Otthonunk néhány helyiségének a felújítására ideális megoldás lehet a padlófestés.

A lakásunk legtöbb helyiségében esztétikusabb a hagyományos vagy laminált parketta, vagy további meleg vagy hidegburkolati megoldások, azonban vannak helyiségek ahol a padlófestés is jó alternatívát nyújthat.

A garázs, erkély, vagy pincei tároló helyiségek beton padlójára kiválóan használhatunk speciális betonfestéket.

padlófestés 1

A padlófesték több gyártó termékkínálatában is megtalálható különböző árazásban, ezért érdemes alaposan körülnézni még festés előtt. Ez a típusú festék jó védelmet biztosít beton padlóinknak. Azonban mint minden más festéknél itt is fontos, hogy szakszerűen hordjuk fel a festéket a felületre.

A padlófestés kivitelezéséhez ideális a 15-25 celsius fok körüli hőmérséklet, extrém melegben és 5 celsius fok alatti hidegben ne használjuk.

Az első és legfontosabb mindig száraz pormentes felületre dolgozzunk.

A padlófesték rossz állapotú egyenetlen beton felületre is közvetlen felhordható, azonban aki szeretné eltüntetni a nagyobb hiányosságokat egy esztrich réteggel majd egy padloponnal feljavíthatja azt még festés előtt.

Pormentes de erősen szívó felületeknél javasolt egy alapozó (tapadó híd) réteg felhordása, amely csökkenti a felület szívóképességét és ez mellett stabilitást is biztosít a padlónak.

A festéket használat előtt alaposan keverjük fel! A felhordáshoz célszerű ecsetet és szőrme teddy hengert használni, de szórópisztollyal is felhordható.

Először a sarkokat kezdjük lefesteni ecsettel, majd a nagyobb egybefüggő területekre használjuk a teddy hengert. A festéket alaposan dolgozzuk be a felületbe.

padlófestés 2

A padlófestés jó védelmet és kopásállóságot biztosít!

Több készre kevert színárnyalatban kapható. A festék oldalán található felhasználási utasításokat mindig tartsuk be. Általában 5-10 %-ban vízzel hígítható és 2-3 réteggel kalkuláljunk vásárláskor.

A festék kiadóssága nagymértékben függ a felület szívóképességétől, ezért alaposan készítsük fel a felületet a festéshez.

A rétegek között körülbelül 2-3 óra száradási idővel számoljunk! A munkák befejeztével azonnal mossuk el a szerszámokat. Lehetőleg felhordást követően 3-4 órán belül közvetlen nedvesség pl: eső ne kerüljön a felületre, mert ez rontja a festék stabilitását.

Egy szakszerűen kivitelezett padlófestés 3-6 évre biztosít védelmet a padlónak, ami szintén igénybevételtől függően eltérő lehet.
padlófestés 3

A padlófesték a teljes kiszáradást követően könnyen karbantartható, kül és beltérben egyaránt. Olaj, benzin, és sóállósága miatt garázsoknál, gépkocsibeállóknál is kiváló burkolati megoldást biztosít.

További otthonkarbantartási tanácsaink!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István (Több mint 30 év gyakorlattal a lakásfelújítás területén).