Már jó néhány éve nagy divatja van az erős markáns színek használatának a felújítási munkák során.

Kivitelezőként eleinte kicsit idegenkedve fogadtam ezt az új irányzatot, ugyanis néhány évtizede még csak dekorációs jelleggel, kisebb felületekre használtunk erősebb színeket. De változnak a divatok és napjainkban a pasztell árnyalatok mellett, egyre gyakrabban találkozhatunk markáns erősebb színekkel kültéren, és beltéren egyaránt.

Számomra elgondolkodtató volt, hogy tudnak emberek indigókék, vagy sötét mély bordó hálószobában élni. De hát ahány ember annyi szokás!

festés, sötét színek.

Megrendelőim között, voltak akik túlzásba estek a színek szabad használatával, ezért jó tanácsként ajánlom:  Ha nincs gyakorlott lakberendezési ismeretünk „a kevés néha több”.

A színek, melyek körülvesznek minket, fontos kiegészítői mindennapjainknak, ezért lényeges összetevői az életünk harmonikus egyensúlyának.

A világ tagadhatatlan felgyorsult, és a naponta ért ingerek is felerősödtek.

Egyre többre vágyunk, és azt is gyorsan szeretnénk elérni. Talán ezek az okok is hozzájárulnak az intenzív színek elterjedésének.

A kínálat növekedésével egyre nehezebb lett a megfelelő árnyalat kiválasztása, mert a festéküzletekben színkártyáról több száz, sőt ezernyi szín közül választhatunk. Ezért érdemes olyan helyen körülnézni, ahol nem csak bőséges kínálat van, de hozzáértő eladót is találunk, aki segítségünkre lehet.

A döntést azonban nem szabad elkapkodni, és több lényeges dolgot is érdemes mérlegelni:

Ne felejtkezzünk meg arról sem hogy az erős színekkel nehezebb dolgozni, ugyanis nem szakszerű felhordáskor könnyen foltos lehet a felületünk.

Célszerű falanként haladni a festéssel!

Mindenképpen gépi színkeverést, vagy kész szint vásároljunk, a házilagos keverés erős színeknél kerülendő!

A foltosodás egy másik oka, a festék nem megfelelő hígítása is lehet, ezért rendkívül fontos a terméken található erre vonatkozó leírások betartása.

Mindig keverjük fel a festéket, és csak új vagy alaposan kimosott szerszámokkal dolgozzunk. Előzőleg más színekhez használt teddy hengerekkel, és ecsetekkel ne kísérletezzünk.

Vannak festékek melyeket tilos hígítani!

További bejegyzések a színekről.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?