Egy biztonságos munkavédelmi cipő nagymértékben segít megóvni a lábunkat a felújítási munkák közben leselkedő sérülésektől.

A különböző munkavédelmi eszközök elmaradhatatlan eszközei egy felújításnak. A lábbeli talán az első amire érdemes figyelni, mert a lábsérülések elég gyakoriak a lakásfelújítás munkái alatt.

Az építési területen rengeteg elszórt éles, szúrós tárgy található, melyek elsősorban talpunkat veszélyeztetik. Én is már többször léptem bele szögekbe és további sérülést okozó tárgyakba.

Ezért fontos egy vastag talpú lábbeli, amely az összes munkavédelmi cipő első fő tulajdonsága közé számít. Ez mellett ma már több szempontnak is meg kell felelniük ezeknek a termékeknek, amik szintén további védelmet biztosítanak a munkák során.

A magasszárú cipők például a bokasérüléseket is csökkenthetik mivel stabilan tartják a lábunkat.

Több szakmában a sav és lúgállóság is elsődlegesen említhető szempont a sérülések szempontjából.

Ezért ajánlott, hogy mindenki mérje fel a saját igényeit egy munkavédelmi cipővel szemben, és ez alapján mérlegeljen a választásnál.

A talp vastagsága, a keménysége, valamint a csúszásgátlósága is szinte minden szakmában kiemelt kritérium. Valamint az acél betét amely megvédi a lábujjakat a rá eső keményebb tárgyaktól. Ez egy nagyon hasznos funkció, de sajnos nagymértékben növeli a lábbeli súlyát ami egy egész napos használat során elég fárasztó lehet. Ezzel is számoljunk a megfelelő cipő kiválasztásánál.

Nekem már volt nagyon stabil minden biztonsági előírásnak megfelelő cipőm, de súlyban nagyon nehéz volt és az egész napos használat során rendkívül leterhelte a lábamat.

Megtalálsz minket a facebookon is!

A cipőknél további hasznos funkcióként említhető a fény visszaverő anyaghasználat. Ez növelheti a kevésbé kivilágított helyeken is a láthatóságot ami szintén lényeges egy építési területen. De némelyik cipő modern rezgéselnyelő rendszerrel is el van látva.

A modern munkavédelmi cipők talán első ránézésre nagyon zárt és kevésbé szellőzőnek tűnnek. Azonban a sokat fejlesztett, és tesztelt anyaghasználtnak köszönhetően rendkívül jól szellőznek. Ezek a megoldásokkal a vadász felszereléseknél is már jól bevált technológiákat ötvöznek a munkavédelmi elvárásokkal.

A munkavédelmi cipőhöz használt talpbetét is fokozhatja a kényelmi fokozatot!

Ezért akinek gyakran fáj a lába egy hosszú nap után, egy saját lábra gyártott betét használatával csökkentheti a gyakran rossz tartásból adódó fájdalmakat. (Kipróbáltam és jól működik!) Ez több szolgáltatónál is elérhető: Batz, podiart, stb… (Bővebben a keresőkben!)

A lábbelik mellett további testrészeinket is javasolt védeni a munkák során.

Ennél a kategóriánál is több funkcióval számolhatunk. Ugyanis vannak víztiszta anyagú a szemkörüli teljes felületet lefedő, és csak részlegesen takaró szemüvegek. Ez a munkafolyamatok veszélyeségi fokozatához igazítható. A gumipántos szemüvegek például speciális helyeknél jönnek jól, ahol könnyen leeshet a szemüveg és szükséges egy plusz rögzítés.

De vannak már a külső munkákhoz ideális feltételeket biztosító napszemüvegek. Valamint akinek ez is kevés dioptriás védőszemüvegek is találhatóak a kínálatban. Ezt a kategóriát speciális üzletekben személyre szabottan a saját látási korrekcióinkhoz szabottan rendelhetünk!

Ahol a szemüveg kevés ott nyújtanak megfelelő biztonságot a teljes arcvédők vagy védőálarcok.

Valamint zárásként még a fejnél maradva a fejvédők azaz más néven védősisakok is kiemelten hasznosak.

Amit még fontos megemlíteni a különböző füldugók és fülvédők, melyek a zaj csökkentéséhez biztosítanak védelmet. Külföldöm már találkoztam Bluetooth csatlakozású és mikrofonnal is kiegészített fülvédővel. Ez praktikus segítséget nyújt a munkák közbeni telefonhívások felvételéhez és lebonyolításához.

A kesztyűk a kezeinknek nyújtanak védelmet és nem is gondolnánk milyen sok típus kapható e kategóriában.

A legutolsó kategória a napjainkban más szempontból ( Koronavírus járvány) gyakran használ maszkok. Ezek a védőmaszkok elsősorban a munkák során adódó portól védenek meg bennünket, ugyanis speciális részecske szűrökkel vannak felszerelve. De vannak a szagok kiszűrésére is alkalmas maszkok.

További hasznos tippek a lakásfelújítás munkáihoz.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István (Több mint 30 év gyakorlattal az építőipari kivitelezés területén!)