Az albérlet kínálat az idei évben is változatos ajánlatokat nyújt a bérlőknek, így mindenki a saját elképzeléseihez és természetesen a (pénztárcájához) tudja igazítani a bérlemény kiválasztását.

A Budapesti és más nagyvárosok albérlet kínálata folyamatos változásokon megy keresztül. Ez a terület is nagymértékben függ a körülményektől, lásd a koronavírus járvány miatt is alaposan átrendeződött az albérletre kiadásra szánt ingatlanok piaca. Ez mellett vannak időszakok amikor jelentősen emelkedik a kereslet, például iskola kezdés ideje ( Augusztus vége Szeptember) amikor az vidéki egyetemi hallgatók tömegesen keresnek kiadó albérletet.

Albérlet vagy saját otthon?

albérlet vagy saját otthon?

Minden fiatal vágya egy saját otthon, de a mai ingatlan árakat látva ezt saját erőből csak egy hosszú távú hitel felvállalásával lehet megoldani. (Kivéve ha a szülők nagyobb összeggel tudják támogatni a gyermek elindulását az életben). Akinek még nincsen saját bevétele valószinüleg nem tud bevállalni egy hitelt, így jobb esetben vagy a szülöknél való lakhatás, vagy egy olcsóbb albérlet bérlés lehet megoldás. Ennek mint minden másnak vannak előnyei és hátrányai egyaránt.

Az albérlet nem egy cél, inkább egy állomás a cél felé vezető úton.

Mikor válasszunk albérletet és mikor vásároljunk saját ingatlant?

Természetesen mindez elsősorban pénz kérdése! Vannak esetek amikor az albérlet nyújtja a legkézenfekvőbb megoldást. Diákoknál már megszokott, hogy többen bérelnek egy lakást így a költségek is megosztódnak, ami egy kicsivel olcsóbb havi költségekkel jár. Ebben az esetben ne feledjük sok múlik a lakótársakon is. Sokan nem szívesen adják ki a lakást egyetemistáknak mert félnek, hogy zajosak lesznek és erősen lelakját azt. Ebben bár van némi igazság de szintén személyektől függő mennyire válik igazzá a gyakorlatban.

Induló házasoknál ahol még nincs gyerek szintén indulásnak egy-két évig jól működhet egy albérlet. Akik rövidebb ideig más városokban kapnak munkát szintén az albérlet lehetőségek kínálnak praktikus lakhatást. Valamint külföldről érkező munkavállalóknak is a legtöbb esetben az egyetlen megoldást ez nyújtja.

Az albérlet a bérlő oldaláról.

Avagy: Mire számítsunk ingatlan bérbevételnél?

Általában 2 hónap kaucióval számíthat az aki ingatlant szeretne bérelni hosszú távra. A kaució az ingatlan bérlés ideje alatt a bérbeadónál lesz letétbe, ezzel fedezve az esetleges károkárt való költségek fedezését. Ez az összeg megegyezéstől függően néhol az utolsó hónapban részben lelakható. Mindez megegyezés kérdése, de ha megállapodásra jutottunk ez ügyben, mindenképpen kérjük a rögzítését a szerződésben is.

A szó elszáll, de az írás megmarad alapon!

A két hónap kaució mellett a bérlők a havi kialkudott bérleti díj mellett, a lakás használtból adódó költségeket azaz rezsit is fizetniük kell. Ez tartalmazza a közüzemi díjakat: víz, villany, gáz, csatorna díj, szemétdíj, közös költség. Mindig kérdezzük meg mit tartalmaz a közös költség, mert néhol a ház külső felújítási munkáinak költségeit pl: egy pár éve elkészült házszígetelés részletfizetési konstrukcióját is beleépíthetik. Amit a tulajdonos kötelessége kifizetni!

Albérlet keresési tippek. Hol keresünk?

Manapság az online hirdetési oldalak a legnépszerübbek, de mielőtt belevetnénk magunkat a keresésbe érdemes az ismerőseinket is megkérdezni. Ebben nagy segítséget nyújthatnak a közösségi oldalak!

A havi költségek mellett mindig kérdezzük meg mit kapunk még az ingatlanhoz, ugyanis van ahol egy tároló helyiséget vagy pincét is használhatunk, ami a felesleges dolgaink tárolására nagyon jó szolgálatot tehet. Néhol van garászbeállási lehetőség, de ez jellemzően plusz költségekkel jár.

Nem árt ha a bérbeadóval már első látásra jól kijövünk, mert ez a későbbiekben sokat hozzáadhat, de legfőként elvehet a sikeres együtmüködésből. Ez természetesen csak hosszú távon fog kiderülni!

Bérlőként érdemes figyelni a zajongásra, mert ezt szinte sehol nem szeretik! Valamint a lakás tisztán tartására és a használati tárgyak rendeltetés szerű használatára.

Az albérlet kiadás két pólusából ebben a bejegyzésben elsősorban a bérlő oldalát mutatuk be.

Az ingatlan tuning blogon egy részletes bejegyzésben a hosszú távú ingatlan kiadást a bérbeadó oldaláról is megismerhetitek.

A bejegyzés tartalmát saját (több mint 10 éves) ingatlan bérbeadásban szerzett tapasztalataink alapján állítottuk össze.

Legfrisebb írásaink a blogon!

Vélemény, hozzászólás?