Otthonunk központi helye a nappali, amelynek az ideális kialakítása sok fejtörést okozhat.

Itt a blogon elsősorban a lakásfelújítás és karbantartás fogásaihoz nyújtunk segítséget szakmai írásainkkal. Azonban a felújítást követően még számtalan feladat vár ránk otthonunk kialakítása során, például a megfelelő bútorok és kiegészítők kiválasztása és beszerzése.

Ehhez szeretnénk egy kis segítsége nyújtani ebben a blogbejegyzésben.

A nappali kialakítása közben több szempontot is figyelembe kell vennünk, ugyanis a bútorok és kiegészítők formája és színe számtalan variációt kínál, amiből a harmonikus összhangot nehéz megtalálni.

A nappali fő bútorai és kiegészítői amivel általában terveznünk kell:

A nappali központi helyén általában a különböző ülőbútorok vannak. Számos lehetőség közül választhatunk, mind formában, méretben, anyagban és színben is, amit mindig a saját igényeink, ízlésünk szerint kell összeválogatnunk. A kényelem mellett az esztétikai összhatást is tartsuk szem előtt a választásnál. Valamint azzal is számoljunk, hogy hány személy részére szeretnénk ülőhelyet biztosítani.

A következő kategória a fali dekorációk lesznek. Ugyanis bármilyen jól is sikerült a falfestés, a falaink üresek lehetnek kiegészítők nélkül, ezért a hely méretétől függően ezzel is kalkuláljunk. Egy stílusos falióra vagy tükör, de néhány kép is hangulatos kiegészítője lehet a nappalinknak.

A nappali kialakítása egyénre szabott feladat, ezért a variációk tárháza is végtelen, és láthatjuk több szempontot is érdemes mérlegelni.

Egy másik kulcskérdés lehet a textíliák kiválasztása. Néhány szép szőnyeg, párna, vagy függöny is sokat hozzáad az összhatáshoz. Ráadásul nagyobb helyiségekben a szőnyegeknek nemcsak dekoráció funkciója lehet, hanem akusztikai szerepük is van. (Csökkenthetik a visszhangot a helyiségben!)

A lámpák is variálhatok, amivel szintén tervezzünk. Itt is rengeteg lehetőséggel találkozhatunk, mert a kialakítás mellett a hideg és a meleg fénnyel is változatos hatásokat érhetünk el. A nappaliban ráadásul több helyen is lehetőségünk van különböző fényforrásokat elhelyezni lásd a felsorolásban.

A sort hosszasan lehetne sorolni!

Sok helyen a nappali egy térben van a konyhával ami szintén egy jó megoldás.

Egy részletes leírás a konyhai kiegészítők ami kapcsolódik a nappali témájához.

Befejezésként ne feledjük az otthonunk igazi hangulatát a személyes tárgyaink határozzák meg, amelyek kellemes emlékeket idézhetnek fel, de egyben jól tükrözik az egyéniségünket is.

További hasznos tippek és részletes leírások a lakásfelújítás fogásaihoz, amennyiben a dekorálás még a távlati terveink része.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István