Skip to content

Városbarangoló sorozat 2. rész. Szentendre a színes város.

A sorozatunk második részében Szentendre utcáin való kalandozásainkat foglaljuk össze.

Szentendre a Budapestre látogató turisták kihagyhatatlan úti célja, de ez mellett minden Magyarnak is érdemes egyszer (vagy töbször) megnézni. A város jól megközelíthető bármilyen irányból autóval, de a Batthyány térről induló hévnek is itt van a végállomása. Azonban kétség kívül a leghangulatosabb, ha inkább hajóval érkezünk Szentendrére. Aki autóval közelíti meg a várost számítson rá, hogy az óvárosi részen fizetős a parkolás de a központtól nem messze lehet találni ingyenes p+r parkolót amit érdemes használni. A téli napokon talán kihaltnak tűnhet, de az év bármelyik további évszakában kellemes kikapcsolódást kínál ez a rendkívül hangulatos kis város.

Szentendre színes ernyők

A város fő látványossága a kis utcáiról híres óvárosi rész ahol hangulatos sétákat tehetünk a régi házak árnyékában. Rengeteg színes és díszes ház sorakozik az utcákban és az épületek aljában kialakított kézműves üzeletek portékáiból, bárki könnyedén beszerezheti a rokonoknak szánt ajándékokat. A kis kanyargós utcákon sok hangulatos kávézó, étterem, és cukrászda is található. Az óvárosi házak szomszédságában kanyarodik a Duna amely partján folytathatjuk a sétánkat..

Szentendrén több múzeum és kiállítóterem is felkereshető.

Aki egy kicsit kilépne a turisták forgatagából ajánljuk a város északi részén található Japán kertet. Talán sokan nem is ismerik ezt az ingyenesen látogatható gondozott területet. Az árnyékos kert padjain lehetőségünk nyílik egy kis pihenésre és elmélkedésre.

Akit érdekelnek a retró tárgyak ne hagyja ki a retró múzeumot se. Ez egy családi ház földszintjén, a pincéjében, valamint kertjében kialakított és magán vállalkozáskén üzemelő múzeum. A retró 60-70-80-as évek hangulatát idéző eredeti használati tárgyakkal lett berendezve. Aki élt abban az időszakban azoknak egy érdekes múltidéző kaland lehet, aki meg nem ismeri ezt a korszakot új ismereteket gyűjthet a múzeum megtekintésével. Akit részletesebben is érdekel a téma a mi múzeumi látogatásunkat egy előző bejegyzésben már összefoglaltuk.

A múzeumok mellett sok érdekes szobor is megtekinthető Szentendre különböző szabad területein.

Szentendre érdekes szobrai.

A város éppen aktuális programjairól naprakészen olvashattok a Szentendrei kulturális központ weboldalán. Sajnos a koronavírus járvány miatt az idén sok rendezvény elmarad, ezért mindenképpen ajánlott tájékozódni a városlátogatás előtt a lehetséges programokról.

A Szentendrei belvárosi rész megtekintése után jó program még a külvárosi területen kialakított Szabadtéri Néprajzi Múzeum azaz a Skanzen felfedezése. A múzeum nyitvatartásáról itt tájékozódhattok!

Érdekesség! A világ első szabadtéri néprajzi múzeumát Stockholmban alapították 1891-ben Skanzen néven. Ezt a nevet a Magyar és több Európai kiállítás is felvette és ami napig használja.

Aki a városnézést követően Szentendre környékét is megismerné azoknak ajánlott még Visegrád, ahol páratlan panoráma nyílik a Dunakanyar méltán híres látképére, de akár Dobogókőre is érdemes ellátogatni.

A városbarangoló sorozatunk előző részében Székesfehérvár városát mutattuk be!

1000 otthon magazinblog.

Kapcsolatfelvétel velünk

az alábbi e-mail címen:

Üzenet a szerkesztőknek!

Kattints ide
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Többfunkciós festékek.

Egy festéknél mindig előnyös ha több feladatra vagy felületre is felhasználható a többfunkciós festékek erre kínálnak megoldást. Talán furcsa hasonlat de az instant előre csomagolt

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!