A hivatalos fűtési szezon befejeztével, talán az áprilisi és májusi napok ideálisak lesznek a kültéri munkák elvégzéséhez.

A kültéri falfestés és mázolási munkákhoz a legideálisabb a 16-26 fok közötti hőmérséklet. Igaz bizonyos munkákat ennél melegebbnél is elkészíthetjük, viszont van amit nem ajánlott túl melegben készíteni pl:kültéri homlokzati szigetelést.

Eljött viszont a kerítés festés ideje.

Ezt a munkát akár házilag is sikeresen elvégezhetjük.

kerítés festés

Néhány dolog, amire érdemes figyelni!

Először mindig ellenőrizzük milyen festékkel festették előzőleg a kerítést.

Amennyiben zománc festékkel van dolgunk és állapotra stabíl még a festés, egy kis csiszolást követően újból zománc festékkel fessük át. Rossz állapotú pergő felületeknél előfordulhat, hogy teljesen natúr felületig kell lecsiszolnunk a kerítés elemeit. Ebben az esetben szükséges lesz egy csiszológépet is beszerezni.

Ezt követően kezdődhet a festés.

Vékony vagy vastag lazúr ideális lehet ilyen felületekre.

A vékony lazúrok értelemszerűen hígabb, a vastag lazúrok sűrűbb állagú, de könnyen felhordható festékek.

A lazúr festékek nagy előnye a zománcfestékekkel szemben, hogy nem csak egy réteget képez a felületen, hanem beszívódik a fába és megtartja a fa természetes erezetét. Amennyiben a felületünk még natúr, (tehát soha nem volt festve), érdemes egy gombaölő adalékkal is bevonni még lazúrozás előtt. (Lazurán Univerzális Faanyagvédőszer/Lignoprot Megelőző Faanyagvédőszer)

Lényegesen megkönnyítheti munkánkat, ha a kerítéselemeket le tudjuk szerelni, vagy esetleg még felszerelésük előtt egy mázolóbakon végezzük el a festésüket. Az alapozást követően  két réteg lazúr festékkel vonjuk be a felületet.

A már előzőleg festett fánál a gombaölő alapozót kihagyhatjuk, azonban a csiszolást és a laza pergő részek eltávolítását, ne feledjük el. Jobb állapotú kerítéseket egy rétegben is elegendő átfesteni, azonban az erősen kiszáradt elhasználódott fa részeket, mindenképpen két réteggel fessük át.

Ne feledjük festékválasztáskor manapság már fontos szempont az uv állóság is! 

Folytatás

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?