Skip to content

A szobafestés előkészítése.

A szobafestés munkafolyamatai kisebb nagyobb felfordulással járnak, ezért jó ha alaposan felkészülünk rájuk.

  • A festés megkezdése előtt ajánlott a bútorokat a helyiség közepére pakolni. Ezt mi is előkészíthetjük még a szakember megérkezése előtt, így a későbbiekben bármelyik szekrényből valamire szükségünk lesz könnyebben megtaláljuk majd.
  • Ahol van lehetőség a bútorokat inkább pakoljuk át egy másik szobába!
  • Mindent alaposan takarjuk le fóliával!
  • A csillárokat is leszerelhetjük, de ha csak fóliával letakarjuk az is elegendő. A világítást ilyenkor csak rövid ideig, vagy egyáltalán ne használjunk mert a felmelegedő izzók megolvaszthatják a takaráshoz használt fóliát.
  • A padló takarásához a leghatékonyabb hullámpapírt használni. Amennyiben ez nincs kéznél egy vastag fólia is kiváló a takaráshoz.
  • A parketta szegőcsíkok és ajtók ablakok széleit papír ragasztószalaggal ragaszuk le, ami a festést követően könnyen eltávolítható.
  • A konnektorokat érdemes kilazítani vagy teljesen leszerelni. Ahol ez nem megoldható ott a papírszalagos leragasztás is elegendő.

A szobafestés megkezdése előtt további előkészítő munkákra számítsunk.

A szobafestés előkészítése 1000 otthon blog

Több fajta felülettel lehet dolgunk és mind különböző eljárást igényel. Az előzőleg tapétázott felületeknél például a lekaparást követően glettelnünk is kell. Az előzőleg tapétázott felületeknél és a diszperziós festékkel festett falaknál használjunk gipszes bázisú glettanyagot. Ahol régi enyves festékre szeretnénk festeni, ott az esetek 95%-ban a teljes felület eltávolításával kalkuláljunk. Ennek részleteiről már egy előző bejegyzésben írtunk. Mészfestéshez a meszes glett, azaz modernebb változata a poralakban vásárolható zsákos klíma glett a legjobb választás. A glett felhordása mindkét glettanyagnál (meszes, gipszes) ugyanaz.

Ahol a falak jó állapotban vannak ott elegendő egy tisztasági festés amihez 2 réteg festésre lesz majd szükségünk.

A foltokban kisebb falhibákkal rendelkező falaknál,  a kényes foltokat kell kijavítani  egy vagy két réteg glett anyaggal, ezt követően egy finom csiszolással szintbe hozzuk a felületet és csak ezt követően kezdhetjük meg a festést.

A szobafestés sikere nagymértékben függ a falaink szakszerű előkészítésétől.

Jó tanács! A házilagos kivitelezés bár olcsóbb megoldásnak tűnik, de gyakorlat hiányában több kárt csinálhatunk vele mint hasznot ezért gondoljuk át mielőtt nekiállunk!

A rosszabb állapotú falaknál viszont több munkafolyamatra is szükségünk lehet. Ahol a régi felület teljes lekaparása szükséges ott már egy mélyalapozással és a teljes falfelület egy vagy két rétegü glettelésével számoljunk. A gletteléseket követően agy alapos csiszolásra is szükség lesz ami sok porral jár, de a szép végeredmény érdekében kihagyhatatlan. A falkaparásokból adódóan több zsák törmelék is termelődni fog ami elszállításáról szintén gondoskodni kell!

A szobafestés előkészítő munkafolyamatai szaktudást igényelnek ezért ajánlott szakemberekre bízni a feladatot!

További hasznos tanácsok és részletes leírások a felújítás munkáiról!

Online magazinunk most ingyen olvasható!

1000 otthon online magazin

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Egy rövid felsorolásban bemutatjuk, mire számíthatunk:

Kapcsolatfelvétel velünk

az alábbi e-mail címen:

Üzenet a szerkesztőknek!

Kattints ide
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Többfunkciós festékek.

Egy festéknél mindig előnyös ha több feladatra vagy felületre is felhasználható a többfunkciós festékek erre kínálnak megoldást. Talán furcsa hasonlat de az instant előre csomagolt

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!