Városbarangoló sorozat 2. rész. Szentendre a színes város.

A sorozatunk második részében Szentendre utcáin való kalandozásainkat foglaljuk össze.

Szentendre a Budapestre látogató turisták kihagyhatatlan úti célja, de ez mellett minden Magyarnak is érdemes egyszer (vagy töbször) megnézni. A város jól megközelíthető bármilyen irányból autóval, de a Batthyány térről induló hévnek is itt van a végállomása. Azonban kétség kívül a leghangulatosabb, ha inkább hajóval érkezünk Szentendrére. Aki autóval közelíti meg a várost számítson rá, hogy az óvárosi részen fizetős a parkolás de a központtól nem messze lehet találni ingyenes p+r parkolót amit érdemes használni. A téli napokon talán kihaltnak tűnhet, de az év bármelyik további évszakában kellemes kikapcsolódást kínál ez a rendkívül hangulatos kis város.

Szentendre színes ernyők

A város fő látványossága a kis utcáiról híres óvárosi rész ahol hangulatos sétákat tehetünk a régi házak árnyékában. Rengeteg színes és díszes ház sorakozik az utcákban és az épületek aljában kialakított kézműves üzeletek portékáiból, bárki könnyedén beszerezheti a rokonoknak szánt ajándékokat. A kis kanyargós utcákon sok hangulatos kávézó, étterem, és cukrászda is található. Az óvárosi házak szomszédságában kanyarodik a Duna amely partján folytathatjuk a sétánkat..

Szentendrén több múzeum és kiállítóterem is felkereshető.

Aki egy kicsit kilépne a turisták forgatagából ajánljuk a város északi részén található Japán kertet. Talán sokan nem is ismerik ezt az ingyenesen látogatható gondozott területet. Az árnyékos kert padjain lehetőségünk nyílik egy kis pihenésre és elmélkedésre.

Akit érdekelnek a retró tárgyak ne hagyja ki a retró múzeumot se. Ez egy családi ház földszintjén, a pincéjében, valamint kertjében kialakított és magán vállalkozáskén üzemelő múzeum. A retró 60-70-80-as évek hangulatát idéző eredeti használati tárgyakkal lett berendezve. Aki élt abban az időszakban azoknak egy érdekes múltidéző kaland lehet, aki meg nem ismeri ezt a korszakot új ismereteket gyűjthet a múzeum megtekintésével. Akit részletesebben is érdekel a téma a mi múzeumi látogatásunkat egy előző bejegyzésben már összefoglaltuk.

A múzeumok mellett sok érdekes szobor is megtekinthető Szentendre különböző szabad területein.

Szentendre érdekes szobrai.

A város éppen aktuális programjairól naprakészen olvashattok a Szentendrei kulturális központ weboldalán. Sajnos a koronavírus járvány miatt az idén sok rendezvény elmarad, ezért mindenképpen ajánlott tájékozódni a városlátogatás előtt a lehetséges programokról.

A Szentendrei belvárosi rész megtekintése után jó program még a külvárosi területen kialakított Szabadtéri Néprajzi Múzeum azaz a Skanzen felfedezése. A múzeum nyitvatartásáról itt tájékozódhattok!

Érdekesség! A világ első szabadtéri néprajzi múzeumát Stockholmban alapították 1891-ben Skanzen néven. Ezt a nevet a Magyar és több Európai kiállítás is felvette és ami napig használja.

Aki a városnézést követően Szentendre környékét is megismerné azoknak ajánlott még Visegrád, ahol páratlan panoráma nyílik a Dunakanyar méltán híres látképére, de akár Dobogókőre is érdemes ellátogatni.

A városbarangoló sorozatunk előző részében Székesfehérvár városát mutattuk be!

1000 otthon magazinblog.

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás