A szobafestés munkafolyamatai kisebb nagyobb felfordulással járnak, ezért jó ha alaposan felkészülünk rájuk.

Azonban mielőtt rátérnék a teendők felsorolására érdemes a legelején a tájékozódással kezdeni. Javasolt a munkák megkezdése előtt az interneten tájékozódni a munkákhoz szükséges anyagok szerszámok költségeiről. Az ideális színek megtalálása is időt vesz igénybe amihez nagy segítség lehet pl: a pinterest ötletgyűjtő oldal ahol több ezer fényképet találhatunk a különböző színek felhasználásáról. A színes festékeknél színerősségtől függően változó kiadássokkal találkozhatunk amivel feltétlen kalkuláljunk. Ezeket a szempontokat érdemes megfontolni még az anyagok beszerzése előtt.

A színes falfestékekhez előfordulhat hogy a szerszámokból is különböző típusra lesz szükségünk. (Például rövid szőrű teddy hengerre.)

A kezdetben olcsónak tűnő falfestékeket lehetőleg kerüljük, mert a kezdeti ár ha kedvezőnek is tűnik a munkák folyamán sok bosszúságot okozhat számunkra. Általában az olcsóbb festékek takarása gyenge, így előfordulhat hogy több réteg felhordására lesz szükségünk a szép végeredmény eléréséhez. Azonban ez több munkával és ezzel párhuzamosan idővel jár, ami szintén költség.

A szerszámok esetében szintén ajánlott a gondos tájékozódás, mert egy rossz minőségű szerszám szintén megnehezítheti a munkáink elvégzését. Javasoljuk a már ismert bevált márkák termékeit választani mind a szerszámok és a festékek területén egyaránt.

A szobafestés előkészítésének lépései:

A szobafestés megkezdése előtt további előkészítő munkákra számítsunk.

A szobafestés előkészítése 1000 otthon blog

Több fajta felülettel lehet dolgunk és mind különböző eljárást igényel. Az előzőleg tapétázott felületeknél például a lekaparást követően glettelnünk is kell. Az előzőleg tapétázott felületeknél és a diszperziós festékkel festett falaknál használjunk gipszes bázisú glettanyagot.

1000 otthon magazinblog

Ahol régi enyves festékre szeretnénk festeni, ott az esetek 95%-ban a teljes felület eltávolításával kalkuláljunk. Ennek részleteiről már egy előző bejegyzésben írtunk. Mészfestéshez a meszes glett, azaz modernebb változata a poralakban vásárolható zsákos klíma glett a legjobb választás. A glett felhordása mindkét glettanyagnál (meszes, gipszes) ugyanaz.

Ahol a falak jó állapotban vannak ott elegendő egy tisztasági festés amihez 2 réteg festésre lesz majd szükségünk.

A foltokban kisebb falhibákkal rendelkező falaknál,  a kényes foltokat kell kijavítani  egy vagy két réteg glett anyaggal, ezt követően egy finom csiszolással szintbe hozzuk a felületet és csak ezt követően kezdhetjük meg a festést.

A szobafestés sikere nagymértékben függ a falaink szakszerű előkészítésétől.

Jó tanács! A házilagos kivitelezés bár olcsóbb megoldásnak tűnik, de gyakorlat hiányában több kárt csinálhatunk vele mint hasznot ezért gondoljuk át mielőtt nekiállunk!

A rosszabb állapotú falaknál viszont több munkafolyamatra is szükségünk lehet. Ahol a régi felület teljes lekaparása szükséges ott már egy mélyalapozással és a teljes falfelület egy vagy két rétegü glettelésével számoljunk. A gletteléseket követően agy alapos csiszolásra is szükség lesz ami sok porral jár, de a szép végeredmény érdekében kihagyhatatlan.

A csiszoláshoz is érdemes tudni milyen szemcseméretű csiszolópapírt ajánlott használni.

Erről bővebben már egy előző bejegyzésben írtunk:

A falkaparásokból adódóan több zsák törmelék is termelődni fog, amely elszállításáról szintén gondoskodni kell majd!

A szobafestés előkészítő munkafolyamatai szaktudást igényelnek, ezért gyakorlat hiányában ajánlott szakemberekre bízni a feladatot!

További hasznos tanácsok és részletes leírások a felújítás munkáiról!

A lakásfelújítás gyakori kérdései.
Az e-könyv bemutatja, és válaszol a lakásfelújítás során gyakran felmerülő kérdésekre.

Online magazinunk most ingyen olvasható!

1000 otthon online magazin

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Egy rövid felsorolásban bemutatjuk, mire számíthatunk:

Vélemény, hozzászólás?