Skip to content

Kandallóépítés a Miháczi kandalló csapatával.

Egy szakszerűen beépített kandalló az otthonunk hangulatos kiegészítője lehet.

Napjainkban a családi házak belső terében egyre gyakrabban találkozhatunk kandallóval. Több típusa is népszerű, és folyamatos fejlődésen megy keresztül. Vannak akik nem a gyakorlati használhatóság, csupán egy design elemként alkalmazzák a lakás belső tereit kiegészítve. Ezért már számtalan típus elektromos formában is elérhető .

Ebben a bejegyzésben a hagyományos kandalló beépítéséről lesz szó, amely nem csak szép, de hasznos meleget hozhat az otthonunk falai közé.

Amint régen az emberek körbe ülték a tűzet, a mai modern otthonokban is ezt a szokást jelképezi, így általában a lakás fő helyén a nappaliban kap helyet a kandalló.

A Szombathely melletti Náraiból induló Miháczi kandalló csapatával már régi a kapcsolat, és talán sokakat érdekelhet egy kandallóépítés menetének bemutatása.

A megrendelőkkel való részletes egyeztetést követően, a látványterveket követve kezdődik meg a kivitelezés.

  • Az első a kandallóbetét helyszínre szállítása, majd a megtervezett helyre beállítása. Ez nem könnyű feladat mert egy öntöttvas kandallóbetét általában 100-200 kg körüli önsúllyal rendelkezik, és a terepviszonyok sem mindig ideálisak a házba való beszállításhoz.
  • Amint bekerült a betét egy rövid szintezés, majd megkezdődhet a kéménybekötés és a tűztérnek szükséges levegőztetés kiépítése.
  • A bekötéseket követően következhet a kandallóbetét köré megtervezett szerkezet felépítése, ez kálcium szilikát tűzgátló lapokból készül. A tűztér alatti részeken ytong felépítménnyel kiegészülve. A szellőzők helyeit is ekkor kell kivágni.
  • Majd jöhet a párkány, vagy párkányok felhelyezése. (Márvány, vagy fa ízlés szerint.)
  • A következő munkafolyamat a kálcium szilikát felépítmény dryvit hálós glettelése, ami csemperagasztóval készül.
  • A kandalló ekkor már 100%-ban használatra kész és csak a tulajdonos elképzelésein múlik a szerkezet milyen további burkolatot kap.

Három kép az építésről:

kandalló

Felépült a szerkezet kálcium szilikát tűzgátló lapokból.

kandalló 2

A glettelést követően próbaüzemben. Nagyon kellemes meleget csinált, ami mellesleg jól jött a téli hidegben.

Az elkészült kandalló festve és díszkőburkolattal felszerelve.

 

Bővebb információ a témában a Miháczi kandalló oldalán található!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

 

Kapcsolatfelvétel velünk

az alábbi e-mail címen:

Üzenet a szerkesztőknek!

Kattints ide
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Többfunkciós festékek.

Egy festéknél mindig előnyös ha több feladatra vagy felületre is felhasználható a többfunkciós festékek erre kínálnak megoldást. Talán furcsa hasonlat de az instant előre csomagolt

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!