Skip to content

Hálószoba a pihenés helye.

A hálószoba az a hely ahol kipihenhetjük a nap fáradalmait, és felkészülhetünk a következő napra.

A hálószoba kialakításánál is figyeljünk a harmóniára a falszín választásnál, és  a berendezési tárgyaknál egyaránt. Ezért ne csak a kényelmet, hanem további szempontokat is helyezzünk előtérbe a tervezésnél. A bútorok már általában több színárnyalatban kaphatóak, ezért nem okozhat gondot a színek párosítása a szoba hangulatához.

Az első és legfontosabb az ágy kiválasztása, mivel gyakran ez foglalja a legtöbb helyet a helyiségben, és ez mellett itt fogunk sok időt tölteni pihenéssel. Az ágyak méretileg is változnak és két fő kategóriát is magukba foglalnak: egyszemélyes, kétszemélyes, valamint további ágy kiegészítők: matracok, ágyrácsok is ide kapcsolhatóak.

Néhány az ízlésünknek megfelelő képet is érdemes felrakni a falra. Ez által személyre szabhatjuk az üres falakat.

hálószoba a pihenés helye

A helyiség világítása is nagyban hozzájárul az összhatáshoz. Ezért egy mennyezeti led szalaggal kivitelezett rejtett világítással, például nagyon hangulatos eredményt érhetünk el e téren. De a már megszokott ágy melletti éjjeli lámpákkal is hangulatos fényeket varázsolhatunk a helyiségbe.

Színes megvilágítást is használhatunk, amennyiben még fokoznánk a hatást!

A hálószoba falainak  hagyományos festését egy két jól elhelyezett sablonmintával is kiegészíthetjük, de néhány csík tapéta, vagy esetleg egy falpanel is jól mutathat például az ágy mögötti falrészen.

Kényes kérdés még a tv elhelyezése a hálószobába!

Ugyanis sokan természetesnek tartják, hogy a hálószobába is kerüljön tv, azonban ezzel sokan nem értenek egyet. Általában ez megszokás kérdése, de szerintem is jobb ha a televízió marad a nappaliba, és a hálószoba teljes mértékben a pihenés helyszíne marad.

Sajnos sok lakásban nincs hely egy külön hálószoba kialakításra, így gyakran kompromisszumot kell kötni e témában.

A hálószoba sötétítése is fontos kérdés, ugyanis vannak akik csak teljes sötétségben szeretnek aludni, mások viszont az ellenkezőjére szavaznak. A helyiség árnyékolásához használhatunk sötétítő függönyt, vagy reluxát, de egy jól záródó redőny a legmegfelelőbb, ha igazán sötétben szeretünk aludni. Az ágy fontos kiegészítője még a különböző párnák, melyek változó színekben és méretben jó összhatást adhatnak.

A hálószoba padlójára is több burkolat közül választhatunk: kő, parketta, szőnyegpadló.

A kőburkolat alkalmazása a hálószobába kicsit hideg hatású, ezért a parketta itt jobb választás lehet. Viszont takarítás szempontjából mindkettő nagyon előnyös. A szőnyegpadló kellemes meleg hatást ad a helyiségnek, ezért is alkalmazzák a szállodai szobákban előszeretettel, azonban magánlakásban a gyakori időigényes takarítása miatt kerülendő.

Természetesen minden ízlés, és megszokás kérdése, mert nem minden esetben, és mindenkinek a praktikusság az első szempont a hálószoba kialakításánál.

További hasznos írások az ideális otthon kialakításhoz.

Az otthonunk további helyiségeiről készült írásainkban: az előszobáról olvashattok egy részletes leírást.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Kapcsolatfelvétel velünk

az alábbi e-mail címen:

Üzenet a szerkesztőknek!

Kattints ide
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Többfunkciós festékek.

Egy festéknél mindig előnyös ha több feladatra vagy felületre is felhasználható a többfunkciós festékek erre kínálnak megoldást. Talán furcsa hasonlat de az instant előre csomagolt

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!