Hogyan csináld sorozatunk: a padlófestés.

Otthonunk néhány helyiségének a felújítására ideális megoldás lehet a padlófestés.

A lakásunk legtöbb helyiségében esztétikusabb a hagyományos vagy laminált parketta, vagy további meleg vagy hidegburkolati megoldások, azonban vannak helyiségek ahol a padlófestés is jó alternatívát nyújthat.

A garázs, erkély, vagy pincei tároló helyiségek beton padlójára kiválóan használhatunk speciális betonfestéket.

padlófestés 1

A padlófesték több gyártó termékkínálatában is megtalálható különböző árazásban, ezért érdemes alaposan körülnézni még festés előtt. Ez a típusú festék jó védelmet biztosít beton padlóinknak. Azonban mint minden más festéknél itt is fontos, hogy szakszerűen hordjuk fel a festéket a felületre.

A padlófestés kivitelezéséhez ideális a 15-25 celsius fok körüli hőmérséklet, extrém melegben és 5 celsius fok alatti hidegben ne használjuk.

Az első és legfontosabb mindig száraz pormentes felületre dolgozzunk.

A padlófesték rossz állapotú egyenetlen beton felületre is közvetlen felhordható, azonban aki szeretné eltüntetni a nagyobb hiányosságokat egy esztrich réteggel majd egy padloponnal feljavíthatja azt még festés előtt.

Pormentes de erősen szívó felületeknél javasolt egy alapozó (tapadó híd) réteg felhordása, amely csökkenti a felület szívóképességét és ez mellett stabilitást is biztosít a padlónak.

A festéket használat előtt alaposan keverjük fel! A felhordáshoz célszerű ecsetet és szőrme teddy hengert használni, de szórópisztollyal is felhordható.

Először a sarkokat kezdjük lefesteni ecsettel, majd a nagyobb egybefüggő területekre használjuk a teddy hengert. A festéket alaposan dolgozzuk be a felületbe.

padlófestés 2

A padlófestés jó védelmet és kopásállóságot biztosít!

Több készre kevert színárnyalatban kapható. A festék oldalán található felhasználási utasításokat mindig tartsuk be. Általában 5-10 %-ban vízzel hígítható és 2-3 réteggel kalkuláljunk vásárláskor.

A festék kiadóssága nagymértékben függ a felület szívóképességétől, ezért alaposan készítsük fel a felületet a festéshez.

A rétegek között körülbelül 2-3 óra száradási idővel számoljunk! A munkák befejeztével azonnal mossuk el a szerszámokat. Lehetőleg felhordást követően 3-4 órán belül közvetlen nedvesség pl: eső ne kerüljön a felületre, mert ez rontja a festék stabilitását.

Egy szakszerűen kivitelezett padlófestés 3-6 évre biztosít védelmet a padlónak, ami szintén igénybevételtől függően eltérő lehet.
padlófestés 3

A padlófesték a teljes kiszáradást követően könnyen karbantartható, kül és beltérben egyaránt. Olaj, benzin, és sóállósága miatt garázsoknál, gépkocsibeállóknál is kiváló burkolati megoldást biztosít.

További otthonkarbantartási tanácsaink!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István (Több mint 30 év gyakorlattal a lakásfelújítás területén).

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás