különböző készítményeket.

A levendula szárított formában való alkalmazása a legegyszerűbb.

A leszedést követően (hőmérséklettől függően) néhány nap alatt kiszárad! Az élénk színét leszedés után hamar elveszíti, de ez az illatát egyáltalán nem befolyásolja. Textil zsákokba töltve még sokáig használható otthonunk, vagy akár az autónk illatosításra.

Aki kedveli az erős színeket a levendula színt a lakás falainak festéséhez is használhatja!

Egy előző bejegyzésünk az otthon illatáról!

Írta és szerkesztette: 1000 otthon magazinblog.

Vélemény, hozzászólás?