Glettelés, amitől szép sima lesz a fal.

A glettelés az egyik legfontosabb alap munka, amit még festés előtt szükséges elvégezni amennyiben a falaink egyenetlenek.

Természetesen minden alap munka fontos, és nem minden falat szükséges glettelni, ezért néhány esetben kihagyhatjuk ezt a munkát. Például egy jó állapotú, előzőleg diszperziós festékkel festet falat elegendő csak két rétegben simán átfesteni. Ezt szaknyelven tisztasági festésnek szoktuk hívni.

glettelés 1000 otthon blog

Akik házilag készülnek nekiállni a szobafestésnek a glettelésnél általában elvéreznek, mert ez a munka bár ránézésre egyszerűnek tűnhet, azonban nagy szaktudást igényel.

Ezért ajánlott szakemberre bízni ezt a feladatot!

A gletteléshez glettgipszre lesz majd szükségünk, melyeket különböző kiszerelésben tudunk megvásárolni. Nagyobb felületekre 20-25 kg-os zsákos kiszerelést érdemes beszerezni. Kisebb szöglyukak javításához 2.5 vagy 5 kg-os csomagolás is elegendő.  A falhibák mélységétől függően a glettanyagból is több fajta létezik, melyekről már egy előző bejegyzésben írtunk.

Milyen falakra ajánlott a glettelés?

  • Régi enyves festékkel, vagy mészfestékkel festett falaknál, ahol a felület kaparást igényelt.
  • Ahol tapéta volt a falon, de azt teljesen el kellett távolítani.
  • Nyers vakolt falfelületeken több réteg glettre is szükség lesz.
  • Ytong falaknál.
  • Gipszkarton falakon, bár itt általában csak a gipszkartonlapok illesztéseinél szükséges, de sokan átglettelik az egész felületet.
  • Laza láthatóan rossz állapotú falaknál.
glettelés szerszámai

A glettelés szerszámai:  glettvas, vagy lepke és egy szélesebb spakli.

A kisebb szöglyukakat akár házilag is sikeresen kijavíthatjuk a fent felsorolt szerszámokkal, azonban nagyobb felületeknek házilag nem ajánlott nekiállni.

Ez a bejegyzés csak rávilágít a glettelés fontosságára, de megtanulni elméleti leírásból természetesen nem lehet!

A sikeres glettelés elvégzéséhez nem szükséges képzett szakembernek lenni, de mindenképpen hosszas gyakorlást igényel az elsajátítása.

Olyan mint az autóvezetés elolvashatunk több könyvet is róla, de ha a gyakorlatban nem szerzünk tapasztalatot csak elméleti tudásunk lesz a glettelésről, ami kevés a boldoguláshoz.

egy festő naplójából

Emlékszem tanuló éveim alatt amikor megmutatták hogyan kell glettelni, olyan egyszerűnek tűnt a mester kezében, de mikor átvettem tőle a szerszámot, nálam már több anyag került a földre mint a falra.

A sok gyakorlás azonban meghozta a gyümölcsét!

Régen még nem lehetett kapni kész por alapú glettgipszet, akkor még a CMC-s glett volt az elterjedt, a meszes glett mellett.

A CMC-s glett elkészítése dióhéjban: A glettelési munkák előtt egy nappal be kellett áztatni a CMC tapétaragasztót, lehetőleg meleg vízbe. Ami így másnapra már jó lett, azonban még át kellett szűrni hogy használtra kész állapotba kerüljön. Ezt a tapétaragasztót kevertük össze a modell gipsszel és így lett használatra kész a CMC glettanyag.

A glett használható volt festés vagy tapétázás alá egyaránt. Mélyebb lyukakra nem használtuk mert berepedt, de a kisebb falhibákra megfelelő volt. A nyolcvanas évek elején az első diszperziós festékek megjelenésével párhuzamosan a Breplasta zsákos glett is forgalomban került, de eleinte főként ipari felhasználásra használták még a szakemberek.

Loading poll ...

A mai modern glett anyagokkal hatékonyan és gyorsan szép felületet érhetünk el.  A poralapú glettgipszet elegendő vízzel keverni és máris dolgozhatunk vele. Az egyenletes végeredmény eléréséhez érdemes egy fúrógépre szerelt keverőszállal keverni az anyagot.

Fontos hogy mindig a vízbe szórjuk a glettanyagot, és ne fordítva!

További írások a kisebb és nagyobb falhibák javításáról.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás