Hálószoba a pihenés helye.

A hálószoba az a hely ahol kipihenhetjük a nap fáradalmait, és felkészülhetünk a következő napra.

A hálószoba kialakításánál is figyeljünk a harmóniára a falszín választásnál, és  a berendezési tárgyaknál egyaránt. Ezért ne csak a kényelmet, hanem további szempontokat is helyezzünk előtérbe a tervezésnél. A bútorok már általában több színárnyalatban kaphatóak, ezért nem okozhat gondot a színek párosítása a szoba hangulatához.

Az első és legfontosabb az ágy kiválasztása, mivel gyakran ez foglalja a legtöbb helyet a helyiségben, és ez mellett itt fogunk sok időt tölteni pihenéssel. Az ágyak méretileg is változnak és két fő kategóriát is magukba foglalnak: egyszemélyes, kétszemélyes, valamint további ágy kiegészítők: matracok, ágyrácsok is ide kapcsolhatóak.

Néhány az ízlésünknek megfelelő képet is érdemes felrakni a falra. Ez által személyre szabhatjuk az üres falakat.

hálószoba a pihenés helye

A helyiség világítása is nagyban hozzájárul az összhatáshoz. Ezért egy mennyezeti led szalaggal kivitelezett rejtett világítással, például nagyon hangulatos eredményt érhetünk el e téren. De a már megszokott ágy melletti éjjeli lámpákkal is hangulatos fényeket varázsolhatunk a helyiségbe.

Színes megvilágítást is használhatunk, amennyiben még fokoznánk a hatást!

A hálószoba falainak  hagyományos festését egy két jól elhelyezett sablonmintával is kiegészíthetjük, de néhány csík tapéta, vagy esetleg egy falpanel is jól mutathat például az ágy mögötti falrészen.

Kényes kérdés még a tv elhelyezése a hálószobába!

Ugyanis sokan természetesnek tartják, hogy a hálószobába is kerüljön tv, azonban ezzel sokan nem értenek egyet. Általában ez megszokás kérdése, de szerintem is jobb ha a televízió marad a nappaliba, és a hálószoba teljes mértékben a pihenés helyszíne marad.

Sajnos sok lakásban nincs hely egy külön hálószoba kialakításra, így gyakran kompromisszumot kell kötni e témában.

A hálószoba sötétítése is fontos kérdés, ugyanis vannak akik csak teljes sötétségben szeretnek aludni, mások viszont az ellenkezőjére szavaznak. A helyiség árnyékolásához használhatunk sötétítő függönyt, vagy reluxát, de egy jól záródó redőny a legmegfelelőbb, ha igazán sötétben szeretünk aludni. Az ágy fontos kiegészítője még a különböző párnák, melyek változó színekben és méretben jó összhatást adhatnak.

A hálószoba padlójára is több burkolat közül választhatunk: kő, parketta, szőnyegpadló.

A kőburkolat alkalmazása a hálószobába kicsit hideg hatású, ezért a parketta itt jobb választás lehet. Viszont takarítás szempontjából mindkettő nagyon előnyös. A szőnyegpadló kellemes meleg hatást ad a helyiségnek, ezért is alkalmazzák a szállodai szobákban előszeretettel, azonban magánlakásban a gyakori időigényes takarítása miatt kerülendő.

Természetesen minden ízlés, és megszokás kérdése, mert nem minden esetben, és mindenkinek a praktikusság az első szempont a hálószoba kialakításánál.

További hasznos írások az ideális otthon kialakításhoz.

Az otthonunk további helyiségeiről készült írásainkban: az előszobáról olvashattok egy részletes leírást.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás