Glettelés, amitől szép sima lesz a fal.

A glettelés az egyik legfontosabb alap munka, amit még festés előtt szükséges elvégezni amennyiben a falaink egyenetlenek.

Természetesen minden alap munka fontos, és nem minden falat szükséges glettelni, ezért néhány esetben kihagyhatjuk ezt a munkát. Például egy jó állapotú, előzőleg diszperziós festékkel festet falat elegendő csak két rétegben simán átfesteni. Ezt szaknyelven tisztasági festésnek szoktuk hívni.

glettelés 1000 otthon blog

Akik házilag készülnek nekiállni a szobafestésnek a glettelésnél általában elvéreznek, mert ez a munka bár ránézésre egyszerűnek tűnhet, azonban nagy szaktudást igényel.

Ezért ajánlott szakemberre bízni ezt a feladatot!

A gletteléshez glettgipszre lesz majd szükségünk, melyeket különböző kiszerelésben tudunk megvásárolni. Nagyobb felületekre 20-25 kg-os zsákos kiszerelést érdemes beszerezni. Kisebb szöglyukak javításához 2.5 vagy 5 kg-os csomagolás is elegendő.  A falhibák mélységétől függően a glettanyagból is több fajta létezik, melyekről már egy előző bejegyzésben írtunk.

Milyen falakra ajánlott a glettelés?

  • Régi enyves festékkel, vagy mészfestékkel festett falaknál, ahol a felület kaparást igényelt.
  • Ahol tapéta volt a falon, de azt teljesen el kellett távolítani.
  • Nyers vakolt falfelületeken több réteg glettre is szükség lesz.
  • Ytong falaknál.
  • Gipszkarton falakon, bár itt általában csak a gipszkartonlapok illesztéseinél szükséges, de sokan átglettelik az egész felületet.
  • Laza láthatóan rossz állapotú falaknál.
glettelés szerszámai

A glettelés szerszámai:  glettvas, vagy lepke és egy szélesebb spakli.

A kisebb szöglyukakat akár házilag is sikeresen kijavíthatjuk a fent felsorolt szerszámokkal, azonban nagyobb felületeknek házilag nem ajánlott nekiállni.

Ez a bejegyzés csak rávilágít a glettelés fontosságára, de megtanulni elméleti leírásból természetesen nem lehet!

A sikeres glettelés elvégzéséhez nem szükséges képzett szakembernek lenni, de mindenképpen hosszas gyakorlást igényel az elsajátítása.

Olyan mint az autóvezetés elolvashatunk több könyvet is róla, de ha a gyakorlatban nem szerzünk tapasztalatot csak elméleti tudásunk lesz a glettelésről, ami kevés a boldoguláshoz.

egy festő naplójából

Emlékszem tanuló éveim alatt amikor megmutatták hogyan kell glettelni, olyan egyszerűnek tűnt a mester kezében, de mikor átvettem tőle a szerszámot, nálam már több anyag került a földre mint a falra.

A sok gyakorlás azonban meghozta a gyümölcsét!

Régen még nem lehetett kapni kész por alapú glettgipszet, akkor még a CMC-s glett volt az elterjedt, a meszes glett mellett.

A CMC-s glett elkészítése dióhéjban: A glettelési munkák előtt egy nappal be kellett áztatni a CMC tapétaragasztót, lehetőleg meleg vízbe. Ami így másnapra már jó lett, azonban még át kellett szűrni hogy használtra kész állapotba kerüljön. Ezt a tapétaragasztót kevertük össze a modell gipsszel és így lett használatra kész a CMC glettanyag.

A glett használható volt festés vagy tapétázás alá egyaránt. Mélyebb lyukakra nem használtuk mert berepedt, de a kisebb falhibákra megfelelő volt. A nyolcvanas évek elején az első diszperziós festékek megjelenésével párhuzamosan a Breplasta zsákos glett is forgalomban került, de eleinte főként ipari felhasználásra használták még a szakemberek.

Loading poll ...

A mai modern glett anyagokkal hatékonyan és gyorsan szép felületet érhetünk el.  A poralapú glettgipszet elegendő vízzel keverni és máris dolgozhatunk vele. Az egyenletes végeredmény eléréséhez érdemes egy fúrógépre szerelt keverőszállal keverni az anyagot.

Fontos hogy mindig a vízbe szórjuk a glettanyagot, és ne fordítva!

További írások a kisebb és nagyobb falhibák javításáról.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

Scroll to Top