A színkeverés a lakásfelújítás egy kényes, de fontos feladata, ezért nem árt ha tájékozódunk a lehetőségekről a festékboltokban.

Első körben mindenképpen nézzünk körül a készre kevert színek között.

Minden nagyobb festékgyártó palettáján lehet találni készre kevert színeket, melyek különböző fantázia néven futnak és sok szép színt találhatunk a kínálatban. Vannak közöttük egy rétegben is jól takaró festékek, így ha a jelenlegi falszínhez hasonlót keresünk, és falaink még nincsenek annyira rossz állapotban, ez egy gazdaságos megoldás lehet. A készre kevert színek felbontását követően nincs más dolgunk mint egy alapos felkeverés, valamint ha a termékleírás javasolja egy kis hígítás.

szinkeverés fogásai 1000 otthon

Sokan szeretnének igazán egyedi szint a lakásukba, de lehetőleg minél olcsóbban. Ez egy logikus gondolat, de nem mindig megvalósítható, mivel a színes festékek lényegesen drágábbak. 

Ennek fő oka: A számítógépes színkeverésnél egy alap bázis fehér festékből indul a keverés, ami már önmagában drágább mint a hagyományos falfesték, plusz hozzáadódik mennyiségtől függően a színezőpaszták ára.

Ebből adódóan egyértelmű, hogy minél markánsabb egy színárnyalat annál több színezőre lesz szükség a megfelelő árnyalat eléréséhez, és így az ára is magasabb lesz a festéknek. Ez néhány ezer forintos plusz költségnél még általában belefér a költségvetésbe, de amikor egy vödör festékért a sok színező miatt 20-40 ezer forinttal is növekszik az ár ott már jobban elgondolkodunk a keverésen.

szinkeverés házilag

Milyen lehetőségek között választhatunk az ideális szín beszerzéséhez?

1. Házi színkeverés.

2 Gépi számítógépes színkeverés.

3. Készre kevert szín vásárlása.

Az első lehetőség a házilagos színkeverés, azonban érdemes tudni nem minden esetben spórolunk vele.

Egy világos pasztell színt egy kis gyakorlattal könnyedén kikeverhetünk, de az erősebb árnyalatokkal inkább ne kísérletezzünk, ugyanis a sok színező paszta miatt foltos lehet a falunk. Ráadásul egy nagy hátránya a házilagos színkeverésnek, hogy a későbbiekben ugyanazt az árnyalatot már nem tudjuk kikeverni, ami gondot okozhat egy utólagos javításnál.

Néhány hasznos tanács a házilagos színkeveréshez:

Mindig tiszta vödörben keverjük a festéket így nem fognak darabok kerülni a festékbe a vödör oldaláról. A színezéshez friss színezőpasztát használjunk, mert a lejárt beszáradt színezőpaszta nem fog egyenletesen feloldódni a festékben és ezáltal foltos lehet a falunk.

A színkeverés előtt tájékozódjunk milyen színezőkre lesz majd szükségünk a számunkra eltervezett színárnyalathoz.

Még a keverés megkezdése előtt készítsünk a közelbe egy vödör tiszta vizet a hígításhoz és az eszközök elmosásához. Ajánlott a fehér festékből is egy másik vödörbe félretenni néhány litert, amivel a későbbiek folyamán világosíthatunk a festéken amennyiben az sötétebbre sikeredett. A keverést végezhetjük kézzel (gumikesztyű használatával) de egy fúrógépre kevert keverőszál is szintén jó megoldást nyújt. (A keverőgépet alacsonyabb fokozatra állítsuk a keveréshez így nem fog kicsapódni a festék).

A kézi keverésnél alaposan keverjük össze ujjainkkal a sűrűbb színező pasztát. Több vödör festék elkeverésekor érdemes a vödröket összeöntözgetni egymással, így nem lesz színeltérés a tartalmuk között. Aki nagyobb tételben szeretné kikeverni a falszínt az előzőleg kikevert vödrök tartalmát egy hordóba öntse és ott alaposan keverje át. Házilagos színkeverésnél mindig inkább egy kicsivel többet keverjünk, mert a bekevert színt már általában nem tudjuk pontosan megismételni bármennyire is figyelünk az arányokra.

Manapság már nem olyan drága a számítógépes színkeverés sem, egy világos színnél néhány ezer forinttal többe kerül, mintha mi keverjük.

A másik nagy előnye még a gépi keverésnek, ha a későbbiekben javítani szeretnénk a festést, pár hónap múlva a szín kódját bemutatva ugyanazt újra beszerezhetjük.

A készre kevert szín vásárlása is szintén jó megoldás, ha találunk az elképzeléseinknek megfelelőt. A készre kevert színek árnyalatait néhány üzletben nagyobb próba felületen is meg tudjuk nézni. Több festékből már teszter (kis mennyiségű próbafesték) is kapható, amivel az otthonunk falain is kipróbálhatjuk a színárnyalatot egy kisebb felületen. Ez a lehetőség 500-800 ft körüli plusz költséggel jár, de nagy segítséget nyújt a színválasztáshoz.

További írásaink a színkeverés témájában:

Hogyan keverjünk bézs ( beige) falszínt?

Színkeverés és a színek felépítése.

Hogyan dolgozzunk erős színekkel?

Héra készre kevert színes falfestékek.

A blogbejegyzést írta és szerkesztette:  Fehér B.  István (Több mint 30 év gyakorlattal a szobafestés területén)!

Vélemény, hozzászólás?