A szobafestés előkészítése.

A szobafestés munkafolyamatai kisebb nagyobb felfordulással járnak, ezért jó ha alaposan felkészülünk rájuk.

Azonban mielőtt rátérnék a teendők felsorolására érdemes a legelején a tájékozódással kezdeni. Javasolt a munkák megkezdése előtt az interneten tájékozódni a munkákhoz szükséges anyagok szerszámok költségeiről. Az ideális színek megtalálása is időt vesz igénybe amihez nagy segítség lehet pl: a pinterest ötletgyűjtő oldal ahol több ezer fényképet találhatunk a különböző színek felhasználásáról. A színes festékeknél színerősségtől függően változó kiadássokkal találkozhatunk amivel feltétlen kalkuláljunk. Ezeket a szempontokat érdemes megfontolni még az anyagok beszerzése előtt.

A színes falfestékekhez előfordulhat hogy a szerszámokból is különböző típusra lesz szükségünk. (Például rövid szőrű teddy hengerre.)

A kezdetben olcsónak tűnő falfestékeket lehetőleg kerüljük, mert a kezdeti ár ha kedvezőnek is tűnik a munkák folyamán sok bosszúságot okozhat számunkra. Általában az olcsóbb festékek takarása gyenge, így előfordulhat hogy több réteg felhordására lesz szükségünk a szép végeredmény eléréséhez. Azonban ez több munkával és ezzel párhuzamosan idővel jár, ami szintén költség.

A szerszámok esetében szintén ajánlott a gondos tájékozódás, mert egy rossz minőségű szerszám szintén megnehezítheti a munkáink elvégzését. Javasoljuk a már ismert bevált márkák termékeit választani mind a szerszámok és a festékek területén egyaránt.

A szobafestés előkészítésének lépései:

  • A festés megkezdése előtt ajánlott a bútorokat a helyiség közepére pakolni. Ezt mi is előkészíthetjük még a szakember megérkezése előtt, így a későbbiekben bármelyik szekrényből valamire szükségünk lesz könnyebben megtaláljuk majd.
  • Ahol van lehetőség a bútorokat inkább pakoljuk át egy másik szobába!
  • Mindent alaposan takarjuk le fóliával!
  • A csillárokat is leszerelhetjük, de ha csak fóliával letakarjuk az is elegendő. A világítást ilyenkor csak rövid ideig, vagy egyáltalán ne használjunk mert a felmelegedő izzók megolvaszthatják a takaráshoz használt fóliát.
  • A padló takarásához a leghatékonyabb hullámpapírt használni. Amennyiben ez nincs kéznél egy vastag fólia is kiváló a takaráshoz.
  • A parketta szegőcsíkok és ajtók ablakok széleit papír ragasztószalaggal ragaszuk le, ami a festést követően könnyen eltávolítható.
  • A konnektorokat érdemes kilazítani vagy teljesen leszerelni. Ahol ez nem megoldható ott a papírszalagos leragasztás is elegendő.

A szobafestés megkezdése előtt további előkészítő munkákra számítsunk.

A szobafestés előkészítése 1000 otthon blog

Több fajta felülettel lehet dolgunk és mind különböző eljárást igényel. Az előzőleg tapétázott felületeknél például a lekaparást követően glettelnünk is kell. Az előzőleg tapétázott felületeknél és a diszperziós festékkel festett falaknál használjunk gipszes bázisú glettanyagot.

1000 otthon magazinblog

Ahol régi enyves festékre szeretnénk festeni, ott az esetek 95%-ban a teljes felület eltávolításával kalkuláljunk. Ennek részleteiről már egy előző bejegyzésben írtunk. Mészfestéshez a meszes glett, azaz modernebb változata a poralakban vásárolható zsákos klíma glett a legjobb választás. A glett felhordása mindkét glettanyagnál (meszes, gipszes) ugyanaz.

Ahol a falak jó állapotban vannak ott elegendő egy tisztasági festés amihez 2 réteg festésre lesz majd szükségünk.

A foltokban kisebb falhibákkal rendelkező falaknál,  a kényes foltokat kell kijavítani  egy vagy két réteg glett anyaggal, ezt követően egy finom csiszolással szintbe hozzuk a felületet és csak ezt követően kezdhetjük meg a festést.

A szobafestés sikere nagymértékben függ a falaink szakszerű előkészítésétől.

Jó tanács! A házilagos kivitelezés bár olcsóbb megoldásnak tűnik, de gyakorlat hiányában több kárt csinálhatunk vele mint hasznot ezért gondoljuk át mielőtt nekiállunk!

A rosszabb állapotú falaknál viszont több munkafolyamatra is szükségünk lehet. Ahol a régi felület teljes lekaparása szükséges ott már egy mélyalapozással és a teljes falfelület egy vagy két rétegü glettelésével számoljunk. A gletteléseket követően agy alapos csiszolásra is szükség lesz ami sok porral jár, de a szép végeredmény érdekében kihagyhatatlan.

A csiszoláshoz is érdemes tudni milyen szemcseméretű csiszolópapírt ajánlott használni.

Erről bővebben már egy előző bejegyzésben írtunk:

A falkaparásokból adódóan több zsák törmelék is termelődni fog, amely elszállításáról szintén gondoskodni kell majd!

A szobafestés előkészítő munkafolyamatai szaktudást igényelnek, ezért gyakorlat hiányában ajánlott szakemberekre bízni a feladatot!

További hasznos tanácsok és részletes leírások a felújítás munkáiról!

A lakásfelújítás gyakori kérdései.
Az e-könyv bemutatja, és válaszol a lakásfelújítás során gyakran felmerülő kérdésekre.

Online magazinunk most ingyen olvasható!

1000 otthon online magazin

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Egy rövid felsorolásban bemutatjuk, mire számíthatunk:

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás